ecopress
Λ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ECOPRESS Της Ντίνας Καράτζιου/ Η δυναμική που αναπτύσσεται στην κτηματαγορά για αποθηκευτικούς χώρους logistics,  ως επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης... Κτηματαγορά: oι ευκαιρίες και οι … αρρυθμίες την περίοδο της πανδημίας (video)

Λ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ECOPRESS

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η δυναμική που αναπτύσσεται στην κτηματαγορά για αποθηκευτικούς χώρους logistics,  ως επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης ηλεκτρονικών αγορών χώρων  λόγω των κλειστών καταστημάτων εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και  τις τελευταίες εξελίξεις, στην αγορά του real estate, μέσα από τις νέες συνθήκες που επέβαλε η υγειονομική κρίση, περιγράφει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι του  ecopress ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αττικής κ. Λευτέρης Ποταμιάνος.

Επηρεάζονται τα τουριστικά ακίνητα

Μας μεταφέρει επίσης τα συμπεράσματα από το πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο (Webinar), που πραγματοποίησε ο Σύλλογος κτηματομεσιτών Αττικής με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όπως τονίζει,  η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τους ρυθμούς αποκατάστασης τόσο της επενδυτικής ζήτησης  από το εξωτερικό, όσο  και της εγχώριας, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας».  Αναφέρει ακόμη, ότι  λόγω των τρεχουσών συνθηκών και για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε,  «επηρεάζονται τα λεγόμενα τουριστικά ακίνητα  τα οποία αποτελούν ραχοκοκαλιά του real estate». Και προσθέτει: «Πολλά ακίνητα αγοράστηκαν και στο κέντρο της Αθήνας , για να γίνουν ξενοδοχεία. Εκεί θα έχουμε κάποιο φρενάρισμα της κτηματαγοράς».

Τα επαγγελματικά μισθώματα

‘Οσον αφορά τα επαγγελματικά μισθώματα και πως αυτά θα διαμορφωθούν, εξηγεί, ότι  λόγω της πιθανής πτώσης του τζίρου εξαιτίας των νέων υγειονομικών προδιαγραφών που τίθενται οσονούπω σε εφαρμογή, πιθανότατα θα επηρεαστούν και θα υπάρξουν διορθώσεις.

Η δυναμική των logistics

«Θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές  στο real estate τόσο στις πωλήσεις όσο και τις μισθώσεις. Υπάρχουν και κάποια ακίνητα που θα δουν ακόμη καλύτερες ημέρες και ειδικά για τις εταιρίες που ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο το δίκτυο των ηλεκτρονικών τους πωλήσεων,  οπότε θα στραφούν προς την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων».

Μετά την πανδημία η κτηματαγορά θα απογειωθεί ξανά

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Ποταμιάνος τονίζει,  ότι κανείς δεν μπορεί να την προσβλέψει επακριβώς.  Ωστόσο, είναι αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο μέλλον, μετά δηλαδή την οριστική λήξη της πανδημίας «Από τις 10 Μαρτίου και μετά,  έχει παγώσει το ενδιαφέρον με ότι έχει να κάνει στην ελληνική κτηματαγορά.  Δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον προς το παρόν είναι  αισθητά μειωμένο , αλλά όχι εξαφανισμένο. Στο προσεχές διάστημα και μόλις περάσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας , τα πράγματα θα απογειωθούν και πάλι. Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός ο οποίος έχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και εξακολουθώ να το λέω και θα το λέω, ότι οι τιμές θα είναι παρά πολύ χαμηλές», υπογραμμίζει.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα

Για το πότε θα έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την κτηματογορά, ο πρόεδρος του κτηματομεσιτικού συλλόγου Αττικής, αναφέρει, ότι  θα εξαρτηθεί από τις ιατρικές εξελίξεις. «Εάν έχει βρεθεί τουλάχιστον το φάρμακο, θεωρώ ότι μετά το Φθινόπωρο, αν δεν ξαναμπούμε σε καραντίνα θα πάμε καλύτερα.  Αλλιώς θα περιμένουμε το εμβόλιο και τότε πάμε για το 2021. Είναι χρόνος βέβαια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς… Θα γίνει μία διόρθωση στην αγορά, αλλά θέλω να πιστεύω και ελπίζω, ότι δεν θα είναι καταστροφική όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές. Ίσως και να διορθώσει και κάποιες στρεβλώσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας