ecopress
Με δέκα δημόσιες δηλώσεις σημαντικών παραγόντων του δημόσιου βίου και της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζεται το δωδέκατο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, υπέρ της... Μινωικός πολιτισμός: νέο κύμα δηλώσεων υπέρ της ένταξης στην UNESCO

Με δέκα δημόσιες δηλώσεις σημαντικών παραγόντων του δημόσιου βίου και της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζεται το δωδέκατο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, υπέρ της  ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Με τις δηλώσεις τους παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Γιώργος Δημόπουλος, Χημικός Δρ ΕΜΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών:

-«Χαιρετίζω την προσπάθεια για ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην Unesco.  Ο Μινωικός πολιτισμός άνθισε στην Κρήτη κατά τη μέση εποχή του Χαλκού (2000-1500 π.Χ.) . Ονομάστηκε Μινωικός  από τον θαλασσοκράτορα μυθικό βασιλιά Μίνωα, που βασίλευε στην Κνωσό. Οι Μινωίτες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση του νησιού, κυριάρχησαν στο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, ακολουθώντας σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους. Με τα πλοία τους ταξίδευαν στη Μεσόγειο, ίδρυαν αποικίες και εμπορεύονταν κρητικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, έργα υφαντουργίας, λίθινα αγγεία και κεραμικά, και  εισήγαγαν στο νησί ασήμι, χαλκό και άλλα μέταλλα, με τα οποία έφτιαχναν περίτεχνα κοσμήματα και αγγεία. Η περίοδος της Μινωικής θαλασσοκρατίας εξασφάλισε στην Κρήτη μία ακμάζουσα οικονομία, η οποία αποδεικνύεται από τα ανασκαφικά ευρήματα στην Κνωσό, στη Φαιστό, στα Μάλια και στη Ζάκρο, και είχε ως αποτέλεσμα έναν υψηλής στάθμης πολιτισμό, τον πρώτο αναπτυγμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό, κατά τους μελετητές».

Ο κ. Γιώργος  Δημόπουλος στη δήλωση του αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:

-«Λόγω του συσσωρευμένου πλούτου από το εμπόριο, οι Μινωίτες ανήγειραν ανάκτορα με πολυτελή διαμερίσματα, αίθουσες υποδοχής και θεαμάτων, αποθήκες, εργαστήρια, όπου  κατασκευάζονταν τα είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα και σφραγιδόλιθοι, καθώς και χώρους λατρείας. Στα ανάκτορα τελούνταν και τα περίφημα ταυροκαθάψια, αθλητικό αγώνισμα των Μινωιτών.  Στο ανάκτορο της Κνωσού θαυμάζουμε τις αρχιτεκτονικές γνώσεις  των αρχαίων Κρητών, σε κατασκευές όπως οι φωταγωγοί και το αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο. Από τις πρώτες ανασκαφές του Arthur Evans- διαδόχου του Μίνωα Καλοκαιρινού-, ο οποίος έφερε για πρώτη φορά στο φως το ανάκτορο της Κνωσού, μέχρι τις σημερινές αρχαιολογικές έρευνες, ο Μινωικός πολιτισμός εντυπωσιάζει επισκέπτες και μελετητές από όλο τον κόσμο. Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε το χρέος να τον αναδείξουμε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να φροντίσουμε να ενταχθούν τα μινωικά ανάκτορα στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO».

Μιχάλης Ταμήλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, πρώην Βουλευτής Τρικάλων:

-«Ως Δήμαρχος Τρικάλων και ως Βουλευτής Νομού Τρικάλων, αξιώματα που είχα την τιμή να υπηρετήσω, έχω ασχοληθεί με τα πολιτιστικά μας θέματα. Ως επισκέπτης έχω θαυμάσει και εγώ τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης.  Με έκπληξη πληροφορούμαι ότι αυτός ο πολιτισμός δεν προστατεύεται από την UNESCO. Διάβασα στο ecopress ότι μια ομάδα επιστημόνων ασχολείται με το θέμα και προσπαθεί με άρθρα να προωθήσει την υπόθεση αυτή.  Συμφωνώ μαζί τους και εύχομαι να γίνει το αυτονόητο  ( προστασία των μνημείων Κνσσού, Φαιστού, Μαλλιών, Κυδωνιάς, από την UNESCO)».

Πέτρος Κοτζώνης, τ. Διευθυντής στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Δημοσιονομικός Ελεγκτής στο C.E.S.E:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Εποχή του χαλκού στην Κρήτη και σε ορισμένα άλλα νησιά του Αιγαίου,από το 3000 π.Χ μέχρι το 1450 π.Χ. Θεωρείται ο πρώτος  προηγμένος πολιτισμός της Ευρώπης. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα  από τον αρχαιολόγο ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ, ο όποιος του έδωσε και το όνομά “μινωικός” από τον μυθικό  βασιλιά Μίνωα Παρά ταύτα, όπως διάβασα στο ” ecopress. η UNESCO δεν προστατεύει, παραδόξως, το σπουδαίο αυτόν αρχαίο πολιτισμό. Επειδή θεωρώ τελείως αδικαιολόγητη αυτή την παράλειψη της UNESCO, συντάσσομαι απόλυτα με την πρωτοβουλία της Επιτροπής περί εντάξεως  του εν λόγω Πολιτισμού στη προστασία της UNESCO».

Γιώργος Στεργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή:

-«Παρά το γεγονός ότι δεν έχω κρητική καταγωγή, τα τελευταία χρόνια επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι την Κρήτη μαζί με την οικογένεια μου και ποτέ δεν χάνω την ευκαιρία να περπατήσω στα αρχαία σοκάκια της Κνωσού, να πάω στα Μάλια, στη Ζάκρο, στη Φαιστό, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Με την αίσθηση ότι κάνω ένα ταξίδι στις απαρχές της Ευρώπης. Ο Will Durant άλλωστε έλεγε ότι ο Μινωικός Πολιτισμός είναι «ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα» και ο Arthur Evans που τον αποκάλυψε τον ονόμασε έτσι από τον βασιλιά Μίνωα τον γιο, σύμφωνα με τον μύθο, της Ευρώπης.  Ο Μινωικός πολιτισμός μας διδάσκει πολλά που παραμένουν επίκαιρα μετά από 5000 χρόνια περισσότερο από ποτέ όπως: τον θαυμασμό και σεβασμό στη φύση, τη γυναίκα, την ειρήνη και την ανεκτικότητα στους άλλους πολιτισμούς. Γιατί οι αρχαίοι Κρήτες, κατοικώντας στα άκρα της Ευρώπης, ένωσαν με σοφία  στοιχεία που ελάμβαναν μέσα από τις σχέσεις τους με λαούς της Ασίας  και της Αφρικής, για να δημιουργήσουν επιτεύγματα που σήμερα μοιάζουν απίστευτα όπως τετραώροφα περίτεχνα ανάκτορα, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ενδοδαπέδια θέρμανση, απαράμιλλου κάλλους τοιχογραφίες, και μία γραφή του 1800 π.Χ  που ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, τη Γραμμική Α.  Ο Μινωικός πολιτισμός θα έπρεπε λοιπόν να έχει ήδη ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο της UNESCO,  και η σχετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε είναι πολύ σημαντική,  για να προστατευτούν τα τεχνικά και πνευματικά επιτεύγματα ενός από τους παλαιότερους λαμπρούς πολιτισμούς της ανθρωπότητας».

Δημήτρης Καταπιστολης, Πολιτικός Μηχανικός, B. Eng, M. Eng. (Sheffield), Γενικός Γραμματέας ΠΕΤΟΜ:

-«Ευχαριστώ τον Δημήτρη Παυλόπουλο για την όλη πρωτοβουλία και  επιμέλεια του άκρως αξιόλογου θέματος. Η γνώμη μου είναι ότι κακώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ανάλογη κίνηση, ώστε τα Μινωικά Ανάκτορα να  ενταχθούν  στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεδομένου ότι  αποτελούν το λίκνο του αρχαίου πολιτισμού στην Μεσόγειο. Πρέπει δε όλοι οι Κρήτες συνάδελφοι και όχι μόνο να εκφράσουν την βούλησή τους γι΄ αυτό προς την UNESCO και να επιμείνουν με κάθε τρόπο μέχρι να υλοποιηθεί το σχετικό αίτημα».

Χρήστος Σταύρου, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Διδάκτορας ΕΜΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφίας & Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ τ. Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματολόγιο ΑΕ:

«Τα ιστορικά ορόσημα, η ζωντανή κληρονομιά και οι φυσικές τοποθεσίες εμπλουτίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με αμέτρητους τρόπους. Ο πολιτισμός αποτελεί πόρο για την ταυτότητα και τη συνοχή των κοινοτήτων. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, είναι επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς πόρους για τον μετασχηματισμό των κοινωνιών και την ανανέωση των ιδεών. Ο Μινωικός, ως ο αρχαιότερος του κλασικού ελληνικού πολιτισμού και πρόδρομός του, αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, καθότι πληροί περισσότερα από έξι κριτήρια για την ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO. Αναφορικά δε με τα πολιτιστικά κριτήρια, ο Μινωικός πολιτισμός ως πρόδρομος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, με την εξωστρέφειά του, κατόρθωσε να έχει επαφές με όλους τους υπόλοιπους γνωστούς πολιτισμούς του τότε κόσμου. Η ένταξη του λοιπόν στον Κατάλογο της UNESCO θα αποτελεί σαφώς για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά μια επιστροφή στις πολιτιστικές ρίζες του».

Άγης Δήγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

-«Ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, ο οποίος μας άφησε θαυμαστά οικοδομήματα, έργα τέχνης και συστήματα γραφής. Συνεπώς είναι ζήτημα μείζονος σημασίας να συμπεριληφθεί στα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO και να αναδειχθεί περαιτέρω η σημασία του».

 Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

-«Η ένταξη των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι αυτονόητη, κατ’ αναλογία με τόσα άλλα μνημεία που περιλαμβάνει. Στο πλαίσιο αυτό, συντάσσομαι με την προσπάθεια όσων εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Νικόλαος Νίκος, Οικονομολόγος πρώην γενικός Διευθυντής ΟΣΕ:

-«Δεν γνώριζα ότι τα σημαντικότερα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια των επιστημόνων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να υιοθετηθεί από όλη την Ελλάδα. Πολύ θα ήθελα να με συμπεριλάβετε στους υποστηρικτές αυτής της σημαντικής προσπάθειας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες των επιστημόνων για τη επίτευξη αυτού του στόχου, που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και Εθνικός στόχος, ώστε σύντομα τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού να ενταχθούν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Χρήστος Μπουρτσαλάς, Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων:

-«Ως επιστήμων και δημόσιο πρόσωπο στην πολιτική ζωή έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά θέματα. Η χώρα μας έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και διεθνή αναγνώριση στα μνημεία που σώζονται σήμερα ( απόδειξη του μεγάλου και ένδοξου παρελθόντος). Δέκα οκτώ από τα μνημεία αυτά έχουν από την προστασία του διεθνούς οργανισμού για τις επιστήμες , τη παιδεία και τον πολιτισμό (UNESCO). Μέσα σε αυτά  δεν περιλαμβάνεται ο Μινωικός πολιτισμός που αναφέρεται ως Κέντρα Μινωικών ´Ανακτόρων ( Κνωσός, Φαιστός, Μαλλιά, Ζάκρος και Αρχαία Κυδώνια) και είναι στην προτεινόμενη λίστα από το 2014. Αυτό είναι η μεγάλη αδικία που πρέπει άμεσα να επανορθωθεί. Η ομάδα των Επιστημόνων που προσπαθεί να προωθήσει το θέμα είναι φίλοι και συναγωνιστές. Συμφωνώ απόλυτα με την δράση τους, όπως την διαβάζω από το internet και θέλω να καταχωρηθεί και η δίκη μου άποψη- δήλωση σε προσεχή ανακοίνωση. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε δώδεκα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το ενδέκατο, δέκατοένατο,  όγδοο,  έβδομο, έκτο,  πέμπτο,  τέταρτο,   τρίτο,   δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Σταύρος Καπριδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

-Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de Bruxelles –III, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος

-Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool)

 Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

-Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας

-Μανώλης Πετρομανωλάκης, Ναυπηγός Μηχανικός

-Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός

-Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία

-Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 -Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ

**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education), τ.ΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ,  τεκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας