ΥΠΕΝ: «από μέρα σε μέρα….» το νομοσχέδιο για εκτός σχεδίου και αυθαίρετα
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Απριλίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Δύσκολος αποδεικνύεται ο τοκετός του νομοσχεδίου για εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα. Σχεδόν έναν χρόνο από την εξαγγελία ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση και τρείς μήνες από την έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο του σχετικού πολυνομοσχεδίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ συνεχίζει να παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσης τις βασικές ρυθμίσεις και να ανανεώνει το χρόνο, που όπως λέει το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση.
-«Από μέρα σε μέρα…. μπορεί τη Δευτέρα, μπορεί σήμερα….» απάντησε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης στο ερώτημα πότε το νομοσχέδιο θα βγει στη διαβούλευση, σε τηλεοπτική συνέντευξη του το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στον ΑΝΤ1.
-«Σήμερα … αύριο…» είχε απαντήσει ο ίδιος στο ίδιο ερώτημα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2024 στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα οι νεότερες πληροφορίες από επίσημες πηγές του ΥΠΕΝ λένε, ότι το νομοσχέδιο θα βγει στη διαβούλευση στις αρχές της νέα εβδομάδας.
Οι υπουργικές δηλώσεις, που ανανεώνουν το χρόνο της επίσημης ανακοίνωσης των διατάξεων του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση θα πέρναγαν απαρατήρητες, ως αναμενόμενες της προετοιμασίας που απαιτεί το εγχείρημα, αν δεν συνοδεύονταν ήδη από καθυστερήσεις και δεν συνδυάζονταν με γεγονότα και πληροφορίες, που περιγράφουν αφενός μεν δυσκολία νομοθετικού τοκετού αφετέρου δε, σχεδιασμό στο υπουργείο ακόμη και αν το νομοσχέδιο βγει άμεσα στη διαβούλευση, η νομοθέτηση του να πάει για μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Βραχυκύκλωμα με τις αρμοδιότητες των Δήμων για τα αυθαίρετα
Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα,που προβλέπουν δημιουργία κεντρικού μηχανισμού ελέγχου, επιβολής προστίμων και κατεδαφίσεων στο ΥΠΕΝ και παράλληλα αφαίρεση σειράς αρμοδιοτήτων, που έχουν οι Δήμοι για τα αυθαίρετα, πλην της κατακύρωσης των προστίμων και τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων με οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν στα ακίνητα τους διαπιστώνονται αυθαίρετες πολεοδομικές υπερβάσεις, έχει προκαλέσει την αντίδραση των Δήμων και της ΚΕΔΕ.
Σχετική εισήγηση ανέπτυξε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ συνάντησε στη διάρκεια της συνεδρίασης την έντονή αντίθεση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου Α΄ Αντιπρόεδρου της ΚΕΔΕ, που ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ δήλωσε αντίθετος με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.
Το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, που συνεδριάζει με διευρυμένη διυπουργική σύνθεση και συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να επιφυλαχθεί να επικυρώσει την εισήγηση του εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ αφετέρου δε, το θέμα της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τους Δήμους για τα αυθαίρετα χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση τους συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Εκλήφθηκε ως νέα «επιθετική κίνηση του υπουργείου προς την αυτοδιοίκηση» και αποφασίστηκε η διατήρηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων για τη δόμηση να τεθεί από το προεδρείου της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου σε συνάντηση του με τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη, η οποία προγραμματίζεται για την Τρίτη 2 Απριλίου 2024.
Στο τραπέζι και τα μπόνους του ΝΟΚ
Στην ίδια συνάντηση η διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να θέσει στον υπουργό αίτημα άμεσης νομοθετικής ρύθμισης περιορισμού των μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), μετά από σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Δείτε εδώ στο ecopress
Μεγάλες και αντίρροπες αντιδράσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση
Όσον αφορά τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ από πέρυσι την άνοιξη ότι θα προωθήσει προκειμένου να δοθεί λύση δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων υπάρχουν έντονες και αντίρροπες αντιδράσεις.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητούν να μην κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων και υπογραμμίζουν ότι: « η εκτός σχεδίου δόμηση επιταχύνει την καταστροφή της ελληνικής φύσης». Δείτε εδώ στο ecopress
Από την άλλη πλευρά φορείς των ιδιοκτητών ακινήτων, μιλούν για απαξίωση και «ξαφνικό θάνατο», του συνόλου σχεδόν της εκτός σχεδίου κτηματικής περιουσίας του ελληνικού λαού χωρίς καμιά προβλεπόμενη αποζημίωση Δείτε εδώ στο ecopress ενώ ανάλογες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί από νομικούς και τεχνικούς φορείς.
Χάνουν το δικαίωμα δόμησης 2 εκατ. ακίνητα
Βαρύνουσας σημασίας είναι η παρέμβαση του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, ο οποίος έχει τονίσει ότι αν περάσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση τότε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων βάση του νομοσχεδίου δεν θα μπορούν να χτίζουν και θα απαξιωθεί περιουσία, που ανήκει σε περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες. Δείτε εδώ στο ecopress. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος απλή και απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση καταθέτει, , για να υπάρξει άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Δείτε εδώ στο ecopress
Οι νέες δηλώσεις του υπουργού για εκτός σχεδίου δόμηση
-«Υπάρχουνε δύο αντίρροπα δικαιώματα, δύο αντίρροπες συνταγματικές προβλέψεις, η μία είναι η προστασία της ιδιοκτησίας και η άλλη είναι η επιβολή της οργανωμένης δόμησης, οπότε πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στην τηλεοπτική συνέντευξη του στον ANTI 1 και στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη το πρωί του Σαββάτου της 30ης Μαρτίου 2024, παρουσιάζοντας τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση.
-«Η εκτός σχεδίου δόμηση ως τώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό και εκτός σχεδιασμού. Δηλαδή εννοώ ότι σε πολλές χώρες υπάρχει προφανώς δόμηση εκτός οικισμών για πάρα πολλές και διαφορετικές ανάγκες στην Ελλάδα όμως δεν είχαμε κάνει τον πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε αυτή η δόμηση εκτός οικισμών να είναι οργανωμένη», είπε ο κος Σκυλακάκης και σημείωσε ότι:
-«Έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από μισό δις ευρώ, ώστε να υπάρξει παντού στην χώρα σχεδιασμός πολεοδομικός. Όλες οι περιοχές στο σύνολο της χώρας θα αποκτήσουν χρήσεις και όλοι οι δρόμοι θα αναγνωριστούν. Υπάρχει παράλληλα ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, πάνω από εκατό εκατομμύρια, που θα κάνει την αναγνώριση όλων των δρόμων. Αυτό λοιπόν θα ξεκαθαρίσουμε άπαξ και διαπαντός. Προφανώς ο σχεδιασμός εξελίσσεται δεν είναι κάτι κολλημένο θα εξελίσσεται αλλά η εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι πάντα εντός σχεδιασμού» και μιλώντας για τη νέα νομοθετική ρύθμιση είπε:
-«Μέχρι να γίνει αυτό όμως, είναι ότι έχουμε μία απόφαση του ΣτΕ, η οποία στην πραγματικότητα έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την εκτός σχεδίου και το κάνει και τελείως άναρχα γιατί οι πολεοδομίες ερμηνεύουν διαφορετικά αυτή την απόφαση. Δηλαδή είναι μία απόφαση, που λέει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στην ουσία τυφλά οικόπεδα που να συνδέονται με ιδιωτικούς δρόμους ή με δουλεία διόδου. Αυτό λοιπόν έχει οδηγήσει τις Πολεοδομίες να έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες. Άρα λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να έρθουμε και να κάνουμε μία προσωρινή νομοθέτηση μέχρι να τελειώσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με την οποία θα ορίζουμε με σαφή τρόπο, το τι εννοούσε κατά τη γνώμη μας το ΣτΕ, ως απόλυτο συνταγματικό περιορισμό».
Τέρμα η εκτός σχεδίου δόμηση κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων
-«Κάτω το τεσσάρων στρεμμάτων δόμηση δεν υπάρχει πια. Αυτό έχει κλείσει προ πολλού καιρού. Υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις, που πρέπει να τελειώσουν οι σχετικές άδειες» απάντησε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση.
Τι ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων
Ο ίδιος εξήγησε για τα προβλήματα δόμησης σε γήπεδα εκτός σχεδίου άνω των τεσσάρων στρεμμάτων ότι:
-«Αυτό που υπάρχει είναι τι γίνεται σε δρόμους που ως τώρα δεν έχουν πολεοδομικά αναγνωριστεί. Δεν αλλάζει τίποτε στους δρόμους τους κοινοτικούς τους εθνικούς, όλους τους αναγνωρισμένους δρόμους δεν αλλάζει κάτι. Αυτοί ήταν αναγνωρισμένοι. Εκεί λοιπόν που δεν ήταν αναγνωρισμένοι οι δρόμοι, κυρίως αγροτικοί δρόμοι ερχόμαστε και βάζουμε κάποιους κανόνες προσωρινούς, για να μπορούν να οικοδομηθούν με βάση την απόφαση το ΣτΕ για να μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση στους δρόμους, που είναι προφανές ότι ήταν κοινόχρηστοι.
-«Και ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί; να μπορεί να περνάει η πυροσβεστικό, οπότε είναι ο κανόνας των τρεισήμισι μέτρων (πλάτους του δρόμου), να έχει κάνει κάποια παρέμβαση το κράτος κάποτε ώστε να είναι σαφές ότι ο δρόμος αυτός είχε με κάποιο τρόπο δημόσιο χαρακτήρα δεν ήτανε αυστηρά ιδιωτικός, ώστε να εμπίπτει στην απόφαση του ΣτΕ. Και το τρίτο είναι να είναι συνδεδεμένος ο δρόμος με το υπόλοιπο δίκτυο, να μην είναι τυφλός», προσθέτοντας ότι:
-«Και ο σκοπός είναι και να προστατεύσουμε κάποιες περιοχές που δεν έχουν οικοδομηθεί. Μπαίνουν κάποιοι κανόνες εκεί που οι περιοχές δεν έχουν καθόλου οικοδομηθεί. Δηλαδή μέχρι να γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός μην έρθει ξαφνικά και γεμίσει σπίτια ενώ δεν είχε τίποτε πριν».
-«Οργανωμένη δόμηση, είπε ο κος Σκυλακάκης σημαίνει ότι θα έρθει μία μελέτη και θα πει ότι εδώ θα μπορούμε να αναπτύσσουμε και εκτός οικισμών δόμηση, πάντα με το τι προβλέπεται στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλού είναι 4 στρέμματα αλλού είναι 8 στρέμματα αλλού είναι και 16 στρέμματα». Ο ίδιος τόνισε ότι:
-«Σήμερα η χώρα έχει στο 20% προσδιορισμένο το που μπορείς να χτίσεις τι και στο υπόλοιπο 80% δεν είναι. Αυτό λοιπόν θα αλλάξει. Είναι όλες οι μελέτες που έχουν ανατεθεί, μιλάμε τώρα για μία τεράστια δουλειά για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, αλλά μένει οι μελέτες να γίνουν, να βγουν στην δημοσία διαβούλευση και μετά να γίνουν προεδρικά διατάγματα και να περάσουν απ το ΣτΕ» αναφέροντας ότι «μέχρις ότι γίνει αυτό φέρνουμε αυτή την νομοθεσία για να μπορούν οι άνθρωποι να κινηθούν».
Σχετικά με νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης ο υπουργός είπε ότι: «αυτό είναι χωριστό θέμα αλλά είναι κομμάτι αυτής της μεταρρύθμισης. Το να μπαίνει μία περιοχή στο σχέδιο είναι μία ολόκληρη διαδικασία».
Δείτε τη συνέντευξη του Θόδωρου Σκυλακάκη στον ΑΝΤ1 σε βίντεο: ΕΔΩ
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: έρχεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση
- ΥΠΕΝ: η εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει κριθεί συνολικά αντισυνταγματική
- ΣΕΠΟΧ: παράθυρο για εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων ΕΠΣ
- Εκτός σχεδίου: «πακέτο» οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μικρά και μεγάλα οικόπεδα
- ΥΠΕΝ: για πραγματική λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση θα απαιτηθούν 3-4 έτη
- ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: αλλαζε θέση για τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης