ecopress
Δέκα κρητικοί επιστήμονες, ανάμεσα τους ο Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, που αναφέρεται στον «αναλογικό υπολογιστή» του Παλαιοκάστρου,  μινωικό τέχνημα πρόγονος του... Μινωικός πολιτισμός: κρητικοί επιστήμονες υπέρ της ένταξης στην UNESCO

Δέκα κρητικοί επιστήμονες, ανάμεσα τους ο Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, που αναφέρεται στον «αναλογικό υπολογιστή» του Παλαιοκάστρου,  μινωικό τέχνημα πρόγονος του περίφημου «μηχανισμού των Αντικυθήρων», συμμετέχουν με δημόσιες δηλώσεις τους στο εντέκατο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων υπέρ της  ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Με τις δηλώσεις τους παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας  Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της αναδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας,  υπέρ  της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Σταύρος Καπριδάκης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί προ πολλού στον κατάλογο προστατευόμενων μνημείων της ανθρωπότητας. Ενημερώθηκα για την προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού και των σχετικών στοιχείων του που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.  Η προσπάθεια αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και συγχαίρω όλους όσοι  την εμπνεύστηκαν και την προωθούν».

Ο κ. Σταύρος Καπριδάκης στη δήλωση του αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

«ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;

Ο πολιτισμός αυτός,  ήταν ο πρώτος πολιτισμός σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα της Ευρώπης. Ήταν μια φάση εξέλιξης  των πολιτισμών της Ανατολής της εποχής του Χαλκού, στην Κρήτη. Όμως ήταν συνέχεια της παρουσίας του ανθρώπου της λίθινης εποχής στην περιοχή και προέκυψε ως αποτέλεσμα της νέας εξελικτικής πορείας του, από τη φάση του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη, στη φάση του αγρότη-κτηνοτρόφου και στη συνέχεια, στις μόνιμες εγκαταστάσεις κατοικίας και χρήσης της γής, με αποτέλεσμα την ενασχόληση με το εμπόριο.

Το εμπόριο ήταν το κλειδί για την εξέλιξη και ανάπτυξη Μινωικού πολιτισμού.

Υπήρξαν και άλλοι πολιτισμοί στην ανατολή και μάλιστα προηγήθηκαν του Μινωικού, όμως είχαν άλλα χαρακτηριστικά. Οι πολιτισμοί της Ανατολής, ασχολήθηκαν με το εμπόριο μέσω της στεριάς με τους κοντινούς άλλους πολιτισμούς ή μέσω των ποταμών. Όμως είχαν και συνεχείς διενέξεις και συγκρούσεις μεταξύ τους, πράγμα που στο τέλος αυτές, συνέβαλαν στην καταστροφή τους.

Ο Μινωικός Πολιτισμός ήταν ένας πολιτισμός ειρηνικός. Οι πόλεις του δεν είχαν οχυρώσεις διότι δεν απειλούνταν από κανέναν. Βασίστηκε στο εμπόριο προϊόντων από και προς όλη την Μεσόγειο, με τα καράβια τους που κυριαρχούσαν στην θάλασσα.  Δεν υπήρχε άλλος ανταγωνιστής.

Αυτό ήταν το προνόμιο της θέσης της Κρήτης, στο κέντρο της Μεσογείου.

Μέσω του εμπορίου, οι Μινωίτες έφτιαξαν ¨αποικίες¨, θέσεις εμπορίου σε πολλά μέρη για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους, αλλά με τον τρόπο αυτό διέδωσαν τον πολιτισμό. Επηρεάστηκαν από τους πολιτισμούς της Ανατολής και μετέφεραν ιδέες, τεχνικές, εργαλεία, κεραμική κλπ από το ένα σημείο στο άλλο! Αποκόμισαν γνώσεις, εμπειρίες, οικονομική δύναμη, έκτισαν πόλεις, παλάτια! Ανέπτυξαν έναν καταπληκτικό πολιτισμό με ιδιαίτερα προωθημένα στοιχεία, στην αρχιτεκτονική, στη μεταλλουργία, στην κεραμική, στις καλές τέχνες, στην κοινωνική οργάνωση, στην διοίκηση, στη δικαιοσύνη  κλπ.

Αυτά για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πριν 3900 χρόνια περίπου!

Ο πολιτισμός αυτός με όλα τα χαρακτηριστικά του, αποτέλεσε την βάση, στην οποία πάτησε και αναπτύχθηκε ο διάδοχός του, ο Μυκηναϊκός πολιτισμός ο οποίος εξελίχτηκε στη συνέχεια, στο θαύμα του Ελληνικού πολιτισμού, που αποτέλεσε την κορύφωση της ανθρώπινης πολιτιστικής πορείας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κληρονομήθηκαν στην ανθρωπότητα.

Όλα ξεκίνησαν από τον Μινωικό πολιτισμό!

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να χαρακτηριστεί ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de BruxellesIII, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών:

-«Ο Μινωικός Πολιτισμός, με τη δισχιλιετή διάρκειά του και την τεράστια προσφορά του τόσο στο Μεσογειακό όσο και στον παγκόσμιο εν τέλει πολιτισμό, αξίζει πράγματι να ενταχθεί στην UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ως ένας από τους βασικούς αρχαίους πολιτισμούς που η συνεισφορά του αναδεικνύεται σταδιακά μέσα από την αρχαιολογική σκαπάνη, τις μελέτες ειδικών επιστημόνων σε θέματα όπως η ναυσιπλοΐα, το εμπόριο, η μεταλλουργία, η αγγειοπλαστική, η μηχανική των κατασκευών, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, κ.ά. Όλα τα παραπάνω, καθώς εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν ανά τους αιώνες, δηλώνουν μια συνεχή πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, παρόλο που η έννοια της προόδου δεν είναι εντελώς σαφής, αλλά είναι ωστόσο αναμφίβολο ότι κατά την διάρκεια της προόδου, αυξάνεται ο αριθμός των λυμένων προβλημάτων, βαθαίνει η κατανόηση της πραγματικής φύσης τους και αυξάνονται οι πρακτικές εφαρμογές σε πολλά πεδία της καθημερινότητας … Συντάσσομαι με τους αξιότιμους συναδέλφους μου επιστήμονες και υποστηρίζω και εγώ την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού, ως ζωτικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στον κατάλογο των σημαντικών πολιτισμών, ένυλων και άυλων, της UNESCO».

Ο Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης σημειώνει ότι «Ο λεγόμενος «αναλογικός υπολογιστής» του Παλαιοκάστρου, η κεραμική μήτρα του οποίου βρίσκεται στο Μουσείο του Ηρακλείου στο πεδίο των αρχαίων τεχνολογιών και εφαρμογών, νομίζω πως αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα της προόδου του Μινωικού Πολιτισμού ανά τους αιώνες και ίσως αποτελεί τον μακρινό και πρωτόλιο πρόγονο του περίφημου «μηχανισμού των Αντικυθήρων» της ελληνιστικής περιόδου» και παρουσιάζει αναλυτικά τη θέση του για τον Μινωικό Πολιτισμό και τον «Αναλογικό υπολογιστή». Δείτε εδώ στο ecopress

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος:

-«Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας και να αλλάξουμε την ροή της σημερινής κοινωνίας που προβάλει κατά κύριο λόγο τις αρνητικές πληροφορίες. Νομίζω ότι εμείς αξίζουμε ένα καλλίτερο πνευματικό μέλλον, μακριά από τις συνεχείς εντάσεις από τη διαρκή πληροφόρηση αρνητικών καταστάσεων. Κατά μέσο όρο, εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας καθημερινά. Το ενενήντα τοις εκατό αυτών είναι σκέψεις που κάναμε την προηγούμενη μέρα. Αυτές οι ίδιες σκέψεις μας οδηγούν στις ίδιες αποφάσεις, και οι ίδιες αποφάσεις παράγουν τις ίδιες συμπεριφορές, οι οποίες με τη σειρά τους γεννούν τις ίδιες εμπειρίες, και αυτές οδηγούν στα ίδια  συναισθήματα τα οποία τότε παράγουν τις ίδιες σκέψεις. Θα πρέπει συνεπώς να στραφούμε στη μάθηση του πολιτισμού μας, που σημαίνει διαμόρφωση νέων γνώσεων και στην αναβίωση, στην καλλιέργεια και στη διατήρηση αυτών των γνώσεων. Έτσι θα ενεργοποιήσουμε έναν νέο, διαφορετικό τρόπο σκέψης, μέσα από τον οποίο θα αλλάξουμε τον σημερινό πολιτισμό μας».

Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool):

-«Θεωρώ ότι η  εγγραφή του Μινωικού πολιτισμού στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO είναι μια απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται να γίνει (θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει) λόγω της μεγάλης σημασίας του Μινωικού Πολιτισμού για τον Ευρωπαϊκό χώρο. Η συνολική εγγραφή των μνημείων του Μινωϊκού  Πολιτισμού παρουσιάζει θέματα για συζήτηση λόγω της ποικιλομορφίας  των θέσεων των μνημείων»

Ο κ Αντώνης Χουρδάκης αναφέρει σε συνέχεια της δήλωσης του, αναλυτικά τα ακόλουθα:

«1. Μερικά από τα Μινωϊκά ανάκτορα της Κρήτης ευρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου μεγάλης πόλης και εντός των ορίων σημερινού οικισμού. Στα ανάκτορα αυτά υπάρχουν κτίσματα πάνω από τις αρχαίες κατασκευές εκεί  που δεν έχει επεκταθεί η ανασκαφή. Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές η περιοχή που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο είναι κτισμένη νόμιμα και δεν είναι εφικτή η κατεδάφιση των κτιρίων. Η ύπαρξη νεώτερων κτισμάτων είναι συνέπεια της συνεχούς κατοίκησης του χώρου και δεν πρέπει να αποκλείεται.

2.Ειδικά για την Κνωσό ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος  καταλαμβάνει πολύ μεγάλη έκταση, και περιλαμβάνει 4 νόμιμους οικισμούς με καθορισμένα όρια εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού (Μακρύ Τείχος, Μπουγάδα Μετόχι, Αγία Ειρήνη, Βλυχιά) .

Και αρκετά κτίσματα εκτός σχεδίου (νόμιμα ή αυθαίρετα). Επίσης ο επαρχιακός δρόμος από Ηράκλειο προς Αρχάνες διέρχεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο και υπάρχει θέμα (και πρόταση) μετατόπισης της χάραξης του δρόμου περιμετρικά των κτισμάτων του ανακτόρου.

3.Εφ’ όσον γίνεται συνολική εγγραφή, θα πρέπει να εξεταστεί και ο τρόπος που συνδέονται τα μνημεία αυτά μεταξύ των, λειτουργικά στην Μινωική εποχή και ως προς τον τρόπο επίσκεψης και σύνδεσης των μνημείων στην σημερινή εποχή.

Σε κάθε ανάκτορο υπάρχουν ειδικά προβλήματα που χρειάζεται να συζητηθούν σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού (το οποίο είναι αρμόδιο για την εγγραφή των μνημείων στον κατάλογο της UNESCO) και την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία».

 Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος:

Θεωρώ αυτονόητο να ενταχθούν τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού, ανάκτορα, οικισμοί, επαύλεις ως σύνολο υπό την προστασία της UNESCO. Ο αρχαιότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός, ειρηνικός και εν αρμονία με τη φύση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπορεί στην μεταιχμιακή εποχή μας να αποτελέσει πυξίδα βιώσιμου αναπροσανατολισμού. Εξ ίσου αυτονόητη είναι και η επίδειξη αυξημένου ενδιαφέροντος για την προστασία και ανάδειξη από την Ελληνική Πολιτεία του Μινωικού πολιτισμού, που δεν πρέπει να εξαντλείται στην προβολή του ως τουριστικό προϊόν».

Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας:

-«Ως Έλληνας, και ιδιαίτερα ως Κρητικός, θεωρώ τελείως αδιανόητο να μην έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας οι κοιτίδες του Μινωικού και αρχαιότερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή τα ανάκτορα της Κνωσσού, της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου, στα οποία ακόμα σήμερα θαυμάζουμε μεταξύ άλλων, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσής των. Δυστυχώς, τα ανάκτορα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, που με τις βροχοπτώσεις διαβρώνουν και αποσυνθέτουν τον Μινωικό γυψόλιθο, του οποίου η φθορά είναι ορατή χρόνο με το χρόνο και κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία. Στα όσα έχουν ήδη λεχθεί, θέλω να προσθέσω ότι:

Α. Ο δίσκος της Φαιστού είναι το πρώτο κείμενο που δεν γράφηκε αλλά τυπώθηκε με προκατασκευασμένα στοιχεία, χιλιετίες πριν από τον Γουτεμβέργιο και

Β. Ακόμα και η σύγχρονη τεχνολογία χρυσοχοΐας δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει την τελειότητα Μινωικών κοσμημάτων όπως π.χ. οι Μέλισσες των Μαλίων».

Μανωλης Πετρομανωλακης Ναυπηγός Μηχανικός:

-«Είμαι  κρητικός από το  Κάτω Βαλσαμόνερο  Ρεθύμνου. Από παλαιά θαύμαζα τα Αρχαία της Κνωσού και μετά επισκέφθηκα την Φαιστό, τα Μάλλια, την Ζάκρο και την Αρχαία Κυδώνια. Τελευταία μαθαίνω ότι και η Ζώμινθος (που ανήκει στο Ρέθυμνο) είναι τμήμα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης (του Μινωικού πολιτισμού). Δυστυχώς όμως αυτά τα θαυμάσια δείγματα του αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης δεν προστατεύονται από την UNESCO. Μια Επιτροπή επιστημόνων αρθρογραφεί υπέρ του σκοπού αυτού, όπως διάβασα στο ecopress. Τους συγχαίρω και παρακαλώ να πετύχουν τον στόχο τους που για εμάς τους Κρητικούς έχει μεγάλη αξία. Η δήλωση μου παρακαλώ να δημοσιευθεί  μαζί με τις δηλώσεις των συμπατριωτών μου
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».

Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός:

-«Κατάγομαι από την Κρήτη και ζω στην Θεσσαλονίκη. Πάντα θαύμαζα τον πολιτισμό  των αρχαίων προγόνων μου,  που είναι ο πρώτος της Ευρώπης (Κνωσσός, Φαιστός, Μαλλιά, Ζάκρος, Αρχαία Κυδωνία και η τελευταία αποκαλυφθείσα Ζώμινθος). Πως όμως αυτός ο πολιτισμός δεν προστατεύεται από την UNESCO. Συμφωνώ με την ομάδα Επιστημόνων που δραστηριοποιείται για αυτόν τo σκοπό».

Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία:

-«Κατάγομαι από το χωριό  Έξω Μουλιανά του Δήμου Σητείας. Από μικρός θαύμαζα τον αρχαίο πολιτισμό της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μαλλιά, Αρχαία Κυδώνια και την γειτονική Ζάκρο. Μαθαίνω ότι τα μνημεία αυτά δεν προστατεύονται από την UNESCO. Επίσης μαθαίνω ότι μια επιτροπή επιστημόνων κάνει ενέργειες γι αυτό το σκοπό. Συμφωνώ και εγώ και συμπαρίσταμαι. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο:

-«Διάβασα στο ecopress τις ενέργειες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ( Μινωικός πολιτισμός UNESCO). Παράλληλα η Ένωση που ανήκω (η ΠΕΤΟΜ), ήρθε σε επαφή μαζί μου και με ενημέρωσε. Φυσικά Συμφωνώ  και σας συμπαραστέκομαι».

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, μέχρι τώρα σε έντεκα κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το  δέκατο, ένατοόγδοο, έβδομο, έκτο, πέμπτο, τέταρτο,  τρίτο,  δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 -Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( University of Maryland USA,  -Technology and Vocational Education), τ.ΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ,  τεκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας