ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη* Στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού όλων των ικανοτήτων εξασφαλίζει ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό... Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: ποιός φοβάται και γιατί

Του Νίκου Ηλιάδη*

Στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού όλων των ικανοτήτων εξασφαλίζει ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρεί ως προοδευτικό να απευθύνεται στο μέσο όρο, και σε ομοιόμορφες μαζικές διαδικασίες εκπαίδευσης, κάτι που απέχει πολύ από το να είναι προοδευτικό.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και γενικότερα στο δημόσιο στο πλαίσιο του κρατιστικού μας συστήματος.

Οι εκπαιδευτικοί και γενικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, δεν θέλουν την αξιολόγηση (που είναι απαραίτητη, δεν μπορεί το παραγόμενο έργο να είναι απροσδιόριστο) επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς που θα αξιολογήσουν, και επειδή δεν θεωρούν ότι θα είναι αντικειμενική στο γνωστό πλαίσιο του κρατιστικού μας συστήματος που αξιολογούνται ανάλογα με τις προσβάσεις στο κομματικό σύστημα.

Θεωρούν (κάτι ξέρουν) ότι θα είναι κατά περίπτωση. Αυτή η άρνηση έρχεται από μακριά , από την εποχή που οι καθηγητές διορίζονταν με αριθμό πρωτοκόλλου (επετηρίδα), πάλι για τους ίδιους πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους. Το αποτέλεσμα να επικρατούν οι γνωστοί με τις γνωστές διαδικασίες και τα αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, με προεκτάσεις ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα και σε θέσεις που τους επιλέγουν θεωρητικά οι πολίτες.

Λίστα αναμονής, απίστευτο !!! είχε πει Αμερικανός καθηγητής εμπειρογνώμονας που είχε κληθεί ως σύμβουλος στο παρελθόν (4 δεκαετίες πριν) και είχε προτείνει να χρησιμοποιηθούν οι καλύτεροι. Καταργήθηκε τελικά η επετηρίδα / αριθμός πρωτοκόλλου επειδή οι πολυάριθμες ονομαζόμενες καθηγητικές σχολές (τί όρος και αυτός υπάρχει μόνο στη χώρα μας) παράγουν πλήθος αποφοίτων που δεν θα διορισθούν ποτέ με λίστα αναμονής και συμφώνησαν υποχρεωτικά τις εξετάσεις. Με ΑΣΕΠ, που ο πολιτικός που το καθιέρωσε δεν εξελέγη μετά !!!!

Ο κακός καθηγητής είναι άδικο να έχει την ίδια  πολλές φορές έχει και καλύτερη ) μεταχείριση με τον καλό καθηγητή. Θα πρέπει η αξιολόγηση να διδάσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών .

Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Δεν υπάρχουν δύο ίδια άτομα στα 8 δισεκατομμύρια στον πλανήτη. Σε ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων, τα περισσότερα άτομα, συγκεντρώνονται γύρω από τη μέση τιμή, ως προς οποιοδήποτε χαρακτηριστικό τους και συνθέτουν την καμπύλη του Gauss.

Το πόσο γρήγορα τρέχουν τα 100 μέτρα, το πόσο καλά τραγουδούν, παίζουν ένα όργανο, πόσο καλοί είναι στα μαθηματικά, πόσο καλοί είναι στην υποκριτική, πόσο καλά απομνημονεύουν, πόσο καλοί είναι στην αξιοποίηση φιλοσοφικών κειμένων, στη μηχανική κλπ., ως προς οποιαδήποτε μεταβλητή , ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού συνθέτει την καμπύλη του Gauss.

Καμπύλη του Gauss

-Ποσοστό 34% είναι μια σταθερή απόκλιση πάνω και κάτω του μέσου όρου. Το ποσοστό 68% συγκεντρώνεται γύρω από το μέσο όρο .

-Ποσοστό 13,5 % αποτελεί το επόμενο στάδιο/ομάδα / κατηγορία πάνω και κάτω από το μέσο όρο .

-Ποσοστό 2,5% αποτελεί το επόμενο στάδιο πάνω και κάτω από το μέσο όρο , είναι πάρα πολύ καλοί και πολύ κακοί .

Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα προσπαθούν να αναπτύξουν όλους τους πληθυσμούς και να απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα ικανότητας των μαθητών.

Στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού όλων των ικανοτήτων εξασφαλίζει ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Προσπαθούν να βοηθήσουν και τους λιγότερο ικανούς , αλλά και να αξιοποιήσουν τους ικανούς από τους οποίους λογικά αναμένεται η κοινωνική πρόοδος.

Οι πολύ ικανοί χρειάζονται κατάλληλη παιδαγωγική μεταχείριση αλλιώς καταστρέφονται. Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και για τα προικισμένα άτομα για να αναπτυχθούν σύμφωνα με το δυναμικό τους.

Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρεί ως προοδευτικό να απευθύνεται στο μέσο όρο, και σε ομοιόμορφες μαζικές διαδικασίες εκπαίδευσης, κάτι που απέχει πολύ από το να είναι προοδευτικό.

Στη χώρα μας οι καλοί μαθητές, οι ποιοτικοί, ( “τα φυτά” ) είναι σχεδόν υπό ….διωγμό. Και πρέπει να κρύβουν τις ικανότητές τους. Ενώ η υποτιθέμενη προοδευτική καθιερωμένη και αποδεκτή νοοτροπία είναι ότι οι καλοί μαθητές , αλλά και οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα , επιχειρηματίες στην αγορά εργασίας κλπ. πρέπει να είναι “στη δούλεψη” των λιγότερο ικανών, του συνόλου. όπως το ονομάζουν για να διαφημίσουν τον παραλογισμό τους. Στην πραγματικότητα στην υπηρεσία των “καθοδηγητών “ με το καλό ή το κακό όπως λέγεται και όχι με τη λογική.

Σε κάποιο βαθμό μερικές φορές, όσο περισσότερο από πλευράς ικανοτήτων και προσόντων είναι κανείς στη “μάζα”, τόσο περισσότερο προοδευτικός θεωρείται και έχει δυνατότητες να προσεγγίσει περισσότερους για εκλογή σε οποιεσδήποτε θέσεις. Με την “κουλτούρα” αυτή βέβαια καθιερωμένη, δεν μπορεί να πάει κανείς μακριά στη σύγχρονη κοινωνία.

Για να γίνεται η μέτρηση της απόδοσης των μαθητών χρειάζεται η εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών μέτρησης που δεν διδάσκονται στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα .

Το συντριπτικό ποσοστό των καθηγητών στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχουν καμιά εκπαίδευση στην αξιολόγηση , τις ακριβείς μετρήσεις και στη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μαθητές δεν αξιολογούνται με ακρίβεια από ανεκπαίδευτους εκπαιδευτικούς στην αξιολόγηση σε όλες τις τάξεις στο σχολείο , και στις εισαγωγικές εξετάσεις που έχουν καθιερωθεί ως αντικειμενικές που πρέπει να αναθεωρηθούν/ εκσυγχρονισθούν και ταλαιπωρούν τους μαθητές και τις οικογένειές τους με τη μαζικότητά τους μετά και από τεράστιο κόστος στα φροντιστήρια. Αποτελούν ακόμη και παράμετρο του πότε θα πραγματοποιηθούν Εθνικές εκλογές !!!!

Είναι ενδιαφέρον για το ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά σ’ αυτό, στο ‘ότι δηλαδή οι μετρήσεις της απόδοσης των μαθητών δεν εξασφαλίζουν ακρίβεια, πιστότητα και αξιοπιστία ( validity and reliability).

Οι καθηγητές είναι ανεκπαίδευτοι στα παιδαγωγικά για να μπορούν να συνδέσουν και την αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών τους με την εκπαιδευτική διαδικασία , όπως θα έπρεπε πριν από το διορισμό τους. Δεν προβλέπεται κατάλληλη εκπαίδευση όπως σε όλη την Ευρώπη που υποτίθεται ότι ανήκουμε.

Απόφοιτοι των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο που έχουν καθηγητές νομπελίστες δεν επιτρέπεται να διδάξουν στα σχολεία αν δεν ‘έχουν εκπαιδευθεί στα παιδαγωγικά. Οι Μαθηματικοί, Φυσικοί κλπ. Κατευθύνονται στην όποια αγορά εργασίας και όχι στα σχολεία.

Οι καθηγητές που υπηρετούν στα σχολεία ανεξάρτητα από το ότι είναι ο μόνος κλάδος που όλοι έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και ένα τεράστιο ποσοστό και μεταπτυχιακό δίπλωμα ( χρήσιμο / συνδεόμενο ή άσχετο με τη δουλειά τους ) συνθέτουν και αυτοί την καμπύλη του Gauss.

Ένα μεγάλο ποσοστό 68% είναι πάνω και κάτω από το μέσο όρο , , ένα ποσοστό 13,5 είναι η πάνω και κάτω του μέσου όρου επόμενη ομάδα, και ένα ποσοστό 2,5% η επόμενη πολύ καλή και πολύ κακή ομάδα.

Δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να αξιολογηθούν με ακρίβεια , όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης , και σε όλες τις δουλειές.

Το γεγονός ότι είναι πανεπιστημιακοί απόφοιτοι με το όποιο μεταπτυχιακό δεν σημαίνει ότι με κανονιστικές διατάξεις καθορίζεται υψηλή αμοιβή στο πλαίσιο του κρατιστυικού μας συστήματος . Κάθε υπηρεσία πληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει μια κοινωνία και τη ζήτηση και τις επιλογές στην αγορά εργασίας.

Και τα μεταπτυχιακά, δεν είναι να γίνονται για να γίνονται, θα πρέπει να εξορθολογισθούν σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και να είναι χρήσιμα στην εργασία που ΄προσφέρεται . Να δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως απαραίτητο προσόν διορισμού, τμήμα του προγράμματος των παιδαγωγικών  ώστε να ξέρουν οι καθηγητές και πως θα αξιολογηθούν και να είναι γενικότερα αποδεκτή η διαδικασία.

Η αντίρρηση που διατυπώνεται ότι μπορεί να είναι σωστός εκπαιδευτικός αλλά αριστερός που συμμετέχει σε όλες τις απεργίες και φέρνει σε δύσκολη θέση το πρόγραμμα του σχολείου, και άρα θα είναι αξιολογούμενος αρνητικά είναι άνευ αντικειμένου.

Η ανεξάρτητη αρχή που θέλουν να αξιολογεί είναι σε όλη τη Δυτική Ευρώπη το σώμα των εκπαιδευμένων Επιθεωρητών . Κάποιοι πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα .Και δεν αξιολογούν αυθαίρετα. Αναπτύσσουν τεράστιο υλικό με αντικειμενικά τεστ αξιολόγησης, ερωτηματολόγια για μαθητές, καθηγητές, γονείς, συνεντεύξεις με όλη την σχολική κοινότητα για να βγει αντικειμενικά συμπέρασμα για τα αδύνατα σημεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μπορούμε …να αντιγράψουμε …..μεταφράσουμε ….προσαρμόσουμε τα εργαλεία αξιολόγησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται συμβουλές , χρονικό διάστημα προσαρμογής , και αν δεν επιτευχθεί, σε ακραίες περιπτώσεις , κλείνουν ακόμη και προβληματικά σχολεία , και οι μαθητές για να προστατευθούν μεταφέρονται σε πλησιέστερα και ορθολογικότερα .

Οι διαδικασίες αξιολόγησης στις Ευρωπαϊκές χώρες , από την Ένωση Επιθεωρητών της Ευρώπης στην οποία δεν ανήκουμε και δεν έχουμε εκπροσώπους αφού δεν έχουμε κανένα είδος αξιολόγησης για δεκαετίες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα. δείτε εδώ

Και το κριτήριο της αξιοπιστίας των αξιολογητών δεν μπορεί να είναι το πόσο αποδεκτοί είναι από την αριστερά .Με το κριτήριο αυτό έχουν κάνει καριέρα και πολλοί από την άλλη πλευρά που δεν ικανοποιούν ιδιαίτερα προδιαγραφές αντικειμενικής αξιολόγησης. Έτσι η αριστερά έχει καταφέρει να είναι ο κριτής των πάντων, Και το ποιοι είναι αποδεκτοί γενικότερα .

Το δυτικό αστικό σύστημα είναι ελεύθερο και επιτρέπει τις διαφορετικές απόψεις. Επιτρέπει τον ανταγωνισμό και των ιδεών διότι είναι ελεύθερο και βέβαιο για την ισχύ του . Επιτρέπει ακόμη και τις ιδέες που θέλουν να το αλλάξουν και να καθιερώσουν ένα ανελεύθερο σύστημα που δεν θα επιτρέπει τη διαφορετική άποψη από αυτήν των υποτιθέμενων αυτοδιοριζόμενων προστατών του λαού και των μαθητών που εκπαιδεύουν και προσπαθούν να καθοδηγούν , που θέλουν για τους δικούς τους λόγους να αποφύγουν την αξιολόγηση. .

Μάλλον ανησυχούν μήπως η αξιολόγηση είναι αρνητική για αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στο εκπαιδευτικό τους έργο αλλά έχουν ως προτεραιότητα αν όχι κύριο έργο καθοδήγηση, που αν επιδιώκονταν να γίνει σε ανελεύθερα συστήματα θα ήταν κάτι το αδύνατο ..

Το πρόγραμμα του σχολείου πρέπει να εκτελείται. Πρέπει να εξασφαλίζονται συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας για να ολοκληρωθεί ως αποτέλεσμα . Η επιτυχία της διατύπωσης της όποιας διαφωνίας δεν πρέπει να βασίζεται στο ότι δεν θα γίνει μάθημα για να δημιουργηθούν κίνητρα συμμετοχής σε καθηγητές και μαθητές όπως έχει καθιερωθεί .

Όταν δεν πραγματοποιούνται ώρες διδασκαλίας / εργασίας σχεδόν κατά κανόνα , με κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες διαδικασίες ως εορταζόμενες εορτές , που αποσταθεροποιούν την απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος για την ποιότητα του οποίου αγωνίζονται υποτίθεται οι διαφωνούντες , τότε υπάρχει προφανώς κάποιο σοβαρό θέμα λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος που η πολιτεία επενδύει μεγάλους κοινωνικούς πόρους που δεν θα πρέπει να κατασπαταλώνται .

Αν οι αξιολογούντες διευθυντές ζητούν από καθηγητές μεροληπτικές αξιολογήσεις για συγγενείς και φίλους ιδίως στην επαρχία όπως αναφέρεται εκτός του διδασκόμενου συστήματος αξιολόγησης , τότε πρέπει να πάψουν να είναι διευθυντές. Πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ώστε να πάψουν να έχουν αυτή τη δικαιοδοσία. Τα συστήματα αντικειμενικής αξιολόγησης πρέπει να αυτοπροστατεύονται και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής κοινωνίας.

Η αντικειμενική αξιολόγηση προφανώς έχει τις δυσκολίες εφαρμογής της σε ένα Δημόσιο που κομματικοκρατείται, που είναι υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό, η προώθηση γίνεται ανάλογα με το βαθμό εξυπηρέτησης της κομματικής ομάδας ισχύος, και όχι ανάλογα με το ουσιαστικά μετρούμενο παραγόμενο έργο.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διδάσκεται σε μεγάλη κλίμακα παντού. Ίσως γι’ αυτό δεν διδάσκεται , αποφεύγεται γιατί θα επηρεάσει πολλά , θα ουσιαστικοποιήσει επιλογές και αποφεύγεται διότι αρκετοί θα αυτοκαταργηθούν .

Όμως αυτό επιβάλλεται αν θέλουμε να ανήκουμε πραγματικά στη Δύση.

Και υπάρχουν παντού και στο εκπαιδευτικό έργο πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα δεν υπάρχει αποτελεσματική τεχνολογική υποδομή και υπολογιστές για μαθητές και καθηγητές, όταν στην Αγγλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο κάθε μαθητής είχε το προσωπικό του Email και οι εργασίες των μαθητών με τους καθηγητές ανταλλάσσονταν ως θέμα καθημερινής ρουτίνας.

Και οι καθηγητές δεν αμείβονται ικανοποιητικά.

Πολλοί που είναι εκτός θα το θεωρούσαν ασφαλές και ικανοποιητικό .

Όμως αυτό το οικονομικό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει / χρηματοδοτήσει η κοινωνία μας στο πλαίσιο που λειτουργεί . Αυτό δεν σημαίνει ‘ότι δεν μπορεί να πετύχει καλύτερες επιδόσεις

Στις επιδόσεις αυτές θα συντελέσει και το ξεκαθάρισμα του ρόλου και της ικανότητας του καθενός, κατάλληλα και αντικειμενικά αξιολογούμενη .

Και προφανώς πρέπει τα προγράμματα σπουδών , με στόχους, περιεχόμενο , εκπαιδευτικές διαδικασίες , σύστημα αξιολόγησης να οργανωθούν από εκπαιδευμένα ουσιαστικά στα παιδαγωγικά στελέχη που θα στελεχώσουν επιτελικούς φορείς , ώστε συγκριτικά ,με αυτά να γίνει η αντικειμενική αξιολόγηση.

Η ανάπτυξη της υποδομής του εκπαιδευτικού συστήματος θα συντελέσει στην αύξηση της απόδοσης με μικρότερο κόστος.

Για παράδειγμα σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί σε βάση δεδομένων όλα τα αρχαία και μη κείμενα από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα . Προσφέρθηκε η δυνατότητα να συνδεθούν οι μαθητές σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος με τη βάση αυτή δωρεάν από τη δεκαετία του 1990 ,και να τα έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Οικονομία σε βιβλία τεράστια, δυνατότητα εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες ακόμη και με φιλολογικά εκπαιδευτικά αντικείμενα , να κατεβάσουν κείμενα, να τα διαμορφώσουν, να τα τυπώσουν, να τα αντιγράψουν . Δεν κατέστη τότε ……δυνατόν. http://stephanus.tlg.uci.edu/

Ίσως σήμερα μετά την εμπειρία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με τον COVID. Που πάλι η εκπαίδευση απαιτεί πιστοποίηση, δεν γίνεται μάθημα με το ανοίξει απλά κανείς τον υπολογιστή και να επικοινωνεί με το ZOOM. Πιστοποίηση για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση γίνονταν στις ΗΠΑ από το 1926 όταν η επικοινωνία για ανάπτυξη του γενικότερου ανθρώπινου δυναμικού γίνονταν στο ανοικτό πανεπιστήμιο με το ταχυδρομείο.

Στις σύγχρονες κοινωνίες δεν διδάσκεται συγκεκριμένη ύλη κάθε χρόνο η ίδια όπως γίνεται στο Ελληνικό σχολείο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων. Οι μαθητές προστρέχουν σε αξιοποίηση πηγών πληροφόρησης , και ο καθηγητής έχει τον δύσκολο ρόλο του διευκολυντή, του διαχειριστή της αξιοποίησης της έρευνας σύμφωνα με τις ικανότητες του κάθε μαθητή που προσπαθεί να διευρύνει. Των ιδιαίτερα ικανών ( του άνω 2,5%) όσο και των λιγότερο ικανών ( του κάτω 2,5% ) της καμπύλης του Gauss.

Στο πλαίσιο αυτό η υποδομή η ψηφιακή του σχολείου μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχει πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλιοθήκες σε πλήθος χωρών στον κόσμο .

Το WorldCat για παράδειγμα στις παρακάτω ιστοσελίδες είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές https://www.worldcat.org/

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές για πρόσβαση στην πληροφόρηση . Χώρες πληθυσμιακά ανάλογες με τη δική μας που ο πληθυσμός μας αποτελεί 0,13% του παγκόσμιου πληθυσμού ( μειώνεται σαν αποτέλεσμα της υπο-ανάπτυξης) , όπως η Δανία, η Ολλανδία κ.ά μαθαίνουν στα παιδιά τους από το σχολείο 2-3 ξένες γλώσσες ως ικανότητα επιβίωσης για να είναι ανταγωνιστικά στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον και για να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση που παράγεται με έρευνα στις ανεπτυγμένες χώρες και πάντως όχι στη δική μας.

Στα δικά μας σχολεία οι ,μαθητές δυσκολεύονται στην Ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιούν κάθε ημέρα , παρά το πλήθος των διδακτικών ωρών στα συναφή μαθήματα με στόχο περισσότερο τον διορισμό σχετικών ειδικοτήτων καθηγητών. Το σχολείο όμως λειτουργεί προς όφελος των μαθητών και όχι των καθηγητών.

Η πληροφόρηση σήμερα είναι ο κυριότερος συντελεστής της παραγωγής , ο επιπλέον των παραδοσιακών ( έδαφος ,εργασία, κεφάλαιο ) , που όσο περισσότεροι τον χρησιμοποιούν τόσο περισσότερο ανάπτυξη γίνεται σε μια κοινωνία . Και είναι πόρος ανεξάντλητος που χρησιμοποιούμενος παράγει νέα πληροφόρηση γι’ αυτό και αναπτύσσεται εκρηκτικά.

Σε αρκετές Δυτικές κοινωνίες με αποκεντρωμένο σύστημα, όπως επιβάλλουν οι ραγδαίες μεταβολές, οι καθηγητές (και ….οι Διευθυντές ) προσλαμβάνονται με προκήρυξη για συγκεκριμένη θέση σε συγκεκριμένη σχολική περιφέρεια της κοινωνίας που ανήκει το σχολείο, που χρηματοδοτείται από τους φόρους των κατοίκων της συγκεκριμένης περιφέρειας που αξιοποιούνται τοπικά και όχι κεντρικά. Ένα μικρό ποσοστό της φορολογίας είναι αντικείμενο διαχείρισης από κεντρικούς διαχειριστές για γενικότερα θέματα , ή επιχορήγησης προβληματικών περιοχών. Έτσι , περιορίζονται οι πιθανότητες κακοδιαχείρισης ή επένδυσης φόρων άλλων περιοχών σε περιοχές του ενδιαφέροντός τους που εκλέγονται .

Έτσι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν με άμεσο αντίκτυπο το έργο των “τοπικών κυβερνήσεων” που δεν εξαρτώνται από κεντρικούς διαχειριστές, και κάνουν προσπάθεια να επιλέγουν τους περισσότερο αποτελεσματικούς , ικανούς , και κατάλληλους που διαθέτουν τις προϋποθέσεις , μορφωτικές και άλλες ,να αποδώσουν πραγματικά και όχι στο πλαίσιο παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων που οδηγούν σε γενικότερη υποβάθμιση ή προνομιακή μεταχείριση ορισμένων .

Οι καθηγητές, διευθυντές σχολείων κλπ. Προσλαμβάνονται με προκήρυξη και πληρώνονται ανάλογα με το έργο τους και τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας. Δεν προσλαμβάνονται σε ένα απρόσωπο κεντρικό σύστημα που έχουν οργανική θέση στα σύνορα και υπηρετούν αποσπασμένοι σε κάποιο γραφείο με τις γνωστές διαδικασίες . Δεν προβλέπονται νομοθετικά αυτές οι δυνατότητες.

Γενικά η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης συνδέονται στη χώρα μας με την επιμόρφωση. Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών θα έπρεπε να προβλέπει κάτι καινούργιο σαν αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων της εποχής μας , είτε στην ειδικότητα, είτε στα παιδαγωγικά, και όχι εκπαίδευση σε βασικά παιδαγωγικά, που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στα βασικά προγράμματα εκπαίδευσης καθηγητών προ του διορισμού.

Το ότι δεν προβλέπονται οι διαδικασίες αυτές στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών και δυνατότητας εφαρμογής αντικειμενικής αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών, αλλά και την αποδοχή της αξιολόγησης από τους αξιολογούμενους,

Ενδεικτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στις μετρήσεις της ανάπτυξης της ανθρώπινης συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ από το College of Education δείτε εδώ

QMMS 451: Introduction to Educational Statistics (3 credits). Restriction: Sophomore standing or higher. Credit only granted for: BIOM301, BMGT230, CCJS200, ECON230, ECON321, QMMS451, GEOG306, GEOL351, GVPT422, PSYC200, or SOCY201. Introduction to statistical reasoning; location and dispersion measures; computer applications; regression and correlation; formation of hypotheses tests; t-test; one-way analysis of variance; analysis of contingency tables.

QMMS 489: Field Experiences in Measurement and Statistics (1-4 credits). Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Repeatable to 4 credits. Planned field experience in education-related activities. Credit not to be granted for experiences accrued prior to registration.

QMMS 498: Special Problems in Measurement and Statistics (1-3 credits)Prerequisite: Available only to education majors who have formal plans for individual study of approved problems. Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Repeatable to 6 credits. Available only to education majors who have formal plans for individual study of approved problems.

QMMS 610: Classroom Assessment and Evaluation (3 credits). Develop the understandings and skills needed to validly, reliably, and accurately assess student learning and to provide focused leadership in the area of classroom assessment.

QMMS 622: Theory and Practice of Standardized Testing (3 credits). Prerequisite: QMMS451; or QMMS645. Principles of interpretation and evaluation of aptitude, achievement, and personal-social instruments; theory of reliability and validity; prediction and classification; norm- and criterion-referenced testing concepts.

QMMS 623: Applied Measurement: Issues and Practices (3 credits). Prerequisite: QMMS645; or students who have taken courses with comparable content may contact the department. Measurement theory and its application at an intermediate level; test development, validation and interpretation; issues and recent developments in measurement.

QMMS 626: Instrumentation (3 credits). Prerequisite: QMMS623. Theory, development, and applications of various affective, cognitive, or behavioral measurement instruments and procedures, including questionnaire and test items, observational protocols, and cutting-edge innovative game and scenario-based assessments.

QMMS 645: Quantitative Research Methods I (3 credits). Research design and statistical applications in educational research: data representation; descriptive statistics; estimation and hypothesis testing. Application of statistical computer packages is emphasized.

QMMS 646: General Linear Models I (3 credits). Prerequisite: QMMS645; or an equivalent introductory statistics course. A first post-introductory inferential statistics course, with emphasis on analysis of variance procedures and designs from within the general linear modeling framework. Assignments include student analysis of education and related data; application of statistical software packages is emphasized.

QMMS 647: Causal Inference and Evaluation Methods (3 credits).Prerequisite: Must have completed or be concurrently enrolled in QMMS651. Counterfactual (potential outcomes) framework for causal inference, design/analysis strategies for confounder control, and specific best-practice applications to the evaluation of programs.

QMMS 651: General Linear Models II (3 credits). Prerequisite: QMMS646; or students who have taken courses with comparable content may contact the department. Multiple regression and correlation analysis; trend analysis; hierarchical and stepwise procedures; logistic regression; software for regression analysis.

QMMS 655: Introduction to Multilevel Modeling (3 credits).Prerequisite: QMMS651; or students who have taken courses with comparable content may contact the department. Introduction to multilevel models and methodology as strategies for modeling change and organizational effects.

QMMS 657: Exploratory Latent and Composite Variable Methods (3 credits).Prerequisite: EDMS651. Development of models for exploratory factor analysis and their practical applications. Additional topics will draw from latent class analysis, cluster analysis, mixture models, machine learning, multidimensional scaling, and configural frequency analysis.

QMMS 665: Data Analysis and Statistical Consulting (3 credits).Prerequisite: QMMS651; or students who have taken courses with comparable content may contact the department. Advanced data analysis procedures applied to real-world clients’ problems arising in a wide variety of substantive research settings within and beyond education.

QMMS 722: Structural Modeling (3 credits). Prerequisite: EDMS657. Statistical theory and methods of estimation used in structural modeling; computer program applications; multisample models; mean structure models; structural models with multilevel data (e.g., sampling weights, growth models, multilevel latent variable models).

QMMS 724: Modern Measurement Theory (3 credits). Prerequisite: QMMS623 and QMMS651. Theoretical formulations of measurement from a latent trait theory perspective.

QMMS 738: Seminar in Special Problems in Measurement (1-3 credits). Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Repeatable to 3 credits. An opportunity for students with special interests to focus in depth on contemporary topics in measurement. Topics to be announced, but will typically be related to applied and theoretical measurement. Recent topics include: Large Scale Assessment, Advanced Item Response Theory,Computer Adaptive Testing

QMMS 747: Design of Program Evaluations (3 credits). Prerequisite: QMMS626, QMMS651, and QMMS647. Or permission of instructor; and permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Analysis of measurement and design problems in program evaluations.

QMMS 769: Special Topics in Applied Statistics in Education (1-4 credits).Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Designed primarily for students majoring or minoring in measurement, statistics or evaluation. Recent topics include: Mixture ModelsLongitudinal Data AnalysisAdvanced Structural Equation ModelingNonparametric Structural Equation Modeling

QMMS 779: Seminar in Applied Statistics: Mathematical Foundations and Simulation Techniques (3 credits). Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. And must be in Quantitative Methodology: Measurement and Statistics Master’s or Doctoral program. One part of the course will be dedicated to learning about simulation design, implementation, execution, and dissemination of results. For this material, SAS and R will be the primary computing platforms for both course delivery and student work. The second part of the course will include an introduction into statistical computing. This course material will be delivered in R and will involve using and writing code in R and/or SAS.

QMMS 787: Bayesian Inference and Analysis (3 credits). Prerequisite: QMMS651. Credit only granted for: QMMS769B or QMMS787. Formerly: QMMS769B. Models and model fitting methods commonly used in Bayesian Inference, such as Markov Chain Monte Carlo methods (e.g., Gibbs, Metropolis Sampling), with applications within and beyond the social and behavioral sciences. Analytical and philosophical differences between Frequentist and Bayesian statistics will also be highlighted.

QMMS 798: Special Problems in Education (1-6 credits)Restriction: Must be in Quantitative Methodology: Measurement and Statistics Master’s or Doctoral program. Master’s or doctoral students who desire to pursue special research problems under the direction of their advisors may register for credit under this number.

QMMS 799: Master’s Thesis Research (1-6 credits). Restriction: Must be in a major within EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Registration required to the extent of 6 credits.

QMMS 879: Doctoral Seminar (1-3 credits). Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Seminar that supports analysis of doctoral projects and theses, and of other on-going research projects.

QMMS 889: Internship in Measurement and Statistics (3-12 credits).Prerequisite: Open only to students advanced to candidacy for doctoral degree. Restriction: Permission of EDUC-Human Development and Quantitative Methodology department. Provides internship experiences at a professional level of competence in a particular role with appropriate supervision. Credit not to be granted for experience accrued prior to registration. Open only to students advanced to candidacy for doctoral degree.

 

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑ,  
M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) ,
Ph.D.  (University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education ),
τ. Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ,
τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) ,
τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , 
τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/),
τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση,
Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας