Μεγαλώνει το κύμα επιστημόνων υπέρ της ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 18 Σεπτεμβρίου 2022 Αργύρης
Με νέο κύμα, το ένατο κατά σειρά, συνεχίζονται οι δημόσιες παρεμβάσεις επιστημόνων και προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.
Στο νέο κύμα δημόσιων παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO συμμετέχουν δέκα ακόμη σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας, που παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.
Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί το άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.
Νέο κύμα δηλώσεων
Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της αναδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:
Ιωάννης Κ.Χατζηγεωργίου, Professor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA:
-«Μου έκανε εντύπωση ότι, με βάση την ενημέρωση που μου κάνατε, ο Μινωικός πολιτισμός, ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, δεν προστατεύεται από την UNESCO. Εφόσον έχουν έτσι τα πράγματα, συντάσσομαι ευχαρίστως με την προσπάθεια ένταξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συγχαίρω όσους προσπαθούν γι’ αυτό».
Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ:
-«Συμφωνώ και υπογράφω τις προσπάθειες για τον Μινωικό Πολιτισμό.Με τη μοναδική τους τέχνη και αρχιτεκτονική και την εξάπλωση των ιδεών τους μέσω των επαφών τους με άλλους πολιτισμούς του Αιγαίου, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. Έτσι προκαλεί έκπληξη ότι τα σημαντικότατα αυτά μνημεία του Ελληνικού Πολιτισμού δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στο σχετικό κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η παράληψη αυτή είναι λάθος και ταυτόχρονα δείχνει εθνική μας ,μάλλον συνήθη, αδιαφορία. Έτσι προφανώς συντάσσομαι με την πρωτοβουλία σας για ένταξη και σας συγχαίρω για αυτήν. Η συμπερίληψη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη εκ της σημαντικότητάς τους».
-O κ. Νίκος Μαρκάτος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου ομότιμων μελών ΤΕΕ κ. Κων/νου Δούκα για δήλωση συμμετοχής σε σταυροφορία υποστήριξης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός πολιτισμός – UNESCO
Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ:
-«Σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση και δεν έχω αντίρρηση να υποστηρίξω το εν λόγω αίτημα. Επί τη ευκαιρία όμως οφείλω να αναφερθώ στο γενικότερο πολιτικό μου προβληματισμό για πολλά άλλα από τα οποία η αμέλεια των κυβερνώντων εν σχέσει με την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένα σημαντικό αλλά μικρό μέρος».
-Ο κ Ιωάννης Κόντος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Προέδρου ομότιμων μελών ΤΕΕ κ. Κων/νου Δούκα για δήλωση συμμετοχής σε σταυροφορία υποστήριξης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός πολιτισμός – UNESCO.
Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
-«Ο Μινωικός και γενικότερα ο Κρητικός Πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης και από τους αρχαιότερους του κόσμου. Είναι ένας πολιτισμός με μοναδικά μνημεία ανυπέρβλητης αισθητικής και αξίας, πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους πολιτισμούς, με σημαντική επίδραση στην εξέλιξη του ελληνικού και στη συνέχεια του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εκτιμώ ότι η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μια ενέργεια που θα κάνει το γνωστό τον κρητικό πολιτισμό σε όλον τον κόσμο και θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς να τον γνωρίσουν. Ενθαρρύνω και υποστηρίζω τις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξή του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».
Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ:
-«Ο μινωικός πολιτισμός ήταν ένας πολιτισμός της εποχής του χαλκού στη Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και άνθισε πριν από 5000 χρόνια. Ο μινωικός πολιτισμός καλύπτει χρονικά τη μετάβαση από την Προϊστορία στην Πρωτοϊστορία. Αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, εργαλεία, έργα τέχνης, συστήματα γραφής και ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο. Ο μινωικός πολιτισμός είναι αξιοσημείωτος για τα μεγάλα και περίτεχνα ανάκτορα του, ύψους έως και τεσσάρων ορόφων, με περίπλοκα υδραυλικά δίκτυα και τοιχογραφίες. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν όσα στοιχεία είχαν υποβληθεί το Μάρτιο 2017 στην UNESCO για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα. Τα δυο αυτά μνημεία πληρούν όχι μόνο ένα κριτήριο αλλά τουλάχιστον 4 από τα 10 κριτήρια επιλογής όπως π.χ.ότι αντιπροσωπεύει ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας, είναι μια εξαιρετική μαρτυρία ενός πολιτισμού που έχει εξαφανιστεί, παρουσιάζει μια σημαντική ανταλλαγή ανθρώπινων αξιών, σε ένα χρονικό διάστημα σχετικά με τις εξελίξεις στην αρχιτεκτονική, τις μνημειακές τέχνες, το σχεδιασμό τοπίου, κ.α. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά το θέμα της ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO θα έχει μια θετική έκβαση».
Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:
-«Με αυτή τη σύντομη δήλωσή μου υποστηρίζω ΣΘΕΝΑΡΑ την αναγνώριση και ενσωμάτωση των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO στα μνημεία παγκόσμιας αξίας και κληρονομιάς και την αμέριστη υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού ως Πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού από την UNESCO. Θέλω να σημειώσω ότι ο Μινωικός Πολιτισμός σε άμεση σχέση με τον Κυκλαδίτικο Πολιτισμό και τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό αποτελούν τον ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρώτο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και έβαλε τα θεμέλια για τη λαμπρή ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, και την πρόοδο και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πνεύματος όπως το απολαμβάνουμε σήμερα. Μπορούμε να αφήσουμε εκτός Ευρωπαϊκής πορείας και συνείδησης τον Μινωικό Πολιτισμό; Τις ρίζες της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού πνεύματος; Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο! Καλείται η UNESCO, να αναδείξει το Μινωικό Πολιτισμό και να προβάλλει τη σχέση του με την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ζωής. Επιπλέον, σαν Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός και μέλος ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) δε γίνεται να μην σταθώ στο γεγονός ότι μιλάμε και για τον πρώτο ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ πολιτισμό με ιδιαίτερη ισχύ και κυριαρχία στη ευρύτερη Μεσόγειο θάλασσα και με την ικανότητα ναυπήγησης πλοίων για πλεύση σε ανοιχτές θάλασσες και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου σε αξιοθαύμαστο επίπεδο. Η UNESCO λοιπόν οφείλει να αναδείξει τον πολιτισμό της Κρήτης και να τον συμπεριλάβει στους θεμέλιους λίθους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».
Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ:
-«Χαιρετίζω και στηρίζω την πρωτοβουλία σας για τον Μινωικό πολιτισμό. Θεωρώ ότι μια απλή περιήγηση στα υπολείμματα του Μινωικού πολισμού, Κνωσός, Φαιστός, Ζάκρος, Μουσείο Ηρακλείου, αρκεί να πειστεί κάθε επισκέπτης ότι πρόκειται εκτός από έναν από τους αρχαιότερους αλλά και από τους πλέον σημαντικούς πολιτισμούς».
Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ:
-«Στηρίζω την πρωτοβουλία σας για έναν μεγάλο και από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Ο Μινωικός πολιτισμός υπήρξε ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα πολιτισμού (Γουίλ Ντυράν) και κατέλειπε συστήματα γραφής, έργα τέχνης, μεγάλα και λειτουργικά οικοδομήματα, εργαλεία, ευρύ εμπορικό δίκτυο. Παράλληλα ήταν και ένας πολιτισμός ΕΙΡΗΝΗΣ και ΧΑΡΑΣ, οδηγός για το ανθρώπινο μέλλον».
Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ:
-«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορούμαι την προσπάθεια που καταβάλετε για την ανακήρυξη του Μινωικού Πολιτισμού ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόσο κατά την επαγγελματική όσο και κατά την προσωπική μου ζωή στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και να θαυμάσω πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο και στην χώρα μου. Ανάμεσα σε αυτά τα αξιοθαύμαστα ανήκουν και τα μοναδικά Μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού. Ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί αναμφίβολα μνημείο τεράστιας πολιτιστικής αναγνώρισης και τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό που έχει αφήσει μνημεία τεράστιας αξίας και πολιτιστικής αναγνώρισης. Είναι γνωστό πως τα μνημεία αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, αποτελούν διαμάντια πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η πνευματική ηγεσία του τόπου οφείλει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει και προστατεύει τον πολιτισμό της χώρας μας. Με αυτό το πνεύμα και επειδή επικροτώ το αίτημα που προβάλλει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας δηλώνω ότι ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί αναμφίβολα μνημείο τεράστιας σημασίας και προσελκύει πολίτες από όλο τον κόσμο. Είναι άξιο απορίας γιατί το μνημείο αυτό δεν προστατεύεται από την UNESCO. Υποστηρίζω αυτή την προσπάθεια».
Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών:
-«Πολύ καλή πρωτοβουλία. Φυσικά και ο μινωικός πολιτισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός στην παγκόσμια ιστορία και σίγουρα αξίζει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας
Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε εννέα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το όγδοο, έβδομο, έκτο, πέμπτο, τέταρτο, τρίτο, δεύτερο, πρώτο κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων), υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:
-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας
-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας
-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός
-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας
-Χρήστος Γεωργίου Δρ Μηχανολογος
-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ
-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π
-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ
-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος
-Αλεξάνδρα Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων
-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα
-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού
–Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας
-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
-Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC, MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε
-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ και (Ιουλιος 1989 εως Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας
-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ
-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ
-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών
-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR
-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας
-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών
-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών
-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών
-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π
-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan
-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ
-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu
-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/
-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς
-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD
-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese
-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
-Μανώλης Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ
-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ
-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ
-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ
-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης
-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος
-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος
-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός
-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου
-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α
-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός
-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός
-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος
-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός
-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)
-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός
-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός
-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”
-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος
-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής
-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός
-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ
-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας
-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων
-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα
-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός
-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ
-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός
-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου
-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου
-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.
-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια
-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)
-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός
Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη
Στο άρθρο των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ και εδώ αναφέρθηκε ότι η χώρα μας, έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί, πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.
Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.
Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.
*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education), τ.Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )
Σχετικά Άρθρα
- Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- ΤΕΕ/ΤΑΚ: ομοφωνία για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Πολιτισμού: έξι μινωικά ανάκτορα στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO
- ΤΕΕ /ΤΑΚ: πρωτοβουλία για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης
- Μινωικός πολιτισμός: οι πολεοδομικές λύσεις για ένταξη στην UNESCO
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO