ecopress
Δέκα Πανεπιστημιακοί Καθηγητές τονίζουν ότι ο ΟΗΕ οφείλει να αναδείξει τον μέγιστο πολιτισμό της Κρήτης και να τον συμπεριλάβει στους προστατευόμενους του πολιτισμούς, ως... Μινωικός πολιτισμός: μήνυμα στον ΟΗΕ από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές

Δέκα Πανεπιστημιακοί Καθηγητές τονίζουν ότι ο ΟΗΕ οφείλει να αναδείξει τον μέγιστο πολιτισμό της Κρήτης και να τον συμπεριλάβει στους προστατευόμενους του πολιτισμούς, ως σπουδαία παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.

Οι δέκα Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, καταθέτοντας  δημόσιο λόγο  κύρους και γνώσης  προστίθενται στην πολυάριθμη ομάδα των διακεκριμένων Κρητών επιστημόνων, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της ομάδας επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πάνελ των προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, που υποστηρίζουν και πλαισιώνουν την πρωτοβουλία παγκόσμιας ανάδειξης και προστασίας του Μινωικού πολιτισμού περιλαμβάνονται επίσης επιστήμονες πρώτης γραμμής με ρίζες από την Κρήτη και εκπρόσωποι τεχνικών συλλογικών επιστημονικών φορέων, από το ΤΕΕ τον ΣΑΔΑΣ, τον ΠΣΔΜΗ, τον φορέα των Oμότιμων Mελών του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, ενώ συνεχώς προστίθενται νέοι υποστηρικτές ως προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων μηχανικών και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, γιατροί, φιλόλογοι κ.α.

Δυναμική θετικών εξελίξεων

Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης, δημιουργώντας υποστηρικτικές και προωθητικές εξελίξεις, τόσο προς τις Τοπικές Αρχές και την Τοπική Κοινωνία της Κρήτης, όσο και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που καλείται  να συντάξει το φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στο καλεντάρι της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης, και να αγωνισθεί να εγκριθεί από τον Οργανισμό.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, έλαβε την ονομασία του από τον μυθικό Βασιλιά Μίνωα που ήταν κατά την ελληνική μυθολογία, γιός της Ευρώπης και του θεού Δία. Ήταν προϊστορικός πολιτισμός που επηρέασε βαθύτατα την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον αρχαιολόγο Αρθούρο Έβανς τον σημαντικότερο ερευνητή της ιστορικής πορείας του μινωικού πολιτισμού και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα, ο ένδοξος πολιτισμός χωρίζονταν σε διάφορες περιόδους, με την πιο σημαντική εποχή της οικοδόμησης της Κνωσσού κατά το 1900 π.χ. περίπου. Ο περίλαμπρος αυτός πολιτισμός είχε δημιουργήσει περί τις 100 ονομαστές πόλεις μεταξύ των οποίων θαυμαστές είναι και σήμερα για τις αρχαιότητές των, πέραν της Κνωσσού, τα Μάλλια, η Φαιστός, η Ζάκρος, το Ιδαίο Άντρον, το Δικταίον Άντρον, κ.α. Η περίοδος του μινωικού πολιτισμού διήρκησε από το 3000 π.χ. μέχρι και το 1000 π.χ. περίπου. Κατά την διάρκειά του αναπτύχθηκαν και  χρησιμοποιήθηκαν στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο τρία είδη γραφών, η κρητική ιερογλυφική, η γραμμική γραφή Α και η γραμμική γραφή Β. Η μελέτη των, έδωσε να κατανοήσουμε τα θαυμαστά επιτεύγματα αυτού του πολιτισμού που κατέστησε την Μινωική Κρήτη δεσπόζουσα δύναμη, θαλασσοκράτειρα, ισχυρή εξαγωγική χώρα με προϊόντα του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα. Αυτά ήταν κυρίως, τα προϊόντα της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας, της μεταλλουργίας, της κεραμικής κ.α. που διοχετεύονταν σε όλες τις αγορές της ανατολικής μεσογείου και του Αιγαίου. Η ναυτική της δύναμη ήταν τα κάστρα της που οι πόλεις της Κρήτης συνήθως δεν έκτιζαν, για αυτό το λόγο. Οι σημερινοί αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης, τα Μουσεία της, τα αρχαιολογικά ιερά, οι ταφικοί θάλαμοι, τα ιερά αρχαία σπήλαια καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα αρχιτεκτονικής πόλεων, οργάνωσης των κρατών πόλεων της κ.α. αποτελούν διαρκή πολιτισμική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα και είναι άξια μελέτης για την απόκτηση βαθύτατων επιστημονικών  γνώσεων. Επιπλέον, τους χώρους αυτούς τους επισκέπτονται πολυάριθμοι άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης για να αποκτήσουν γνώσεις και να τους θαυμάσουν! Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, οφείλει να αναδείξει αυτόν τον μέγιστο πολιτισμό της Κρήτης και να τον συμπεριλάβει στους προστατευόμενους του πολιτισμούς ως σπουδαία παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Είναι άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων όλοι εκείνοι που σήμερα αγωνίζονται για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου!»

Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ:

-«Η ακαδημαϊκή / επιστημονική κοινότητα  οφείλει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει τη διατήρηση της πολύτιμης πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Η ένταξη των περίφημων σε αξία μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO αποτελεί εθνικό στόχο που πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Συντάσσομαι με τους συναδέλφους επιστήμονες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προσπαθήσουν να αναδείξουν την ανάγκη ένταξης των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο της UNESCO. Συγχαίρω τους συναδέλφους που αγωνίζονται για τον ευγενή αυτό σκοπό και ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή τους: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ:

«Διάβασα στο ecopress ότι ο Μινωικός πολιτισμός ( ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης δεν προστατεύεται από την UNESCO. Επίσης, ότι μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Ως καθηγήτρια ΑΕΙ, όφειλα και οφείλω να διδάσκω στους φοιτητές μου εκτός από το γνωστικό μου αντικείμενο και τις ηθικές αρχές για τη διατήρηση του πολιτισμού της πατρίδας μας. Τάσσομαι, λοιπόν, και εγώ με την προσπάθεια αναγνώρισης του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης». 

Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/:

-«Με μεγάλη έκπληξη βλέπει κάνεις ότι τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού δεν έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ενέργεια αυτή θα αποτελούσε την ολοκλήρωση της προέλευσης και σύνδεσης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού με τις βαθύτερες ρίζες του.  Είναι δε απαραίτητο όχι μόνο σαν Κρητική ή Ελληνική αναφορά, αλλά και σαν Ευρωπαϊκή πολιτισμική συνέχεια. Ο Μινωικός πολιτισμός, ένας θαλασσινός πολιτισμός, μέρος της ελληνικής ψυχής, μας ενώνει όλους στην προσπάθεια επιτυχίας αυτού του σκοπού. Συγχαίρω όσους προσπαθούν γι’ αυτό και ενώνω και εγώ την φωνή μου».

Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

-«Η Πνευματική Ηγεσία της Ελλάδος έχει υποχρέωση και πρέπει να ασχολείται με τον πολιτισμό της Πατρίδας μας. Δυστυχώς, μαθαίνω ότι ο Μινωικός Πολιτισμός, ο μεγαλύτερος πολιτισμός της Ευρώπης, δεν προστατεύεται από την UNESCO. Παράλληλα, πληροφορούμαι ότι μία  ομάδα Επιστημόνων προσπαθεί για το σκοπό αυτό με άρθρα και δηλώσεις επιστημόνων, να επιτύχει την προστασία του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO. Τους συγχαίρω θερμά και ενώνω τη φωνή μου μαζί τους».

Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς:

-«Η πατρίδα μας έχει τεράστια ευθύνη στην προβολή του Μινωικού πολιτισμού. Θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει γνωστός Ο ιδιαίτερος αυτός Πολιτισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί είναι ο καταλύτης ανάπτυξης του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού που κακώς βάλλεται από ορισμένους κύκλους. Στον Μινωικό πολιτισμό που το ένα κομμάτι αποτελείται από τα υλικά ευρήματα, θαυμάσια έργα γνωστά σε όλους μας αλλά και ένα άλλο κομμάτι εξίσου σημαντικό το άυλο μέρος του στο οποίο βασίστηκε το υλικό του μέρος και έδωσε την έμπνευση στη δημιουργία όλων αυτών των αντικειμένων και κτηρίων που κοσμούν τόσο το Μουσείο του Ηρακλείου όσο και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης ο κόσμος οφείλει πολλά. Εμείς έχουμε καθήκον να τον αναδείξουμε και να τον προβάλλουμε».

Prof Dr. Eng Christos D. Papageorgiou, Imperial College PhD:

-«Θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην προσπάθεια για την ένταξη του Μινωικού  Πολιτισμού στην UNESCO. O προελληνικός Μινωικός  Πολιτισμός που μεγαλούργησε στην μεσόγειο με έδρα την Κρήτη αλλά και την Σαντορίνη, προηγήθηκε του κλασσικού Ελληνικού πολιτισμού τουλάχιστον μια χιλιετία και κατεστράφη από την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 15 αιώνα Π.Χ.. Η ανάδειξη αυτού του πολιτισμού θα είχε τεράστιες θετικές επιπτώσεις για την πατρίδα μας και θα χαροποιούσε όλους όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία».

Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese:

-«Η Πνευματική Ηγεσία της Ελλάδος έχει υποχρέωση και πρέπει να ασχολείται με τον πολιτισμό της Πατρίδας μας. Δυστυχώς, μαθαίνω ότι ο Μινωικός Πολιτισμός, ο μεγαλύτερος πολιτισμός της Ευρώπης, δεν προστατεύεται από την UNESCO. Παράλληλα, πληροφορούμαι ότι μία  ομάδα Επιστημόνων προσπαθεί για το σκοπό αυτό με άρθρα και δηλώσεις επιστημόνων, να επιτύχει την προστασία του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO. Τους συγχαίρω θερμά και ενώνω τη φωνή μου μαζί του».

Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

-«Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Δήλωση συμμετοχής στην Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού ως Πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού από την UNESCO. Θέλω να υποστηρίξω και να συμβάλω στην Πρωτοβουλία αυτή καθώς είναι σημαντική η ανάγκη και τυπικής αναγνώρισης αυτού του ευρύτατα αποδεκτού θέματος».

Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-«Υποστηρίζω την προσπάθεια των επιστημόνων για την αναγνώριση των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας αξίας και κληρονομιάς. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που εύχομαι να έχει σύντομα θετική εξέλιξη».

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε τέσσερα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το τέταρτο,  τρίτο,  δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας