ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η μισή Ελλάδα στην πλατφόρμα αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ! Ο υπουργός λέει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Οι ιδιοκτήτες που... Αδήλωτα τετραγωνικά: ο λογαριασμός στους ιδιοκτήτες από τέλος Αυγούστου

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η μισή Ελλάδα στην πλατφόρμα αδήλωτων τετραγωνικών της ΚΕΔΕ! Ο υπουργός λέει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν μέχρι την 31η Αυγούστου αντιμέτωποι με βαριές συνέπειες.

Στα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγράφονται 16,3 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά,, αναδεικνύοντας ότι η ασφυκτική και αμετάκλητη σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία τελεσίδικη ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, κινητοποιεί τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που σπεύδουν να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Ανεβάζει στροφές η ηλεκτρονική πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών ακινήτων της ΚΕΔΕ, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν να υποβάλλουν δηλώσεις, ενόψει της ασφυκτικής προθεσμίας  για την οποία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν αφήνει προς τον παρόν περιθώρια παράτασης.

Επί τούτου, είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σχετικές δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και κάλεσε τους Δημάρχους να προτρέψουν τους δημότες να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις έως 31 Αυγούστου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Στο ζενίθ οι δηλώσεις τον Ιούλιο

Βάσει των τελευταίων στοιχείων έχουν δηλωθεί συνολικά 16,3 εκατομμύρια, επιπλέον  τετραγωνικά. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, μόνο  από τις 27-2-2020 έως τις 21-7-2020 έχουν αποθηκευτεί προσωρινά ή έχουν υποβληθεί οριστικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ 823.397 δηλώσεις διόρθωσης τ.µ. ακινήτων. Από τις δηλώσεις αυτές, οι 706.183 έχουν υποβληθεί οριστικά και έγιναν αποδεκτές, οι 4.353 απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες 112.861 είναι προσωρινά αποθηκευμένες.

Οι δηλωθείσες αυτές επιφάνειες είναι μεγαλύτερες κατά 16.293.501 τ.µ. ή κατά 35% από αυτές που ήταν δηλωμένες στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και κατ’ επέκταση στους δήμους.

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν έχουν περιληφθεί και τα επιπλέον τ.µ. που έχουν περιληφθεί σε άλλες  12.000 δηλώσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί χειρόγραφα, σε έντυπη μορφή, στους δήμους κατόπιν προσέλευσης των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η νομοθετική ρύθμιση

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4647/2019, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) , η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Εφόσον υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές  ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία

Αναδρομική απαλλαγή από φόρους και δημοτικά τέλη

Σημειώνεται ακόμη, ότι η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει απαλλαγή απ κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη µε πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται µόνο µε τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά, με τη χρέωση να ξεκινά από 1η-1-2020 και μετά. Η ίδια ευνοϊκή μεταχείριση ισχύει και για τους  ιδιοκτήτες  που ουδέποτε δήλωσαν τα ακίνητά τους στο Δήμο.. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτη από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών

Κυρώσεις και βαριά πρόστιμα μετά την 31η Αυγούστου

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου. Υπογραμμίζεται ότι τα  πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα.

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος Τ.Π. ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 ή για τη δεκαετία 2010-2019).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας