ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης προθεσμίας για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.... Συνεχίζεται το σίριαλ με τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης προθεσμίας για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.  

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου 2018 επίσημη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί και ενημερώνει ότι «την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017», χωρίς στην ίδια ανακοίνωση να αναφέρεται το θέμα της παράτασης και συνακόλουθα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα πρόστιμα των  αυθαιρέτων.

Επί λέξη στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνονται τα ακόλουθα:

-«Την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, διασφαλίζουν έκπτωση 20% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη φάση που διαρκεί μέχρι τις 8/4/2019, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 10%. Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10%, όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά,  να ερμηνευτεί τόσο ως πίεση προς τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς και ιδιοκτήτες να σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις αυθαιρέτων, στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ισχύος της ευνοϊκής ρύθμισης για τα πρόστιμα,. όσο και ως ένα είδος «τελεσίγραφου» του ΥΠΕΝ, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Αμφιθυμία

Οι πληροφορίες του ecopress  αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αμφιθυμία στην κορυφή του ΥΠΕΝ, όπως επίσης ότι αφετηρία της πολιτικής ηγεσίας είναι η βούληση να μην δοθεί παράταση, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπόκειται σε θεσμοθετημένες προθεσμίες και δεν είναι αέναη διαδικασία.

Ταυτοχρόνως όμως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βαρύτητα των επιχειρημάτων και το εύρος των αιτημάτων που υποβάλλονται προς την κορυφή του ΥΠΕΝ υπέρ της παράτασης είναι τέτοια και τόσα, που εξετάζονται με κάθε σοβαρότητα και έτσι αναμένεται το θέμα να κριθεί με τελική απόφαση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Χαμηλή ροή

Στις εξελίξεις, που μπαίνουν στη ζυγαριά για την τελική απόφαση του ΥΠΕΝ ασφαλώς είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων δηλώσεων αυθαιρέτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopressαπό τα οποία προκύπτει η εξαιρετικά χαμηλή ροή δηλώσεων με τον τελευταίο πολεοδομικό νόμο 4495/17. Γεγονός, που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει και για πολλές και κρίσιμες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί  αποφάσεις και εγκύκλιοι του ΥΠΕΝ, που συνδέονται με την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν στην έκδοση αποφάσεων για τα θέματα στατικής επάρκειας, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις συνιδιοκτησίες αυθαιρέτων ούτε καν η συνολική ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής του νέου νόμου 4495/17, που αναμένεται να φωτίσει πλήθος ερωτήματα και πτυχές του νέου νόμου και επί της ουσίας, να σημάνει την πλήρη εφαρμογή του, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του στη Βουλή.

Διπλή όψη  

Η γραμμή αξιοπιστίας  και δίκαιης εφαρμογής του νέου νόμου, που θέλει να ακολουθήσει το ΥΠΕΝ, αφορά τόσο τις θεσμοθετημένες προθεσμίες και την επιβράβευση αυτών που εγκαίρως υπέβαλαν δηλώσεις αυθαιρέτων, όσο και  αυτούς, που αποκλείονται από την ευνοϊκή ρύθμιση εξαιτίας της απουσίας θεσμοθετημένου πλαισίου για τις περιπτώσεις που τους αφορούν (παραδοσιακοί οικισμοί, συνιδιοκτησίες κ.α), εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής του νόμου,  χωρίς δική τους ευθύνη.

Διακομματική συναίνεση

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι φορείς των μηχανικών, σχεδόν στο σύνολο τους, από περιοχές όλης της χώρας και με διακομματική συναίνεση,  μέσω αποφάσεων των συλλογικών οργάνων τους, τα τελευταία 24ωρα κατακλύζουν το ΥΠΕΝ με αιτήματα υπέρ της παράτασης της προθεσμίας για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυθαιρέτων, και τεκμηριωμένα ειδικά και γενικά επιχειρήματα εφαρμογής του πολεοδομικού νόμου 4495/17, ενώ παράλληλα υπέρ της παράτασης τάσσονται πολλοί βουλευτές τόσο του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και των άλλων κομμάτων, με προφορικές παρεμβάσεις τους, επισκέψεις στο ΥΠΕΝ αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή.

 Καταλυτικό δεδομένο, που φαίνεται να βαραίνει ιδιαίτερα στην κρίση του ΥΠΕΝ και αναμένεται να εξεταστεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η επίδραση που θα έχει η παράταση της προθεσμίας των εκπτώσεων αυθαιρέτων στις εισπράξεις των προστίμων αυθαιρέτων και τις νέες υπαγωγές, τόσο από δημοσιονομική σκοπιά, όσο και ως προς τη διάσταση της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως είναι η είσπραξη των προστίμων αυθαιρέτων,  στην μεταμνημονιακή περίοδο.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές, που δεν επιδέχονται διάψευση, ότι ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του με βουλευτές τόσο του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και των άλλων κομμάτων, που του μεταφέρουν επιτακτικά αιτήματα από περιοχές όλης της χώρας, ιδίως της Κρήτης μέχρι τώρα δεν έχει αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά να εξετάσει μια μικρή ολιγόμηνη παράταση.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας