Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε  ασφυκτικές προθεσμίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών αλλά και τακτοποίησης αυθαιρέτων υπό την απειλή υπέρογκων... Αδήλωτα τετραγωνικά & αυθαίρετα: ασφυκτικές οι προθεσμίες βαριά τα πρόστιμα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε  ασφυκτικές προθεσμίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών αλλά και τακτοποίησης αυθαιρέτων υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων.

Δείτε εδώ τον Οδηγό ecopress, με 15 ερωτήσεις- απαντήσεις “κλειδιά” για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η χορήγηση δίμηνης  παράτασης στην  υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς ιδιοκτητών για την παράλειψη ταυτόχρονης παράτασης για τα κενά και η ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα,  σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές ημερομηνίες που φαίνεται να κλειδώνουν για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ως συμπληρωματικές εκκρεμότητες της ακίνητης περιουσία στη χώρα μας, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας,  λόγω της απειλής των υπέρογκων προστίμων, για όσους δεν δηλώσουν κρυμμένα τετραγωνικά και δεν προβούν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

– «Τίθενται στενόχωρα χρονικά πλαίσια προκειμένου να πιεστούν οι πολίτες και να προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων», αναφέρει στο ecopress, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και νομικός κ. Στράτος Παραδιάς. Και προσθέτει: «Στην ουσία όμως κλείνουν μία στρόφιγγα εισροής χρημάτων προς τους Δήμους, μη έχοντας στη συνέχεια άλλους τρόπους για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. Το ότι έχουν φτάσει στα αδήλωτα τετραγωνικά στα 12 ή τα 15 εκατομμύρια, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, δεν λέει τίποτα! Γιατί  αν δεν φτάσουν στα 30 εκατομμύρια δεν έχουμε κάνει τίποτα. Επί τούτου, θα αναφέρω μόνο το εξής:  Ούτε το ένα τρίτο από τις μονοκατοικίες της επαρχίας δεν έχει δηλωθεί ακόμη στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ!».

Βαριά πρόστιμα

Οι  πολίτες  που δεν θα κάνουν διορθωτικές δηλώσεις των τετραγωνικών των ακινήτων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα βρεθούν υπόχρεοι σε βαριά πρόστιμα όταν οι ίδιοι , ή οι κληρονόμοι τους, ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς ενός  ακινήτου, καθώς, λόγω της δυνατότητας  διασταύρωσης των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας,  Ειδικότερα, τα  πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όσον αφορά στον ΤΑΠ, μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ποσού, ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο είναι δυνατόν να φθάσει στο 100% επίσης επί του αναλογούντος ποσού. Επί της ουσίας, μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, « να καταβάλουν στους οικείους Δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κλπ. αναδρομικά έως και το 2010, λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους που θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030».

Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Στο μεταξύ ασφυκτική παράταση τρίμηνης διάρκειας μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής ΧατζηδάκηςΔείτε εδώ στο ecopress

Σημειώνεται ότι  το ΤΕΕ, οι φορείς των μηχανικών και οι ιδιοκτήτες έχουν  ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του έτους τόσο για τα αδήλωτα τετραγωνικά όσο και για τα αυθαίρετα.

Στους λόγους που προκρίνει το ΤΕΕ για την εξάμηνη παράταση με επιστολή του προς τα υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ είναι, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες,αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της τρίμηνης παράτασης τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα. Για τους ιδιοκτήτες που  έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1- 4 και δεν προβούν  στην τακτοποίησή τους με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, θα βρεθούν υπόχρεοι με προσαυξήσεις προστίμων που θα φτάνουν έως το 40% όταν θα κλείσει οριστικά η δυνατότητα υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θα είναι σε λειτουργία από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025. Μέσω αυτής, οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Δηλαδή, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται σ’ αυτή, θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.

Οι μεγάλες αυθαιρεσίες

Τα πιο βαριά πρόστιμα αφορούν τις δύο τελευταίες κατηγορίες (4η και 5η ) όπου συγκαταλέγονται ακίνητα με πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.  Το ύψος του προστίμου παρουσιάζεται με εύγλωττο τρόπο από σχετικό παράδειγμα που έφτιαξε ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης,  στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».  Δείτε εδώ τα παραδείγματα για το λογαριασμό των προστίμων αυθαιρέτων

Βάσει του εν λόγω παραδείγματος, «Ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 5ης κατηγορίας στο Λαύριο, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι δευτερεύουσα κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ 2004-2011, αν μπει τώρα στη ρύθμιση θα πληρώσει 7.605 ευρώ. Ωστόσο, αν καθυστερήσει να καταβάλει τα χρήματα, το πρώτο έτος θα πληρώσει 10.140 ευρώ, ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται και θα φτάσει το τελευταίο έτος στα 11.830 ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι για τα αυθαίρετα 5ης κατηγορίας υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για να μπουν στη ρύθμιση, η οποία είναι η 31η Οκτωβρίου 2020, καθώς αμέσως μετά, όπως έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας