Ακαδημαϊκή υποστήριξη της παγκόσμιας ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 28 Αυγούστου 2022 Αργύρης
Ευρεία απήχηση βρίσκει η πρωτοβουλία παγκόσμιας ανάδειξης και προστασίας του Μινωικού πολιτισμού. Δέκα Πανεπιστημιακοί Καθηγητές ενώνουν τη φωνή τους, με ομολόγους τους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες από την Κρήτη και εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, υποστηρίζοντας την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.
Παράλληλα η Πανελλήνια Ένωση των Ομοτίμων Μελών ΤΕΕ, υποστηρίζει την ανάδειξη του Μινωϊκού Πολιτισμού καλώντας με ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ Κωνσταντίνος Δούκας, όλους τους Κρήτες Ομότιμα Μέλη ΤΕΕ και συνταξιούχους Μηχανικούς & Εργολήπτες Δημοσίων Έργων να δηλώσουν συμμετοχή σε σταυροφορία υποστήριξης της πρωτοβουλίας.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης, δημιουργώντας υποστηρικτικές και προωθητικές εξελίξεις, τόσο προς τις Τοπικές Αρχές και την Τοπική Κοινωνία της Κρήτης, όσο και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που καλείται να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό.
Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί το άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.
Νέο κύμα δηλώσεων
Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:
Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR:
-«Μη δυνάμενος να αντιληφθώ το ότι τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνισμού και των πηγών του Οικουμενικού του Πολιτισμικού Φωτός, του Μινωικού πολιτισμού, δεν συμπεριελήφθησαν μέχρι σήμερα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Συντάσσομαι απολύτως με την πρωτοβουλία αυτή η οποία επιδιώκει να θεραπεύσει την αστοχία αυτή – εθνικά – παράληψη. Η Γένεση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού έχει νόημα, σημασία, αίτιο και συνέχεια στο Μινωικό Πολιτισμό! Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Επιτροπή της υπεροχής αυτής Πρωτοβουλίας Εθνικών και Οικουμενικών διαστάσεων, στοχεύσεων και εμβέλειας!»
Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών:
-«Προκαλεί λύπη το γεγονός ότι τα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού δεν εντάσσονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO. Η προσπάθεια αυτή οφείλει να υιοθετηθεί από την τοπική κοινωνία, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Το Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών του Α.Π.Θ κι εγώ προσωπικά ως διευθυντής του υποστηρίζουμε, με το σύνολο της εμπειρίας και γνώσης που έχουμε αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες, αμέριστα την πρωτοβουλία σας».
Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας:
-«Με μεγάλη μου χαρά θέλω να με προσθέσετε στους υποστηρικτές της προσπάθειάς σας. Ελπίζω να ευοδωθούν οι κόποι σας και σύντομα να ενταχθούν τα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είχα την τύχη να σπουδάσω στη Κρήτη, το πανεπιστήμιο τότε ήταν δίπλα στη Κνωσό και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το θαυμάσιο πολιτισμό της Κρήτης, της Ελλάδας και όλου το κόσμου. Την Κρήτη τη θεωρώ σαν δεύτερη πατρίδα μου και ενώνω τη φωνή μου μαζί με τις φωνές όλων των άλλων για να αποδοθεί στον Μινωικό πολιτισμό αυτό που του πρέπει και του αξίζει. Στηρίζω όλες τις προσπάθειες ώστε να καταστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών:
-«Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποστηρίζω ανεπιφύλακτα την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας για την ένταξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα υπέροχα μινωικά ανάκτορα με τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες τους αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του Μινωικού πολιτισμού και τη συμβολή του στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και η συμπερίληψή τους στον κατάλογο αυτό είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη».
Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών
-«Θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή μου στην ομάδα επιστημόνων που αγωνίζεται για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού ως μνημεία παγκόσμιας αξίας και κληρονομιάς, υπό την προστασία της UNESCO. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες των επιστημόνων για την επίτευξη αυτού του σημαντικού εθνικού στόχου».
Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών:
-«Υποστηρίζω την ένταξη των μνημείων του περίφημου Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο των προστατευομένων μνημείων της UNESCO και συντάσσομαι με τους λοιπούς επιστήμονες που ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία. Είναι αξιέπαινη αυτή τους η ενέργεια διότι ο Μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης και θα έπρεπε να αποτελεί Ευρωπαϊκό στόχο η ένταξή του στα προστατευόμενα Μνημεία της UNESCO. Πάντως εμείς οι Έλληνες θέλουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία μας και όπως έγραφε ο Βιτζέτζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο (σελ.16). Ό πόθος ὃντεβουληθῆ και θέλη να νικήσει. Γνώση δεν εἶ҆҆҆҆҆҆ ουδέ δύναμη να τόνε πολεμήση».
Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο:
-«Είναι τουλάχιστον παράδοξο πως τα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συντάσσομαι και εγώ με την προσπάθεια για την αναγνώριση των μνημείων του Μεγάλου Πολιτισμού των Μινωιτών».
Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
-«Υποστηρίζω θερμά την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από διακεκριμένους επιστήμονες προκειμένου να ενταχθούν τα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα σημαντικό εθνικό στόχο που η πραγματοποίησή του θα ωφελήσει τα μέγιστα τη χώρα μας».
Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π:
-«Πληροφορήθηκα ότι, ο Μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, δεν προστατεύεται από την UNESCO. Συντάσσομαι με την προσπάθεια ένταξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συγχαίρω όσους προσπαθούν γι’ αυτό».
Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan:
-«Είθε να καρποφορήσει αυτό……Φυσικά και συντάσσομαι με την πρόθεση. Αρκεί να υπάρχουν πρακτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και χωρίς μπερδέματα με το Υπ. Πολιτισμού…»
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ υποστηρίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη του Μινωϊκού Πολιτισμού
Μετά πρωτοβουλία που ξεκίνησαν δύο εκλεκτά μέλη Αρωγά ΔΣ μας ο Δημ. Παυλόπουλος και ο Νικ. Ηλιάδης με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στην έγκριτη ιστοσελίδα https://ecopress.gr, επιστήμονες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της χώρας, καλούν τις τοπικές αρχές στην Κρήτη και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξουν άμεσα το σχετικό φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης και να αγωνισθούν να εγκριθεί η υποψηφιότητα από τον Οργανισμό, γιατί ο Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, σημείωνεται σε ανακοίνωση της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ και αναφέρεται ότι:.
Ο Πολιτισμός της Κρήτης αδικείται. Ενώ αποτελεί τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσπάθειες ώστε να ενταχθεί και να προστατεύεται από την UNESCO ώστε να ενισχυθεί και με τον τρόπο αυτό η πολιτιστική μας ταυτότητα διεθνώς και να αναγνωριστεί η ηγετική μας θέση στο χώρο.
Ατυχώς πρόσφατα, μετά 25 ολόκληρα χρόνια που ρήμαζε, παραχωρήθηκε η Βάση Γουρνών σε μεγαλοεταιρεία για ανάπτυξη τύπου Ελληνικού και Λας Βέγκας και φυσικά με καζίνο που θα φτωχοποιήσει του κόσμου τις οικογένειες σε ένα τόπο που φημίζεται για την παλληκαριά αλλά και την αδυναμία στον τζόγο.
Και όμως θα ήταν ιδανικός χώρος για θεματικό πάρκο Μινωικού πολιτισμού με ιλιγγιώδη οικονομικά οφέλη δείτε εδώ συναφώς το άρθρο «Ντήσνεϋλαντ» και με άλλο αντικείμενο τη μελέτη για δημοπράτηση με έτοιμα οικονομικά στοιχεία του 2013 των Κ. Δούκα – Α. Τζούμπα δείτε εδώ
Η βέβαιη επιτυχία για την ένταξη των Μινωικών μνημείων στα προστατευόμενα της UNESCO θα αποβεί παράδειγμα προς μίμηση για την ένταξη πλειάδας άλλων, διότι η Ελλάδα ολόκληρη είναι μνημείο πολιτισμού δείτε εδώ των ιδίων συναδέλφων.
Σε πρώτη φάση καλούνται όλοι οι Κρήτες Ομότιμα Μέλη ΤΕΕ και συνταξιούχοι Μηχανικοί & Εργολήπτες Δημοσίων Έργων να δηλώσουν συμμετοχή σε σταυροφορία υποστήριξης της πρωτοβουλίας.
Με εντολή ΔΣ,
Ο Πρόεδρος
Κων/νος Δούκας
Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας
Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε τέσσερα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το πέμπτο, τέταρτο, τρίτο, δεύτερο, πρώτο κύμα δηλώσεων επιστημόνων), υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:
-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu
-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/
-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς
-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD
-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese
-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Μανώλης Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ
-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ
-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ
-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ
-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης
-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος
-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος
-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός
-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου
-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α
-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός
-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός
-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος
-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός
-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)
-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός
-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός
-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”
-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος
-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής
-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός
-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ
-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας
-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων
-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα
-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός
-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ
-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός
-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου
-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου
-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.
-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια
-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)
-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός
Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη
Στο άρθρο των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ και εδώ αναφέρθηκε ότι η χώρα μας, έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί, πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.
Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.
Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.
*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )
Σχετικά Άρθρα
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO
- ΤΕΕ /ΤΑΚ: πρωτοβουλία για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης
- Κρήτες επιστήμονες: ένταξη Μινωϊκού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO
- ΤΕΕ/ΤΑΚ: ομοφωνία για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- ΥΠΠΟ: αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα στην Κνωσό
- Παγκρήτιος: εκδήλωση για ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO