Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από την ανάπλαση των προσφυγικών στην λεωφόρο Αλεξάνδρας θα πιάσει δουλειά ο νέος φορέας, που συστήνεται με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας... Αυτό είναι το «master plan» της «Ανάπλαση ΑΕ» – Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας πιάνει δουλειά ο νέος φορέας – Οι παρεμβάσεις και το χρονοδιάγραμμα για τη νέα διοίκηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από την ανάπλαση των προσφυγικών στην λεωφόρο Αλεξάνδρας θα πιάσει δουλειά ο νέος φορέας, που συστήνεται με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου και τον διακριτικό τίτλο «Ανάπλαση ΑΕ», με σχέδιο νόμου που η συζήτηση του άρχισε από την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε υψηλούς τόνους και με έντονες διαφωνίες  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 2.30 το μεσημέρι με τις ακροάσεις εκπροσώπων φορέων.

Οι πληροφορίες του ecopress, που πρώτο αποκάλυψε το σχέδιο νόμου δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress για την ίδρυση του νέου φορέα «Ανάπλαση ΑΕ» αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που φέρεται να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο φορέα και το έργο που θα επιτελέσει ως «προσωπικό στοίχημα» και ως «παρακαταθήκη» της πολυετούς παρουσίας του στα τεχνικά αρχιτεκτονικά θέματα αλλά και στην πολιτική προβλέπουν:

  •  Το σχετικό σχέδιο νόμου να έχει ψηφιστεί εντός του Μαΐου 2018, ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθηθούν επείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
  • Από τις αρχές Ιουνίου να συγκροτηθεί ο νέος φορές με διοίκηση, τεχνικό συμβούλιο και το προβλεπόμενο προσωπικό και να αρχίσει τη δράση του.

Στόχος είναι η κυβέρνηση να αποδείξει, μέσω του συντονιστικού ρόλου, που θα ασκήσει η  νέα εταιρία «Ανάπλαση ΑΕ», στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ότι έχει να επιδείξει έργο, αλλάζοντας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο της Αθήνας την εικόνα των 8 πολυκατοικιών, των 228 διαμερισμάτων και των 14,5 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση  θα αξιοποίηση πολιτικά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές το γεγονός  ότι μετά από δεκαετίες σχεδιασμών, εμπλοκών και απραξίας κατάφερε σε ένα χρόνο να αλλάξει την εικόνα σε μία νευραλγική και εμβληματική περιοχή της Αθήνας.

Μaster plan

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ecopress αποκαλύπτει ότι παράλληλα με την εμβληματική παρέμβαση στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Επικρατείας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου φορέας «Ανάπλαση ΑΕ», ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης προβλέπουν:

-Σταθερό προσανατολισμό στις αναπλάσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας,

-Μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στα Κουντουριώτικα  αλλά και

-Επέκταση της δραστηριότητας του νέου φορέα εκτός των τειχών του δήμου Αθηναίων με  παρεμβάσεις και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως την ανάπλαση της Δραπετσώνας.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νέα διοίκηση της «Ανάπλαση ΑΕ» θα αναλάβει την ευθύνη να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο (master plan), με όλα τα έργα των αναπλάσεων σε μικρή και μεγαλύτερη κλίμακα που θα δρομολογηθούν στην Αθήνα, καταγράφοντας παράλληλα τις αρμοδιότητες, τους πόρους και τα χρονοδιαγράμματα, που θα ακολουθούνται για να γίνουν τα νέα έργα πράξη.

Η ανάπλαση στα προσφυγικά

Ειδικότερα για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι η παρέμβαση της «Ανάπλαση ΑΕ» θα ξεκινήσει σε δύο από τις οκτώ πολυκατοικίες, οι οποίες αφού ανακατασκευαστούν διατηρώντας, όπως το σύνολο των κτιρίων του οικιστικού συγκροτήματος, απόλυτα τον χαρακτήρα τους ως ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων, θα διατεθούν  για την φιλοξενία ασθενών, που έχουν ανάγκη συχνές θεραπείες  και συγγενών ασθενών, κυρίως από την περιφέρεια, που νοσηλεύονται στο διπλανό αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Αποκαλύπτεται ότι η στεγαστική κάλυψη ασθενών και των συγγενών τους είναι ο λόγος, που προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στη διοίκηση του νέου φορέας «Ανάπλαση ΑΕ».

Στις άλλες έξι από τις συνολικά 8 πολυκατοικίες των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας προβλέπεται να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας για άπορες οικογένειες, φοιτητές και μετανάστες, σε μία από τις πολυκατοικίες, από αυτές που βλέπουν προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γίνει Μουσείο μικρασιατικής Κληρονομίας,  ενώ λέγεται αρμοδίως ότι θα γίνουν σεβαστά ιδιοκτησιακά δικαιώματα κατοίκων, που ήδη διαμένουν στα διαμερίσματα των ερειπωμένων, τουλάχιστον εξωτερικά κτιρίων.

Παράλληλα θα γίνει αξιοποίηση με χώρους πρασίνου, αναψυχής αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ, με τη μορφή οργανωμένου υπαίθριου πάρκου  στα 10 στρέμματα του υπαίθριου χώρου, όπως και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των 4,5 στρεμμάτων των προς ανάπλαση πολυκατοικιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για την ανάπλαση των προσφυγικών έχει εκπονήσει σχέδιο η Περιφέρεια Αττικής, το οποίο στις βασικές κατευθύνσεις του θα ακολουθήσει η «Ανάπλαση ΑΕ». Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη φροντίσει για τη μεταβίβαση 177 διαμερισμάτων στην κυριότητά της, από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Τι ειπώθηκε στην Βουλή

Με τους υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χρήστο Σπίρτζη, να τονίζουν ότι ο φορέας που δημιουργείται για την προώθηση των έργων ανάπλασης της Αθήνας έχει συντονιστικό ρόλο και σύσσωμη την αντιπολίτευση να μιλά για «στήσιμο» εταιρείας real estate, το σχετικό νομοσχέδιο, εισήχθη στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ απέναντι στις αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν για ρουσφετολογική λογική που διέπει τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας για την Ανάπλαση της Αθήνας, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι ο φορέας θέλει να συντονίσει «τα ασυντόνιστα» ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αναπλάσεις, ενώ ο υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε «μίζερη» την κριτική αυτή και ανέφερε ότι η λογική του νέου φορέα δεν είναι λογική του real estate, παρά συντονιστική.

«Εμείς είμαστε στη λογική να υλοποιηθούν μελέτες και συγκεκριμένες δράσεις για να μην ερημώσει περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων. Το μητροπολιτικό κέντρο δεν πρέπει να είναι στην κατάσταση που το άφησαν εκείνοι που, ενώ κυβέρνησαν 40 χρόνια τη χώρα και τον Δήμο της Αθήνας, σήμερα μιλούν για μια αβίωτη πόλη», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο κ. Σπίρτζης, αντεπιτέθηκε από την πλευρά του απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ: «Την τελευταία φορά που μίλησε ο τομεάρχης της ΝΔ για ρουσφέτια, βγάλαμε ‘φαξ’ με τους διορισμούς και θα ξαναβγάλουμε. Δεν μπορούν να κατηγορούν οι επαγγελματίες ρουσφετολόγοι». «Κάνουν κριτική γιατί δημιουργείται ένας φορέας, όπου θα μετέχει ο δήμος για να μπορούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και έχει συντονιστικό ρόλο σε φορείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν. Άλλοι φορείς έχουν λογική real estate, άλλοι φορείς περιμένουν να γκρεμιστούν τα προσφυγικά» είπε.

Για «αυταρχική θεσμική παρέμβαση στην ιστορική πρωτεύουσα που υποβαθμίζει τη λειτουργία της» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας επισημαίνοντας πως εκ του νόμου αρμόδιος για την αδειοδότηση των έργων και την συνολική λειτουργία της πόλης είναι ο δήμος Αθηναίων. Έθεσε δε τα ερωτήματα, με βάση ποιες μελέτες σκοπιμότητας προγραμματίζει παρεμβάσεις αυτή η ανώνυμη εταιρεία, ενώ ανέφερε ότι ήδη ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιου τύπου έργα και πως με το νομοσχέδιο θα υπάρξει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

«Θεσμικό εξάμβλωμα» χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την Αθήνα, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν μια καθαρή πολιτική απάντηση σε τι εξυπηρετεί μια αχρείαστη εταιρεία, ενώ θα μπορούσαν να στηριχθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς.

Για «αγνώστου προθέσεως» βελτιώσεις χειρουργικής πλαστικής επέμβασης, έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη, η οποία και διέβλεψε ότι θα υπάρξουν σε αυτό χιλιάδες αλλαγές, λόγω των ασαφειών που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, είπε πως το σχέδιο νόμου αυτό είναι «προχειροδουλειά», ένα συνονθύλευμα σκόρπιων και ασύμμετρων προτάσεων, που ούτε στην Ουγκάντα γίνονται.

Τέλος, την ξεκάθαρη αντίδραση του Ποταμιού στο να δημιουργηθεί μια νέα κρατικοδίαιτη ΔΕΚΟ «που μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί ένα ξέφρενο πάρτι νέων προσλήψεων», εξέφρασε ο Γιώργος Αμυράς.

Αντίθετος ο Γ. Καμίνης στο νέο φορέα  

Τη ριζική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση κρατικού Οργανισμού για τις αναπλάσεις της Αθήνας, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αντί οι δήμοι να γίνουν μικρές κυβερνήσεις για τα ζητήματά τους, γίνεται η κυβέρνηση δήμος» αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Καμίνης. Είναι, είπε, ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το ρόλο του δήμου «γραμμένο στο πόδι, με εισηγητική έκθεση ούτε μισή σελίδα» και υποβαθμίζει το ρόλο του Δήμου.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ο κ. Καμίνης θα παραστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και θα καταθέσει τις θέσεις του δήμου.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για μηδαμινό έργο στα οκτώ χρόνια της θητείας της. «Γιατί αντιδράτε; Σας βρίσκουν αντίθετους οι προβλεπόμενες αναπλάσεις των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, πλατειών ή η ανασύσταση της Εταιρίας των Ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας;» είπε μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι στις αναπλάσεις η διοίκηση του Δήμου είναι στην κατεύθυνση «το πως θα πριμοδοτηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Επίσης πρόσθεσε ότι ούτε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο καλύπτονται οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.