ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στο ένα τέταρτο των υπαρχόντων εκτιμούν έγκυρες πηγές και τεχνικοί παράγοντες ότι αντιστοιχούν τα 7.310.976  αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που,... Τα αδήλωτα τετραγωνικά φέρνουν μπαράζ νέων δηλώσεων αυθαιρέτων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στο ένα τέταρτο των υπαρχόντων εκτιμούν έγκυρες πηγές και τεχνικοί παράγοντες ότι αντιστοιχούν τα 7.310.976  αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  δηλώθηκαν  από τους ιδιοκτήτες τους, μέσω της  ψηφιακής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αποκαλύπτοντας, λίγο ως πολύ, ότι  τα αδήλωτα τετραγωνικά τόσο των ηλεκτροδοτούμενων όσο και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων  στη χώρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών επιφανειών τους.

Δείτε εδώ στο ecopress τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων σε όλη τη χώρα ανέρχονται συνολικά περί τα 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα  αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι από τις αρχές Μαΐου, με την μερική άρση των μέτρων για τον κορονοϊό και για το επόμενο διάστημα ανάλογα  με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αναμένεται μπαράζ υπαγωγών τακτοποίησης, καθώς σημαντικό ποσοστό των αδήλωτων τετραγωνικών αντιστοιχεί σε αυθαίρετες επιφάνειες των ακινήτων.

Ταυτοχρόνως προεξοφλούν ότι η τετράμηνη παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, που λήγει στις 30 Ιουνίου και μετατίθεται  για τις 31 Οκτωβρίου 2020, όπως  ήδη ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ συμπαρασύρει και παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, για τα οποία επίσης ισχύει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και αναμένεται να μετατεθεί για το τέλος Οκτωβρίου 2020. Πρόσθετος και ισχυρός λόγος για την παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά είναι και το γεγονός ότι θα γίνουν αλλαγές και διορθώσεις στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να μπορούν να δηλώνονται και κατηγορίες επιφανειών για τις οποίες μέχρι σήμερα  δεν υπάρχει πρόβλεψη δήλωσης τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΚΕΔΕ,  που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του ecopress οι αιτήσεις  που έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 29 Απριλίου 2020  από τις οποίες φανερώθηκαν περίπου 7,5 εκ.  κρυμμένων τετραγωνικών , ανέρχονται περίπου στις 300 χιλιάδες και  αφορούν σε 225.535 χιλιάδες ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα και 63.339  μη ηλεκτροδοτούμενα, ενώ καταγράφεται  αύξηση των τετραγωνικών σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά 36,83%  στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΗΕ.

Επιπλέον , έχουν επισκεφθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 3 εκατομμύρια χρήστες με μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης περίπου τα πέντε λεπτά, αναδεικνύοντας, ότι  το ενδιαφέρον των πολιτών όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων παραμένει ζωηρό, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων  που δεν καλύπτει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαιτείται η φυσική παρουσία των υπόχρεων στα γκισέ των δήμων.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε στο  ecopress, ότι «υπάρχει η βούληση να διευθετηθούν μέσω κάποιων ρυθμίσεων», και τόνισε, ότι «είναι ζητήματα που θα τα δούμε τις προσεχείς ημέρες, που αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ένα πρώτο στάδιο κανονικότητας, με τη σταδιακή άρση των μέτρων».

Οι πρωταθλητές δήμοι στην υποβολή των αιτήσεων

Από το Δήμο Λαρισαίων προέρχονται οι περισσότερες νέες δηλώσεις (3479)και ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών ( 273.417, 65 τ.μ. ). Ακολουθούν ο Δήμος Ηρακλείου με 1837 νέες δηλώσεις και 236.436,38 «κρυμμένα τετραγωνικά», ο δήμος  Βόλου με 412 δηλώσεις και 210.520,46 δηλωθέντων τετραγωνικών, o Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με 1301 δηλώσεις και 166136,86 τμ και ο Δήμος Μετεώρων για τον οποίο καταγράφονται 467 νέες δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε  146.805,75 δηλωθέντα τετραγωνικά 

Οι δήμοι της Αττικής

Στην κορυφή της λίστας, όσον αφορά το πλήθος των δηλώσεων και των νέο δηλωθέντων τετραγωνικών, στην Αττική, βρίσκονται οι Δήμοι Περιστερίου (2.341 δηλώσεις και 116.339,56 τ.μ), Κηφισιάς με 1166 δηλώσεις και 981.144,41 τμ και Αργυρούπολης Ελληνικού.

 Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το εξωτερικό.

Πρώτη στη λίστα όσον αφορά τον αριθμό δηλώσεων, βρίσκεται η Γερμανία (1055 δηλώσεις), ακολουθούν οι ΗΠΑ (1103), το Ηνωμένο Βασίλειο (740), η  Ολλανδία (310) και η Ουκρανία  (289).  Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ιταλία (276) μετά η Γαλλία (243), ενώ για 506 αιτήσεις δεν είναι προσδιορισμένη η χώρα προέλευσης.

Συσκευές χρηστών

Η πλειοψηφία των πολιτών (76, 78%)  υπέβαλαν τη δήλωση τους μέσω σταθερού υπολογιστή ή laptop, το 19,75% μέσω κινητού και το 3,47% χρησιμοποιώντας tablet

 

Ποια τετραγωνικά δεν μπορούμε να δηλώσουμε από την πλατφόρμα

Τέσσερις είναι οι γκρίζες ζώνες των αδήλωτων τετραγωνικών, που εμποδίζουν σήμερα αρκετούς πολίτες να υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα αδήλωτα τετραγωνικά.  Ειδικότερα αδυνατούν:

Να διορθώσουν τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

Να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Να δηλώσουν μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.

Να δηλώσουν τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Η διαδικασία της διόρθωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και οι προθεσμίες

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/: Προβαίνει στις εξής ενέργειες:

*Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

  • Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)
  • Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
  • Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
  • Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Δεν γίνεται αυτόματα η μεταβολή των τετραγωνικών

 

, με το ενδεχόμενο νέας παράτασης να είναι ανοιχτό.   Επισημαίνεται ακόμη, ότι η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Ως τις 30 Ιουνίου 2020 η προθεσμία υποβολής διόρθωση ςτετραγωνικών

 

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των επιπλέον τετραγωνικών έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2020 κι όσοι ιδιοκτήτες υποβάλλουν δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων τους, θα απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις, ενώ και οι Δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους αφού θα αυξηθούν τα έσοδά τους .Ο Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσε : Η ΚΕΔΕ αναδεικνύει σε προτεραιότητά της τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας των Δήμων, που θα στηρίζεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών και στην παροχή ποιοτικότερων και χαμηλότερου κόστους υπηρεσιών. Θέλουμε να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας σε σύντομο χρόνο και χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από το χώρο τους. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας