ecopress
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, δηλαδή εξολοκλήρου αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς και αυτών με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις,... ΥΠΕΝ στη Βουλή: «σκυτάλη» τακτοποιήσεων για αυθαίρετα κατηγορίας 5

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, δηλαδή εξολοκλήρου αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς και αυτών με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, που βρίσκονται σε  περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή.

Η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 γενικώς έχει λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 και το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει κατ΄επανάληψη ότι εξετάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα καλύψει όλες τις περιπτώσεις,  η οποία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις πάει για το 2022. Δείτε εδώ στο ecopress

Στο μεταξύ όμως για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις, καθώς έχει δοθεί δυνατότητα να συνεχιστεί η διαδικασία δηλώσεων για αυτήν την κατηγορία  μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 128 του ν. 4759/2020, όπως:  ακίνητα που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμό, από κληρονομιά, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από φυσικές καταστροφές.

Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής τους στο νόμο αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 5 για τις συγκεκριμένες περιοχές έληξε στις 9 Δεκεμβρίου  2021. Δείτε εδώ στο ecopress

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ανακοίνωσε ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5, σε περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021».

Από τη δήλωση του υφυπουργού ΠΕΝ προκύπτει ότι κλείνει ο κύκλος τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το 2020 αλλά θα παραταθεί και  θα μείνει ανοιχτή η σχετική διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 στις  περιοχές, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το 2021.

Ανακοίνωση για την απάντηση του ΥΠΕΝ

Η απάντηση του κ Ταγαρά δόθηκε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου με επίκεντρο τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια και άλλες υποδομές.

Στη διαδικασία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων οικοδομών ανέκυψαν διάφορα προβλήματα, τα οποία όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα. Ευχαριστώ τον φίλο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, για την κατανόηση που επέδειξε, δρομολογώντας την επίλυση του προβλήματος που εμφανίστηκε στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 για τις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, το οποίο επισήμανα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ευελπιστώ η νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί άμεσα».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υφυπουργό στην ερώτησή του για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Τυρνάβου και της Ελασσόνας κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς του Μαρτίου και τη δέσμευσή του για την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από αναφορές κατοίκων των πληγεισών περιοχών ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, άλλα και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων, ζητούσε με ερώτησή του να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια με νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως διευκρίνιζε, το πρόβλημα αφορούσε τα ακίνητα κατηγορίας 5 -κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής-ρύθμισης για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων είχε παραταθεί μέχρι την 31.03.26. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε να ρυθμιστεί νομοθετικά το εύλογο αίτημα των σεισμοπλήκτων του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και να πλαισιωθεί με την ανάλογη προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ.
Ο κ. Ταγαράς στην απάντησή του δεσμεύεται ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021, όπως οι Δήμοι Τυρνάβου και Ελασσόνας».

Προς ενημέρωση, δίνονται οι πίνακες με  το σύνολο των περιοχών που βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δείτε εδώ 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας