ecopress
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ και ειδικοί επιστήμονες πρώτης γραμμής συμμετέχουν στο δέκατο τέταρτο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, υπέρ... Μινωικός πολιτισμός: νέο κύμα παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης στην UNESCO

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ και ειδικοί επιστήμονες πρώτης γραμμής συμμετέχουν στο δέκατο τέταρτο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, υπέρ της  ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Με τις δηλώσεις τους παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Θόδωρος Μπεχράκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων:

-«Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και ως Δήμαρχος που υπηρέτησα την Πόλη για ένα διάστημα, έχω ενδιαφερθεί πολύ για τα πολιτιστικά θέματα. Διαβάζω στο ecopress ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης δεν προστατεύεται από την UNESCO. Επίσης ότι μια ομάδα επιστημόνων( μέσα στην οποία είναι και φίλοι και συνάδελφοι), προσπαθεί με επιστημονικά επιχειρήματα να προωθήσει το θέμα. Συμφωνώ και εγώ και συμπαρίσταμαι».

Νίκος Μωραϊτακης, Νομικός, MSc Αρχαιολόγος:

-«Ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί το πρωτοσέλιδο της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τόσο ως προς τη χρονολογική του αφετηρία, δεδομένου ότι υπήρξε ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός επί Ευρωπαϊκού εδάφους, όσο και ως προς τη σημαντικότητα της συνολικά εκτιμώμενης προσφοράς του. Οι Μινωίτες διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς της αρχιτεκτονικής, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της τέχνης και της τεχνικής και μεταλαμπάδευσαν τον Μινωικό πολιτισμό στον αμέσως εν συνεχεία και θεωρούμενο εν πολλοίς ως συνέχειά του λαμπρό Μυκηναϊκό Πολιτισμό. Οι ανελλιπώς κατ έτος επαναλαμβανόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές σε ολόκληρη την έκταση της Μεγαλονήσου από αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς φορείς και έγκριτους ακαδημαϊκούς διδάσκοντες έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα, τα οποία φωτίζουν την καθημερινότητα και τα επιτεύγματα των Μινωιτών και, επίσης, διαρκώς εντοπίζονται νέες θέσεις (κυρίως μικρά μινωικά κέντρα, επαύλεις και ιερά) που διευρύνουν τις σχετικές με αυτό τον μοναδικό πολιτισμό γνώσεις μας. Είναι βέβαιο ότι η αρχαιοτόκος Κρητική γη έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό».

Κωνσταντίνος Σιώζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός αντιπροσωπεύει τον πρώτο εξελιγμένο πολιτισμό της Ευρώπης.  Άφησε πίσω του αριστουργηματικά αρχιτεκτονικά μνημεία με περίπλοκες δομικές κατασκευές, εντυπωσιακά έργα τέχνης, πρότυπα συστήματα γραφής και μία άρτια χωροταξική οργάνωση οικιστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς ως η πρώτη κοιτίδα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η σημαντικότητα του Μινωικού πολιτισμού πρωταγωνιστεί τόσο στη διεθνή αρχαιολογική και ιστορική επιστημονική έρευνα όσο και σε παγκόσμια δημοφιλία. Στο διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι, όμως, εκκρεμεί η αποδοχή και η είσοδος των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στο πάνθεον των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ενέργεια αυτή επιβάλλεται άμεσα από την Διεθνή Κοινότητα για τη δίκαιη αναγνώριση και ηθική αποκατάσταση της αξίας του Μινωικού πολιτισμού».

Χαράλαμπος Πίππος,  Γεωλόγος επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ερευνητής του Δημόκριτου, πρώην πρόεδρος Ομάδας Ενέργειας Συμβουλίου ΕΕ:

-«Αν και μη ειδικός στο θέμα, όμως λάτρης των αρχαίων επιτευγμάτων της Πατρίδας μας, υπογραμμίζω τα ακόλουθα αναφορικά με το θέμα: Στα σοβαρά επιχειρήματα για αναγνώριση σε επίπεδο UNESCO της διεθνούς πολιτιστικής βαρύτητας του αρχαίου Μινωικού Πολιτισμού θεωρώ ότι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προβληθούν δεόντως και να συνεκτιμηθούν σοβαρά οι ειδικές σχετικές αναφορές της Παγκόσμιας Ιστορικής Εγκυκλοπαίδειας. Προτείνω, στο πλαίσιο αυτό, το ακόλουθο εξαιρετικό αντιπροσωπευτικό άρθρο της εν λόγω έγκριτης Εγκυκλοπαίδειας, ως ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων για τη σπουδαία διεθνή πολιτισμική διάσταση του αρχαίου Μινωικού Πολιτισμού:»

Ο Μινωικός Πολιτισμός άνθησε κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού στο νησί της Κρήτης, στην ανατολική Μεσόγειο, από το π. 2000 έως το π. 1500 π.Χ. Με τη μοναδική τους τέχνη και αρχιτεκτονική και την εξάπλωση των ιδεών τους μέσω των επαφών τους με άλλους πολιτισμούς του Αιγαίου, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. Δαιδαλώδη ανακτορικά συγκροτήματα, ζωηρές τοιχογραφίες με σκηνές από ταυροκαθάψια και πομπές, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, κομψά πέτρινα αγγεία και κεραμικά έντονα διακοσμημένα με θέματα από τη θαλάσσια ζωή, αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μινωικής Κρήτης».

Σπύρος Οικονόμου, Δρ Επιστήμης Υλικών KULeuven, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

-«O κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της unesco περιλαμβάνει εξαιρετικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Ακρόπολη (Αθήνα), o Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών, η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τα Μετέωρα, το Άγιον Όρος, ο Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, η Δήλος, το Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στο νησί της Πάτμου. Απουσιάζει όμως ένας σημαντικός κρίκος από την αρχαιότητα στον κατάλογο των αξιοθαύμαστων μνημείων της χώρας μας, οι μινωικοί θησαυροί της Κρήτης.  Λες και ένα πέπλο τους έχει σκεπάσει, αναμένοντας υπομονετικά την ανάδειξή τους στο παγκόσμιο κοινό μετά από χιλιάδες χρόνια.  Η μελέτη του μινωικού πολιτισμού τη χρονική περίοδο 3000 π.X. έως το 1100 π.Χ., ο οποίος έχει προηγηθεί του Μυκηναϊκού πολιτισμού, θα συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλλιών και της Ζάκρου, αναφέρεται ότι λειτουργούσαν αξιόλογα διοικητικά, εμπορικά, θρησκευτικά και πολιτικά κέντρα, τα οποία έλεγχαν τις μικρές πόλεις και τα χωριά που ήταν διασκορπισμένα στην περιοχή.  Αδιαμφισβήτητα, οι τοποθεσίες με τα μνημεία του μινωικού πολιτισμού έχουν υψηλή και μοναδική αξία και πληρούν περισσότερα του ενός αναγκαίου κριτηρίου επιλογής (https://whc.unesco.org/en/criteria/) ώστε να αναδειχθούν σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.  Ειδικά, να αναφερθεί χαρακτηριστικά ένα από τα κριτήρια το οποίο πληρείται: «να είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού ανθρώπινου οικισμού, χρήσης γης ή χρήσης θάλασσας που είναι αντιπροσωπευτικό ενός πολιτισμού ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ειδικά όταν έχει γίνει ευάλωτο υπό τις επιπτώσεις μη αναστρέψιμης αλλαγής». Η ανάδειξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO θα αυξήσει θεαματικά το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού να επισκεφθεί και να αφουγκρασθεί τις ιστορίες του βασιλιά Μίνωα, του Θησέα, του μινώταυρου, να μελετήσει τον δίσκο της Φαιστού και αρχαιολογικά ευρήματα με την Κρητική ιερογλυφική ή τη γραμμική γραφή, την αρχαιότερη ελληνική γραφή».

 Δημήτριος Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ , πρώην Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ:

-«Θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας να αναδείξετε την αξία του Μινωικού πολιτισμού.  Υποστηρίζω και εγώ την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των σημαντικών πολιτισμών της UNESCO. Ο πολιτισμός αυτός εξελίσσεται στην διάρκεια της εποχής του χαλκού παράλληλα με τον Ελλαδικό και τον Κυκλαδικό. Από ιστορική άποψη το κυρίαρχο γεγονός κατά την μέση Χαλκοκρατία στην Κρήτη είναι η εμφάνιση του ανακτορικού συστήματος, που θα διατηρηθεί στον Αιγιακό χώρο μέχρι τον 13ον αιώνα. Στο διάστημα αυτό συντελείται μία πραγματική μεταλλαγή του Πρωτομινωικού πολιτισμού, οι εμφανέστερες εκδηλώσεις της οποίας είναι η ανάπτυξη των πόλεων και η οικοδόμηση των ανακτόρων. Ενώ η  Μεσομινωϊκή  είναι η φάση των πραγματικών καινοτομιών, τεχνολογικών αλλά και πολιτικών, η Υστερομινωϊκή  είναι η περίοδος της πραγμάτωσης τους κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες ευημερίας. Ανάκτορα, μικρά ανάκτορα, πλούσιες  αστικές οικίες, αγροτικές επαύλεις φαίνεται να αποκτούν την τελική τους μορφή στις αρχές της. Τα ανακτορικά εργαστήρια δημιουργούν έργα κύρους και προϊόντα πολυτέλειας. Μεγάλα τοιχογραφικά προγράμματα απαντούν τόσο στην Κρήτη όσο και στην Θήρα (Υστερομινωϊκή φάση). Η Κρήτη φαίνεται να συνάπτει νέες σχέσεις  με τα νησιά του Αιγαίου κυρίως με  την Ρόδο και Κω, καθώς και με τη Θήρα, τη Μήλο και την Κέα, ενώ η σημασία της παλαιάς  αποικίας στα Κύθηρα διατηρείται αμείωτη. Οι επαφές αυτές δηλώνονται με τις αυξανόμενες εισαγωγές μινωικής  κεραμεικής, την υιοθέτηση αρχιτεκτονικών στοιχείων κρητικού τύπου και επιπλέον,  στα Κύθηρα, την Θήρα, τη Μήλο και την Κέα με την παρουσία σημείων της γραμμικής Α. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων εμπορικού χαρακτήρα, όπως και η εισαγωγή απαραιτήτων πρώτων υλών στην Κρήτη και ο έλεγχος των ανταλλαγών στον αιγιακό χώρο μέχρι και την Ανατολή θα μπορούσε να είναι ο πιθανότερος λόγος αυτής της πολύμορφης θαλασσοκρατορίας στην  Υστερομινωϊκή Ι φάση».

Παύλος Σκλαβούνος, MD, MPH, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά:

Το ενδιαφέρον μου για τα πολιτιστικά θέματα της πατρίδας μας είναι προφανές και αυτονόητο, ως οφείλει κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης να πράττει. Διαβάζω στο ecopress ότι μια ομάδα εκλεκτών επιστημόνων ασχολείται με την υποβολή του Υπουργείου Πολιτισμού πρότασης προς την UNESCO για την προστασία του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης. Έχω προσωπικά δει από κοντά και έχω μελετήσει πόσο προηγμένος πολιτισμός ήταν και πόσο μπροστά από την εποχή του υπήρξε. Θεωρώ πολύ σωστό και αυτονόητο το αίτημα του και εύχομαι να επιτύχουν το σκοπό τους. Βέβαια οι πολιτιστικοί θησαυροί της πατρίδας μας, δεν σταματούν εδώ. Η Ιθάκη, πατρίδα του Ομηρικού Οδυσσέα είναι μέσα στα σχέδια του Συλλόγου που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος πρέπει να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ από την UNESCO, μπαίνοντας στην προτεινόμενη λίστα ( tentative liste) για να βρει και αυτή σιγά σιγά  την αναγνώριση της, όπως και άλλα πολιτιστικά μνημεία της Κεφαλλονιάς (Κάστρο Αγίου Γεωργίου, κάστρο Άσσου, γέφυρα De Bosset στο Αργοστόλι)».

Λευτέρης Μανωλάς, Πρώην Γενικός Διευθυντής ΟΣΕ, Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών:

-«Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας σχετικά με τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού με την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επίδραση των επιτευγμάτων των Μινωιτών  στον Μυκηναϊκό πολιτισμό, ο οποίος είχε επίσης σημαντικότατη επίδραση σε όλο τον ελληνικό χώρο και όχι μόνον, τα ποικίλα δημιουργήματά τους, καθώς και η συνολική πολιτιστική προσφορά τους επιβάλλουν την προστασία και αναγνώρισή του πολιτισμού τους. Υποστηρίζω θερμά τις προτάσεις σας για ένταξη των επιτευγμάτων του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Λεωνίδας Μόσχος, Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

-«Έχω επισκεφθεί τα Μινωικά ανάκτορα και έχω διαβάσει πολλά για τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης.   Μαθαίνω από τον φίλο και συναγωνιστή Δημήτρη Παυλοπουλο ότι ο πολιτισμός αυτός δεν  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ από την UNESCO. Συντάσσομαι με τους επιστήμονες που προσπαθούν γι αυτό και εύχομαι επιτυχία στο έργο τους».

Μάκης Καράμαλης, Μηχανικός Ταμίας ΠΕΤΟΜ:

Θα ήθελα και εγώ να υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων Κρήτης και της Σπιναλόγκας στα Προστατευόμενα Μνημεία της UNESCO. Είναι τουλάχιστον περίεργο από πλευράς UNESCO να μην έχει ήδη γίνει αυτή η ενέργεια».

 Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, προηγήθηκαν δεκατρία κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το  δέκατο τρίτο, δωδέκατο, ενδέκατο, δέκατο, ένατο, όγδοο,  έβδομο, έκτο,  πέμπτο, τέταρτο,   τρίτο,   δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

Ευάγγελος Ι. Σαπουντζάκης, Δρ.Μηχ.,M.Sc.,DIC,Πολ.Μηχ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών” ΕΜΠ, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής Ανάλυσης Κατασκευών, Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αθανάσιος Δ. Παναγόπουλος, Καθηγητής ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

Απόστολος Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εμμανουήλ. Α. Βουγιούκας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Αντώνιος Καραγεώργος, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δήμητρα Νικολάου, Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αρχιτέκτων ΑΠΘ,M.Sc.UCL

Δρ. Φώτης Κόκκορας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαρία ΌξενκιουνΠετροπούλου, National Technical University Athens, School of Chemical Engineering , Laboratory of Inorganic and Analytical Chemistry

Παναγιώτα Βασιλείου, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ

Γιώργος Φ. Μπανιάς, Ερευνητής Β’, ΕΘνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΓΓ Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚ

-Γιώργος Δημόπουλος, Χημικός Δρ ΕΜΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Μιχάλης Ταμήλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, πρώην Βουλευτής Τρικάλων

-Πέτρος Κοτζώνης, τ. Διευθυντής στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Δημοσιονομικός Ελεγκτής στο C.E.S.E

-Γιώργος Στεργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή

-Δημήτρης Καταπιστολης, Πολιτικός Μηχανικός, B. Eng, M. Eng. (Sheffield), Γενικός Γραμματέας ΠΕΤΟΜ

-Χρήστος Σταύρου, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Διδάκτορας ΕΜΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφίας & Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ τ. Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματολόγιο ΑΕ

-Άγης Δήγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 -Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Νικόλαος Νίκος, Οικονομολόγος πρώην γενικός Διευθυντής ΟΣΕ

-Χρήστος Μπουρτσαλάς, Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

-Σταύρος Καπριδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

-Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de Bruxelles –III, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος

-Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool)

 Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

-Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας

-Μανώλης Πετρομανωλάκης, Ναυπηγός Μηχανικός

-Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός

-Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία

-Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 -Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

–Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ

**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π, M.Sc (Structural Engineering, Concordia University Montreal Canada), Ph.D ( University of Maryland USA, – Technology and Vocational Education), τ. ΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ, τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (Μ.Ε.Α)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας