ecopress
Ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος συμμετέχει στο νέο, δέκατο κατά σειρά κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων και δίνει αποφασιστική ώθηση στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη... Μινωικός πολιτισμός: ο τεχνικός κόσμος υπέρ της ένταξης στo καλεντάρι UNESCO

Ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος συμμετέχει στο νέο, δέκατο κατά σειρά κύμα δημόσιων παρεμβάσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων και δίνει αποφασιστική ώθηση στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Τρεις Πρόεδροι Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ,  Πρόεδροι Πανελλήνιων Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών, των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών (έχουν προηγηθεί δηλώσεις των Προέδρων της  Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων), οι Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς των εργοληπτικών οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ και ΠΕΣΕΔΕ και Πρόεδροι Ενώσεων Συνταξιούχων Μηχανικών και πολιτιστικών φορέων συμμετέχουν στο νέο κύμα δημόσιων παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO.

Με τις δηλώσεις τους παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της αναδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας,  υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

 Γεώργιος Τσακούμης Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ:

-«Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ δηλώνω την συμπαράστασή μου στον αγώνα των επιστημόνων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ένταξη των Κέντρων Μινωϊκών Ανακτόρων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι στην ίδια προτεινόμενη λίστα ( tentative list ) της UNESCO βρίσκεται και η Περιοχή του Ολύμπου που αφορά την Κεντρική Μακεδονία. Εύχομαι από καρδιάς την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας και του αγώνα σας».

 Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ:

 Να σας συγχαρώ για αυτήν την ευγενή προσπάθεια σας. Η διάσωση, προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι καθήκον του κάθε μηχανικού όπως γνωρίζετε. Ο Μινωικός πολιτισμός ως ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για αυτό οφείλει η UNESCO να τον προστατέψει. Τασσόμαστε υπέρ της προτάσεις σας  και ενώνουμε τη φωνή μας με τις δικές σας».

Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου:

 Η περιοχή του ΤΕΕ/ τμήμα Πελοποννήσου περιλαμβάνει τους κάτωθι αρχαιολογικούς χώρους προστατευόμενους από την UNESCO:

1) Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου(1988)

2)Μυστράς(1989)

3)Αρχαιολογικοί  τόποι των Μυκηνών και Τύρινθας(1999)

Οι Αρχαιολογικοί χώροι

1)Ναός επικούρειου Απόλλωνος- Βάσες (1986) και

2)Αρχαία Ολυμπία(1989) ευρίσκονται οριακά εκτός της περιοχής μας

Ταυτόχρονα στην προτεινόμενη λίστα της UNESCO(16/1/2014) είναι και ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης

Στην ίδια προτεινόμενη λίστα είναι και τα κέντρα Μινωικών Ανακτόρων, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα, την προστασία της UNESCO, όπως τα προηγούμενα πέντε μνημεία που αναφέραμε.

Η πρότασή μου είναι να γίνουν άμεσα ενέργειες για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO, πράγμα για το οποίο αγωνίζονται επιστήμονες, όπως με πληροφόρησαν.

Παράλληλα το ΤΕΕ Πελοποννήσου θα συνδράμει τις αρχές (ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια) και για την ένταξη στην προστασία της UNESCO και του Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης».

Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ:

-«Αναντίρρητα, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το μαρτυρούν τα δαιδαλώδη ανακτορικά συγκροτήματα (με ύψος έως 4 ορόφους), οι ζωηρές νωπογραφίες στους τοίχους (τα δάπεδα και τις οροφές), τα περίτεχνα κοσμήματα, τα κομψά αγγεία, τα όπλα και ο αμυντικός εξοπλισμός… έως και η παράδοση των σφραγιδόλιθων. Προφανώς, ο Μινωικός Πολιτισμός πρέπει να χαρακτηριστεί προστατευόμενος και από την UNESCO. Ενώνουμε τη φωνή μας  με όσους προσπαθούν γι’ αυτό, και είμαστε στη διάθεσή τους για να συμβάλλουμε σε αυτό το σπουδαίο στόχο».

Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ:

-«O Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών υποστηρίζει τις ενέργειες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας (Μινωικός πολιτισμός – UNESCO) για την ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ».

Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ,

Ευάγγελος Θ. Κασσελάς Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ – κοινή δήλωση:

-«Η Ένωσή μας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθεί τις προσπάθειες υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού με τα εξαιρετικά ανάκτορα και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Όπως είναι γνωστό τα κριτήρια ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι:

-Να είναι αντιπροσωπευτικό αριστοτεχνικό δημιούργημα της ανθρώπινης φυλής και ενδεικτικό της ανθρώπινης ευφυίας.

-Να εμφανίζει μια εξαιρετική μαρτυρία ενός πολιτισμού που έχει εξαφανισθεί.

-Να είναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής και να αντιπροσωπεύει έναν πολιτισμό.

-Να συνδέεται άμεσα με γεγονότα ή παραδόσεις, με ιδέες ή με “πιστεύω” και με καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχουν παγκόσμια σημασία. Τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού, που είναι ένας από τους πιο διάσημους πολιτισμούς του μακρινού παρελθόντος, αναμφισβήτητα καλύπτουν πλήρως τα προαναφερόμενα κριτήρια. Ο Μινωικός πολιτισμός εξαπλώθηκε και επηρέασε όλη την ανατολική Μεσόγειο και εν συνεχεία η κληρονομιά της θαλασσοκράτειρας Μινωικής Κρήτης επηρέασε δραστικά τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, ο οποίος, με τη σειρά του, άφησε το δικό του τεράστιο αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. Ένας τόσο προηγμένος πολιτισμός πρέπει να αναδειχθεί, να αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα και να αποτελέσει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συγχαίρουμε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει το έργο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και ευχόμαστε να λάβουν άμεσα αίσιο τέλος».

Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ,

Ιωάννης Δερμεντζόγλου Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ – κοινή δήλωση:

-«Η Ένωσή μας, Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ, αποτελείται από επιστήμονες μηχανικούς που ασχολούνται με την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Φυσικά μας ενδιαφέρει και η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και θεωρούμε πολύ σημαντική την κίνηση που γίνεται ώστε ο Μινωικός Πολιτισμός να προστατευθεί από την UNESCO. Συμφωνούμε και ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας».

 Κωνσταντίνος Δούκας, Πρόεδρος  Πανελληνίου Ένωσης Τεχνικών Ομότιμων Μηχανικών ( ΠΕΤΟΜ):

-«Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ υποστηρίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη του Μινωϊκού Πολιτισμού. Μετά πρωτοβουλία που ξεκίνησαν δύο εκλεκτά μέλη Αρωγά ΔΣ μας ο Δημ. Παυλόπουλος και ο Νικ. Ηλιάδης με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στην έγκριτη ιστοσελίδα ecopress, επιστήμονες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της χώρας, καλούν τις τοπικές αρχές στην Κρήτη και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξουν άμεσα το σχετικό φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης και να αγωνισθούν να εγκριθεί η υποψηφιότητα από τον Οργανισμό, γιατί ο Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ο Πολιτισμός της Κρήτης αδικείται. Ενώ αποτελεί τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσπάθειες ώστε να ενταχθεί και να προστατεύεται από την UNESCO ώστε να ενισχυθεί και με τον τρόπο αυτό η πολιτιστική μας ταυτότητα διεθνώς και να αναγνωριστεί η ηγετική μας θέση στο χώρο. Ατυχώς πρόσφατα, μετά 25 ολόκληρα χρόνια που ρήμαζε, παραχωρήθηκε η Βάση Γουρνών σε μεγαλοεταιρεία για ανάπτυξη τύπου Ελληνικού και Λας Βέγκας και φυσικά με καζίνο που θα φτωχοποιήσει του κόσμου τις οικογένειες σε ένα τόπο που φημίζεται για την παλληκαριά αλλά και την αδυναμία στον τζόγο. Και όμως θα ήταν ιδανικός χώρος για θεματικό πάρκο Μινωικού πολιτισμού με ιλιγγιώδη οικονομικά οφέλη βλ. συναφώς το άρθρο «Ντήσνεϋλαντ» δείτε εδώ  και με άλλο αντικείμενο τη μελέτη για δημοπράτηση με έτοιμα οικονομικά στοιχεία του 2013 των Κ. Δούκα – Α. Τζούμπα δείτε εδώ Η βέβαιη επιτυχία για την ένταξη των Μινωικών μνημείων στα προστατευόμενα της UNESCO θα αποβεί παράδειγμα προς μίμηση για την ένταξη πλειάδας άλλων, διότι η Ελλάδα ολόκληρη είναι μνημείο πολιτισμού βλ. δείτε εδώ  των ιδίων συναδέλφων. Σε πρώτη φάση καλούνται όλοι οι Κρήτες Ομότιμα Μέλη ΤΕΕ και συνταξιούχοι Μηχανικοί & Εργολήπρες Δημοσίων Έργων να δηλώσουν συμμετοχή σε σταυροφορία υποστήριξης της πρωτοβουλίας».

Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ: 

-«Η Ένωσή μας παρακολουθεί τις κινήσεις για τον πολιτισμό της πατρίδας μας στο ecopress. Συμφωνώ με τις ενέργειες για την προστασία του Μινωικού πολιτισμού από την UNESCO, όπως κάνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που πρωτοστατεί το μέλος της Ένωσής μας Δημήτρης Παυλόπουλος».


Πέτρος Ράλλης Πρόεδρος
Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»,

Φώτης Λυκομήτρος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου», κοινή δήλωση:

 -«Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου θεωρεί ότι ένας προηγμένος πολιτισμός όπως είναι ο Μινωικός θα πρέπει να αναδειχθεί και να αναγνωρισθεί από την Διεθνή Κοινότητα και ότι είναι επιβεβλημένη η ένταξή των μνημείων του στον επίσημο κατάλογο της UNESCO. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ομάδας επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είμεθα στην διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία».

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε δέκα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το ένατο, όγδοο, έβδομο, έκτο, πέμπτο, τέταρτο,  τρίτο,  δεύτερο,  πρώτο κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

Ιωάννης Κ.Χατζηγεωργίου, Professor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education), τ.ΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ,  τεκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας