ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η λήξη της σχετικής προθεσμίας στο τέλος Σεπτεμβρίου υπαγωγής  μεγάλων αυθαιρέτων (κατηγορίας 5)  και το κόστος τακτοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων για... Αυθαίρετα: «ωρολογιακή βόμβα» για τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η λήξη της σχετικής προθεσμίας στο τέλος Σεπτεμβρίου υπαγωγής  μεγάλων αυθαιρέτων (κατηγορίας 5)  και το κόστος τακτοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων για τις άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων, τινάζουν στον αέρα τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» και βάζουν φρένο στην εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες και επενδυτές.

Τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά την πρόταση τους προς την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, χωρίς να εισακουστούν, ζητώντας εξαίρεσή τους από τα πρόστιμα για την μη τακτοποίηση αυθαιρέτων που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, βάζουν τώρα στο τραπέζι νέες προτάσεις  για μεταβατικό 12μηνο συνέχισης των υπαγωγών και των ευνοϊκών προστίμων αυθαιρέτων. Δείτε εδώ στο ecopress

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τράπεζες, επενδυτές και το Δημόσιο αναδεικνύεται  σύμφωνα με τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων η αυστηρή  λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης, ώστε να μπορεί να γίνει νόμιμη μεταβίβαση τους, ιδίως για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5.

Εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλές εκ των οποίων εισήλθαν και στη διαχείριση ακινήτων, που προέρχονται από απαιτήσεις με την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου  «Prodexpo» στο θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων που απασχολεί τη συγκεκριμένη αγορά,  για τη διευθέτηση του οποίου, όπως αναφέρθηκε, τόσο η  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις, έχει απευθύνει προτάσεις στο Δημόσιο.

Η ρύθμιση του θέματος είναι, όπως είπαν, «κρίσιμη, και για τις τράπεζες και τους επενδυτές που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κατάπτωσης και τις εγγυήσεις  του σχεδίου “Ηρακλής”.

Η πώληση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε επενδυτές και η ανάθεσή τους σε εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες προχωρούν τώρα μέσω θυγατρικών  και στη διαχείριση των ακινήτων που θα προέλθουν από πλειστηριασμούς, διαβλέπουν σύμφωνα με τις θέσεις των επικεφαλής τους, στη μη τακτοποίηση των αυθαιρέτων ένα μεγάλο εμπόδιο για να βγουν αυτά τα ακίνητα στην αγορά.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Είναι χαρακτηριστικό, ότι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  doValue κ. Τάσος Πανούσης, ανέφερε ότι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μη δώσει παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τους επενδυτές που έχουν ήδη αγοράσει χαρτοφυλάκια ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια καθώς και αυτούς που θα συμμετάσχουν στην αγορά νέων χαρτοφυλακίων».

Και τόνισε, ότι θα θέσει σε κίνδυνο κατάπτωσης τις εγγυήσεις που παρέχει για το σχέδιο «Ηρακλής» Οι εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων όπως η doValue, , έχουν βρεθεί με χιλιάδες ακίνητα που είναι αυθαίρετα και δεν πρόλαβαν να τα νομιμοποιήσουν, ώστε να τα βγάλουν στη συνέχεια στην αγορά. Γι’ αυτό και ζητούν να υπάρξει νέα ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

21 αδειοδοτημένες εταιρίες

Σημειώνεται ότι περισσότερα  από 60 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα θα διαχειριστούν οι 21 αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Εκτιμήσεις από τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι,  «η διαχείριση των κόκκινων δανείων να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν είτε σε αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είτε στην αγορά διαχείρισης των προβληματικών δανείων και θα δράσει ενισχυτικά στην αγορά ακινήτων, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση επενδύσεων είτε για αγορά είτε επισκευή και αναβάθμιση των ακινήτων αυτών».

Επισημαίνεται  από τους παράγοντες της αγοράς ότι: «οι τράπεζες, διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Είναι εξειδικευμένες να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια. Αντίθετα οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων, έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εργαλεία για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα». Αναφέρουν ακόμη, ότι δεν είναι αυτοσκοπός των εταιρειών αυτών οι πλειστηριασμοί».

Ωστόσο αξίζει να  σημειωθεί, ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών πολύ συχνά  ειδικά το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται ως επισπεύδοντες εταιρείες διαχείρισης (servicers) οι οποίες διαχειρίζονται για λογαριασμό επενδυτικών εταιρειών που αγόρασαν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων μπαίνουν και στη διαχείριση των ακινήτων με την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας