ecopress
Νέο κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης... Μινωικός πολιτισμός: δέκα ακόμη σημαντικές προσωπικότητες υπέρ της ανάδειξης

Νέο κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO.

Στο νέο κύμα δημόσιων παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO συμμετέχουν  δέκα ακόμη σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας, που παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας:

-«Η  ανακήρυξη του Μινωικού Πολιτισμού ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του πρώτου πολιτισμού της ανθρωπότητας. Οι κάτοικοι της Κρήτης, 3000 χρόνια π.Χ. κατάφεραν να αναπτύξουν θαυμαστό επίπεδο πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, τεχνολογικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά ενώ κυριάρχησαν στην Μεσόγειο με την ναυτική τους δύναμη και προήγαν στο μέγιστο τις εμπορικές συναλλαγές. Τα ευρήματα που χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο, μαρτυρούν το υψηλής στάθμης τεχνολογικό επίπεδο το οποίο τους έδωσε την δυνατότητα να φτιάξουν δαιδαλώδη πολυώροφα κτιριακά συγκροτήματα. Οι μοναδικές τοιχογραφίες και η διακόσμηση των αγγείων προσδιορίζουν το επίπεδο της ανάπτυξης των τεχνών αλλά και του υψηλού επιπέδου ζωής των κατοίκων. Ο Μινωικός πολιτισμός εκτιμάται ότι ήταν ο πρώτος πολιτισμός της ανθρωπότητας και αδιαμφησβήτητα από τα  ευρήματα τεκμηριώνεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιάς Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας:

Ο μινωϊκός πολιτισμός είναι ένας από τους σπουδαιότερους της αρχαίας ιστορίας. Οι Μινωίτες κατάφεραν να ανοίξουν νέους δρόμους μέσω της θάλασσας, να «συνομιλήσουν» με λαούς της Μεσογείου, να μετατρέψουν την ευλογημένη σε πόρους γη τους σε πηγή πλούτου και την οικονομική τους δύναμη σε όχημα ειρήνης, ευημερίας, τεχνολογικής και πολιτισμικής προόδου. Τα μοναδικά επιτεύγματα στη μηχανική – υδραυλικά δίκτυα και αποχετεύσεις, εξελιγμένες τεχνικές οικοδόμησης – στην αρχιτεκτονική και στις εικαστικές τέχνες, όπως αποτυπώνονται σε μοναδικά ανάκτορα, μνημεία, αλλά και κοσμήματα, αγγεία, γλυπτά και τοιχογραφίες, αποκαλύπτουν έναν  εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό, με οικουμενική αξία. Η αναγνώριση του από τη διεθνή κοινότητα, με την ένταξή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα αίτημα δίκαιο το οποίο οφείλει να ενώσει τους Κρήτες, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ως επιστήμονας και ως πολιτικός, υποστηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου την αξιόλογη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει».

Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός:

Τουρισμος και μνημεια της Unesco στην Ελλαδα: Η χώρα μας σαν τουριστικός προορισμός έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με πολλές άλλες ανά τον κόσμο. Εγώ σαν επαγγελματίας ξεναγός ακούω τους ξένους να μου  εξηγούν τον λόγο που έχει η Ελλάδα τόσα πλεονεκτήματα. Καταρχάς η χώρα μας έχει ποικιλία από φυσικές ομορφιές όπως καθαρές θάλασσες με παραλίες με χρυσές αμμουδιές ένα λαμπρό ήλιο χειμώνα καλοκαίρι, χιλιάδες νησιά μικρά και μεγάλα, ποταμούς πεντακάθαρους, λίμνες, μικρές αλλά εύφορες πεδιάδες, χωριά με πετρόκτιστα σπίτια βαμμένα κάτασπρα και με γαλάζια πορτοπαράθυρα όπως επίσης ψηλά βουνά  με πυκνά δάση κλπ. Έχει επίσης ένα υπέροχο και υγιεινό  κλίμα που το ζηλεύουν πολλές ανταγωνιστικές χώρες. Έχει και ένα φιλόξενο λαό που κάνει επίσης την διαφορά σε σύγκριση με άλλους. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της χώρας, πιστεύω, είναι η ιστορία  και ο πολιτισμός με τα πολλά και σημαντικά μνημεία της. Πολλά δε από αυτά έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από τα 1073 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 18 είναι ελληνικά με πρωτοπόρο την ακρόπολη των Αθηνών. Μάλιστα η ακρόπολη είναι στα πρώτα 10 πιο δημοφιλή μνημεία στον κόσμο. Τα μνημεία αυτά συνεισφέρουν πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία αλλά δημιουργούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Στην λίστα παρακάτω αναγράφω τα μνημεία της Ελλάδος που βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας.

1- Ακρόπολις της Αθήνας.

2- Κνωσός στην Κρήτη.

3- Επίδαυρος στην Αργολίδα.

4-Ακρόπολις της Λίνδου στην Ρόδο.

5-Μυκήνες επίσης στην Αργολίδα.

Εδώ βλέπουμε ότι τα 4 μνημεία από αυτή την λίστα συγκαταλέγονται στα μνημεία της  UNESCO ενώ το πέμπτο, η Κνωσός, που έρχεται δεύτερο στην σειρά δεν υπάρχει δυστυχώς στην σχετική λίστα. Όχι μόνο η Κνωσός αλλά  κανένα άλλο μνημείο της Κρήτης και του μινωικού πολιτισμού  δεν είναι ανάμεσα στα μνημεία της UNESCO . Όλοι γνωρίζουμε την σημασία του μινωικού πολιτισμού στην ιστορία της πατρίδας μας αλλά και γενικά της Ευρώπης. Στην Κρήτη αναπτύχθηκε ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης όπως επίσης η Κρήτη είναι αυτή  που έδωσε το όνομα στην ήπειρό μας. Γνωστός είναι ο μύθος που ο Δίας απήγαγε την πριγκίπισσα Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη όπου έφερε στον κόσμο τον Μίνωα που δημιούργησε τον πιο όμορφο πολιτισμό στον κόσμο, τον μινωικό πολιτισμό. Τελειώνω με ένα ερώτημα:

-Γιατί  δεν ευρίσκεται η Κνωσός και τα άλλα παλάτια του μινωικού πολιτισμού στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; Τι  παραλείψεις έγιναν στο παρελθόν και τι πρέπει να κάνουμε από  εδώ  και πέρα ώστε ο μινωικός πολιτισμός να πάρει την θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια ιστορία;»

Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας:

-«Ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης ήταν ο Μινωικός. Ένας πολιτισμός ειρηνικός, θαλασσινός και μπροστά από την εποχή του. Αναπτύχθηκε από το 3000 ως το 1000 πχ.  και επεκτάθηκε στην περιοχή των Κυκλάδων και αλλού. Αυτός ο πολιτισμός μας άφησε μνημεία πολύ αξιόλογα ( Κνωσσός, Φαιστός, Μαλλιά, Ζάκρος, Αρχαία Κυδώνια), αλλά δεν έχει την προστασία της  UNESCO. Διαβάζω στo  ecopress, ότι μια επιστημονική ομάδα (η Επιτροπή Πρωτοβουλίας), αρθρογραφεί και αγωνίζεται για τον σκοπό αυτό
Τους συγχαίρω και συμφωνώ μαζί τους».

Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος:

-«ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ: Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο,  η ροή της πληροφορίας είναι συνεχής, υπερβολικά δύσκολο να αξιολογηθεί  και επιπλέον  ο καθημερινός τρόπος ζωής βασίζεται  σε τυποποιημένες διαδικασίες και διεργασίες με συνέπεια  σχεδόν όλοι οι άνθρωποι να μην ασχολούνται με τις βασικές αρχές της αναλογικής εποχής και  έτσι  τα διάφορα γεγονότα  να παραμένουν πολύ λίγο επίκαιρα και να παραχωρούν τη θέση τους στα επόμενα. Οι γρήγορες μεταβολές στην καθημερινή ζωή σε όλο τον πλανήτη  ωθούν στη λήθη κουλτούρας προηγούμενων πολιτισμών που αποτέλεσαν τις βάσεις του σημερινού τρόπου ζωής. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σημερινή κουλτούρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην οργάνωση και στις αρχές του Μινωικού πολιτισμού, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά από την μεγάλη καταστροφή λόγω έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Τόσο τα ευρήματα αρχιτεκτονικής και των μεθόδων διαφόρων τεχνών καθώς και η μοναδική οργάνωση της Μινωικής κοινωνίας (διοίκηση-εμπόριο) έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη των επόμενων πολιτισμών στην Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει επίσημη προστασία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και -ακόμα  να θεσπιστούν κατάλληλες διαδικασίες ώστε να υπάρξει διάχυση και ανάλυση σε εκπαιδευτικό επίπεδο από πολύ νεαρή ηλικία όλων των ιστορικών συμβάντων που σχετίζονται με τον Μινωικό πολιτισμό, καθώς και ανάλυση όλων των δραστηριοτήτων που έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ:

-«Υποστηρίζω αμέριστα την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την ένταξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού και της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί όχι μόνο έναν σημαντικό Εθνικό στόχο αλλά και, έναν Ευρωπαϊκό στόχο για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Σημαντικό βήμα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Κνωσού σε θεματικό πάρκο του Μινωικού Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σκόπιμο είναι η επαναλειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ), που δεν έχει ακόμα κλείσει, και η οποία με το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), έτσι ώστε μαζί με τη χρηματοδότηση της UNESCO – EE και στα πλαίσια της φιλελεύθερης οικονομίας να υλοποιήσει την ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την Κρήτη και τη Χώρα».

Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π:

«Ο Μινωικός Πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από την UNESCO διότι αποτελεί το πρώτο αναπτυγμένο πολιτισμό που εμφανίστηκε στη Ευρώπη, και δημιούργησε σημαντικά επιτεύγματα εκείνη την εποχή, όπως πόλεις και ανάκτορα, έργα τέχνης, εργαλεία, καινοτομίες στην οργάνωση της κοινωνίας και της ζωής των ανθρώπων, και συνέβαλε στην επικοινωνία των κατοίκων της Μεσογείου μέσα από την ναυτιλία και το εμπόριο. Ο Μινωικός Πολιτισμός, σαν πρώτος ιστορικά και χρονολογικά Πολιτισμός στον Ελληνικό χώρο, συνεισέφερε στην μετέπειτα εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα (Μυκηναϊκός πολιτισμός, Κλασσικά χρόνια (5ος και 4ος π.χ. αιώνας), Ελληνιστική περίοδος, κ.λπ.) και κατά συνέπεια στον Ευρωπαϊκό και Δυτικό Πολιτισμό που γνωρίζουμε σήμερα».

Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ:

-«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την προστασία των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO, καθώς ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί μέρος της ρίζας του κλασικού Ελληνικού Πολιτισμού και του Πολιτισμού της Ευρώπης. Είμαι στη διάθεσή σας. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας!»

Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος:

-«Εξαιρετική πρωτοβουλία, με την οποία συμφωνώ απόλυτα. Παρακαλώ να συμπεριλάβεις και το δικό μου όνομα στους υποστηρικτές της. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας».

Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων:

-«Έκπληξη προκαλεί  η μη ένταξη του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού στην προστασία της UNESCO. Ανάκτορα, τοιχογραφίες, Γραμμική Α, Ιερογλυφικά, Μύθοι, Μινώταυρος… Περίμεναν πολύ την αναγνώριση της ένωσης της Ευρώπης με τις ρίζες της! Αμέριστη στήριξη σε κάθε προσπάθεια».

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε επτά κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το έβδομο, έκτο, πέμπτο, τέταρτο,  τρίτο,  δεύτερο,  πρώτοκύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

-Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education), τ.Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘτεκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας