ecopress
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετέχει στο νέο, δέκατο έκτο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, υπέρ της  ανάδειξης του... Μινωικός πολιτισμός: η ΚΕΔΕ στο κύμα παρεμβάσεων υπέρ ένταξης στην UNESCO

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετέχει στο νέο, δέκατο έκτο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Στο νέο κύμα δηλώσεων σημαντικές προσωπικότητες με μακρά και επιτυχημένη πορεία στην επιστήμη και σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο βίο παίρνουν θέση και τονίζουν ότι στηρίζουν την καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου και την ανάγκη να  αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ):

-«Όπως γνωρίζετε, ο Μινωικός Πολιτισμός αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, εργαλεία, έργα τέχνης, συστήματα γραφής και ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο. Άλλωστε έχει προσδιοριστεί ως ο πρώτος του επιπέδου του στην Ευρώπη, ενώ δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον έχουν χαρακτηρίσει ως «τον πρώτο κρίκο στην ευρωπαϊκή αλυσίδα». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αποτελεί ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πηγή της ελληνικής μυθολογίας. Τα ιδιαίτερά του αυτά χαρακτηριστικά, αλλά και η ουσιαστική του συμβολή στην ανάπτυξη του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, καθιστούν τον Μινωικό Πολιτισμό κληροδότημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και ιστορίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί υπό την προστασία της UNESCO, σύμφωνα με τη σχετική συνθήκη. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τους οικείους Δήμους θα πρέπει να συντάξουν έναν ολοκληρωμένο φάκελο προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιστήμονες της Επιτροπής Πρωτοβουλίας θα συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Ευελπιστώ ότι η σχετική προσπάθεια θα έχει γρήγορα την επιτυχία που της αναλογεί».

Γιώργος Φούρλαρης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην ΓΔ περιφέρειας Αττικής

-«Ο Μινωικός Πολιτισμός άνθησε κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού στο νησί της Κρήτης, στην ανατολική Μεσόγειο, από το π. 2000 έως το π. 1500 π.Χ. Με τη μοναδική τους τέχνη και αρχιτεκτονική και την εξάπλωση των ιδεών τους μέσω των επαφών τους με άλλους πολιτισμούς του Αιγαίου, οι Μινωίτες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. .Ο μινωικός πολιτισμός έχει περιγραφεί ως ο πρώτος του επιπέδου του στην Ευρώπη και ως «ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα». Δαιδαλώδη ανακτορικά συγκροτήματα, ζωηρές τοιχογραφίες με σκηνές από ταυροκαθάψια και πομπές, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, κομψά πέτρινα αγγεία και κεραμικά έντονα διακοσμημένα με θέματα από τη θαλάσσια ζωή, αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μινωικής Κρήτης.Η πολυπλοκότητα του μινωικού πολιτισμού και η ικανότητά του στο εμπόριο αποδεικνύεται από την παρουσία γραφής, πρώτα της Κρητικής Ιερογλυφικής  (π. 2000 – 1700 π.Χ.) και στη συνέχεια της Γραμμικής Α’ (και οι δύο μη αποκρυπτογραφημένες), κυρίως σε διαφόρων τύπων πήλινες πινακίδες διοικητικής χρήσης. Αποτυπώματα σφραγίδων σε πηλό ήταν ένα άλλο σημαντικό σύστημα τήρησης αρχείων. Ένα άλλο παράδειγμα του υψηλού βαθμού ανάπτυξης του πολιτισμού αυτού, είναι η ποικιλία και η ποιότητα των μορφών τέχνης που ασκούσαν οι Μινωίτες. Τα κεραμικά ευρήματα αποκαλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τύπων αγγείων, από πολύ λεπτά κύπελλα (ωοκέλυφα) μέχρι μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία (πίθοι). Στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, όμως, εκκρεμεί η αποδοχή και η είσοδος των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στο πάνθεον των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ενέργεια αυτή επιβάλλεται άμεσα από την Διεθνή Κοινότητα και η αναγνώριση της αξίας του Μινωικού πολιτισμού του πρόδρομου πολιτισμού της Ευρώπης».

Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, MSc, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία-Social,Solidarity Economy, πρώην Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ, πρώην Πρόεδρος Ολυμπιακής Αεροπλοίας,  πρώην μέλος του Δ.Σ ΕΔΙΣΥ και ΟΣΕ, πρώην Διευθυντής ΟΣΕ:

-«Κάθε γωνιά της χώρας μας, ταυτισμένη με τον αρχαίο πολιτισμό της. Διακρίνουμε ανάλογα με την περιοχή και τα τοπονύμια όλες τις πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που παραμένει ανεξίτηλος στο πέρασμα του χρόνου, φάρος και οδηγός ολόκληρης της ανθρωπότητας που στην εποχή μας δυστυχώς παρακμάζει. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σε αυτή τη δύσκολη εποχή ο πολιτισμένος κόσμος αλλά και οι αναπτυσσόμενες δυνάμεις εναποθέτουν ελπίδες στις αρχές και αξίες που μας κληροδότησαν γενιές και γενιές. Αυτές τις αρχές και τις αξίες αλλά και τα σύμβολα που τις κρατούν ζωντανές οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να τις κληροδοτήσουμε ακέραιες ως κοινό πολιτισμικό αγαθό στις επόμενες γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ άξια επαίνου την πρωτοβουλία «για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας». Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αυτονοήτως υποστηρίζω».

Γιώργος Μανούρης, Δρ. Μηχανικός, Δρ. Νομικής:

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο συνάδελφο Δ. Παυλόπουλο , στους συνεργάτες του και σε όλους εκείνους που άσκησαν παρέμβαση υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO. Λόγω των χαρακτηριστικών του Μινωικού πολιτισμού δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ευδοκιμήσουν οι σχετικές προσπάθειες προτείνω τα εξής: 1. Να διερευνηθεί εάν έχει γίνει σχετική πρόταση. 2. Εάν ναι το στάδιο που βρίσκεται η σχετική διαδικασία. 3. Εάν η πρόταση έχει απορριφθεί τους λόγους της απόρριψης. 4.Εάν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης ένταξης και σε καταφατική περίπτωση γιατί δεν έχει γίνει έως σήμερα. Οι παραπάνω προτάσεις μαζί με άλλες αναλογες, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο ωστε να επιτύχουμε την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO».

Kώστας Κουρτάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ,  Πρόεδρος Εθνικός Συμβουλίου Διαπιστευσης ΕΣΥΔ:

Η πολυπλοκότητα του Μινωικού Πολιτισμού, η ικανότητα του στο εμπόριο, η ποικιλία και η ποιότητα των μορφών τέχνης των Μινωιτών, οι καταπληκτικές νωπογραφίες στους τοίχους, τα δάπεδα και τις οροφές και γενικά ο ρόλος του ως πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, που ήταν η βάση του Ελληνικού Πολιτισμού της μετέπειτα εποχής, είναι πράγματα γνωστά και αναντίρρητα. Μαζί με τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια σας, θα ήθελα να δηλώσω και την δική μου υποστήριξη στην προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο των σημαντικών Πολιτισμών της UNESCO».

Αιμιλία Ρόδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ,Πολεοδόμος Χωροτάκτης, πρώην Γεν. Διευθυντρια Περιφέρειας Αττικής:

-«Συμφωνώ απόλυτα και χαιρετίζω την πρωτοβουλία των συναδέλφων να προωθήσουν το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θα συμμετέχω και θα προσπαθήσω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση ενός τόσο σημαντικού για τον πολιτισμό και την πατρίδα μας οράματος. Είμαι βέβαια ότι η συμμετοχή μας και σε επίπεδο προτάσεων αλλά και ενεργειών θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου μας. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Χαράλαμπος Μυγδάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Έργων «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε», Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ:

-«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αξιέπαινη η προσπάθεια των συναδέλφων και φίλων, που έχει ως στόχο την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τέτοιες προσπάθειες επιστημονικά τεκμηριωμένες αξίζουν την προσοχή μας και την αμέριστη στήριξή μας. Καλή επιτυχία στο έργο σας και υποστηρίζω την προσπάθειά σας μέχρι την τελική ένταξη».

Παντελής Λιάτας, Δικηγόρος Αθηνών  στον Άρειο Πάγο , τ.  ΓΔ των ΗΛΠΑΠ:

Προς : Την Επιτροπή ένταξης του Μινωϊκού  Πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UVESCO.

-«Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.  Υποστηρίζω θερμά την ένταξη του Μινωϊκού Πολιτισμού , που έχω θαυμάσει κατά τις επισκέψεις μου στην Κρήτη , στα παγκόσμια μνημεία της UNESCO.  Εγώ ως καταγόμενος από το Λυγουριό της Αργολίδας , δίπλα στο Ιερό της Αρχαίας Επιδαύρου και στους δρόμους του επίσης μεγάλου Μινωϊκού Πολιτισμού , είμαι βέβαιος πως ο Κρητικομινωϊκός Πολιτισμός , που είναι και ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός που άνθισε από το 3.000 π.χ. έως ότου η μεγάλη έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης ανέκοψε ουσιαστικά την εκπληκτική του πορεία , αφού οι μεγάλες πόλεις του και τα Ιερά υποβαθμίστηκαν ή καταστράφηκαν , θα ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Όπως είναι γνωστό τα επιτεύγματά του σ’ όλους τους τομείς και η Μινωϊκή γραφή επηρέασαν τους λαούς της Μεσογείου και σήμερα θαυμάζουμε τα εκπληκτικά ευρήματα και τα κατάλοιπα των όμορφων μνημείων του».

Στεφανόπουλος Ευστάθιος,  τέως  Διευθυντής ΟΣΕ, πτυχιούχος Νομικής και Παντείου Πανεπιστημίου:

-«Ο Μινωικός πολιτισμός ( 3500-1100 π.χ ) από τους πρώτους προηγμένους της Ευρώπης έχει να επιδείξει ευρήματα ανεκτιμήτου ιστορικής σημασίας, όπως τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων της Ζάκρου, έργα τέχνης, τοιχογραφίες, πολύχρωμα κεραμικά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη, ιερογλυφική γραφή και γραμμική Α και Β. Η ομάδα πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί είναι άξια συγχαρητηρίων  για την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να υλοποιηθεί η ένταξη στον κατάλογο των προστατευομένων μνημείων της UNESCO».

Παναγιώτης Έξαρχος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ , Φυσικός MS,  Στέλεχος OTE Group, Γενικός Γραμματέας FITCE:

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αναφορικά με την ένταξη των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα στόχο εθνικής σημασίας που αξίζει να υποστηριχθεί ευρύτατα. Υποστηρίζω θερμά τις εξαιρετικές προτάσεις σας και εύχομαι να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό».

Στέλιος Μαμαλάκης, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αγ. Δημητρίου, Υποψήφιος Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου:

-«Αναμφίβολα ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί την μήτρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και θεωρώ πως είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα, όχι στο απώτερο μέλλον να εργαστούμε όλοι μας στην κατεύθυνση της σύνταξης του φακέλου που απαιτείται για την ένταξη του στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO.  Η πολυετής ενασχόληση μου ως εκπαιδευτικός με την παιδεία μου έδωσε το ερέθισμα όχι μόνο ως Κρητικός αλλά και ως δάσκαλος να ενώσω την φωνή μου σε αυτή την προσπάθεια. Δομικό συστατικό της διαμόρφωσης της κουλτούρας άρα και της σύγχρονης Παιδείας που προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι ο Πολιτισμός μας που μας ορίζει ως ανθρώπους, ως πολίτες ,ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. Οι αξίες και οι αρχές του Μινωικού Πολιτισμού όπως αυτές αποτυπώνονται στα θαυμαστά μνημεία της Κνωσού της Φαιστού των Μαλλίων της Ζάκρου και της Αρχαίας Κυδωνιάς αδιαμφισβήτητα αποτελούν πανανθρώπινο θησαυρό και δομικό λίθο του σύγχρονου κόσμου. Αξίες και αρχές που οφείλουμε να μελετήσουμε σε βάθος αναζητώντας την ουσιαστική οντότητα μας ως φορείς της κουλτούρας μας αλλά και ως συνεχιστές της ιστορίας στο σήμερα. Η ένταξη των Μνημείων αυτών στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO είναι όχι μόνο ευθύνη και υποχρέωση των Κρητικών αλλά όλων των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης. Έχουμε δε ιστορική ευθύνη να κοινωνήσουμε τους θησαυρούς αυτούς στον παγκόσμια κοινότητα προσφέροντας στον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου που ψάχνει την ταυτότητα του μέσα στον ορυμαγδό της τεχνολογικής έκρηξης τα στοιχεία εκείνα που θα τον καθιστούν ολοκληρωμένη ψυχοπνευματική οντότητα και θα τον προστατεύουν από την αριθμοποίηση του σε ολιστικά συστήματα».

 Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, προηγήθηκαν δεκαπέντε κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το δέκατο πέμπτο, και δέκατο τέταρτο,  δέκατοτρίτο,  δωδέκατο, ενδέκατοδέκατο, ένατο, όγδοο,  έβδομο, έκτο,  πέμπτο, τέταρτο,   τρίτο,   δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ), με ανακοίνωση της, την οποίαν υπογράφει ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος ΔΣ. Η ΠΟΠΚΣ εντάσσει στη δράση της, την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συντάσσει τη φωνή της, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Δείτε εδώ στο ecopress

Δημήτρης Γραικιώτης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π, πρώην: Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Έργων, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ε

Νικόλαος Τσαμανδούρας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ηράκλειο Κρήτης

Δημήτρης Π. Γεωργαράκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού / Υπουργείου Ανάπτυξης, Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Αντιπρόεδρος EUROCONTROL, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Μέλος ΔΕ του ΤΕΕ

Αικατερίνη Κουναλάκη, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  (Εργ. Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας)

Νικόλαος Νίνος, Πολιτικός Μηχανικός , πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου

Γεώργιος Θ. Κανετάκης, Δημόσιος Υπάλληλος, Πολιτικό Προσωπικό ΓΕΣ

Αναστασία Αντωνιάδου-Παλαιάκη, Ταμίας Παγκρητίου Ενώσεως, Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Μέλος ΔΣ ΟΠΑΝΔΑ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Msc in Strategic Human Resources Management

Ρίτα Quartaroli Charitakis, Φιλόλογος Ιταλικής, Αγγλικής και Γαλλικής φιλολογίας, Συγγραφέας

Δημήτρης Γαλανάκης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός (συνταξιούχος- μέλος ΠΕΤΟΜ)

Ηλίας Παλαιάκης, Επιχειρηματίας Ηράκλειο

-Θόδωρος Μπεχράκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων

-Νίκος Μωραϊτακης, Νομικός, MSc Αρχαιολόγος

-Κωνσταντίνος Σιώζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας

-Χαράλαμπος Πίππος,  Γεωλόγος επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ερευνητής του Δημόκριτου, πρώην πρόεδρος Ομάδας Ενέργειας Συμβουλίου ΕΕ

-Σπύρος Οικονόμου, Δρ Επιστήμης Υλικών KULeuven, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

– Δημήτριος Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ , πρώην Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ

-Παύλος Σκλαβούνος, MD, MPH, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

-Λευτέρης Μανωλάς, Πρώην Γενικός Διευθυντής ΟΣΕ, Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

-Λεωνίδας Μόσχος, Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής ΤΡΑΙΝΟΣΕ

-Μάκης Καράμαλης, Μηχανικός Ταμίας ΠΕΤΟΜ

Ευάγγελος Ι. Σαπουντζάκης, Δρ.Μηχ.,M.Sc.,DIC,Πολ.Μηχ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών” ΕΜΠ, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής Ανάλυσης Κατασκευών, Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αθανάσιος Δ. Παναγόπουλος, Καθηγητής ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

Απόστολος Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εμμανουήλ. Α. Βουγιούκας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Αντώνιος Καραγεώργος, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δήμητρα Νικολάου, Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αρχιτέκτων ΑΠΘ,M.Sc.UCL

Δρ. Φώτης Κόκκορας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαρία ΌξενκιουνΠετροπούλου, National Technical University Athens, School of Chemical Engineering , Laboratory of Inorganic and Analytical Chemistry

Παναγιώτα Βασιλείου, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ

Γιώργος Φ. Μπανιάς, Ερευνητής Β’, ΕΘνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΓΓ Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚ

-Γιώργος Δημόπουλος, Χημικός Δρ ΕΜΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Μιχάλης Ταμήλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, πρώην Βουλευτής Τρικάλων

-Πέτρος Κοτζώνης, τ. Διευθυντής στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Δημοσιονομικός Ελεγκτής στο C.E.S.E

-Γιώργος Στεργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή

-Δημήτρης Καταπιστολης, Πολιτικός Μηχανικός, B. Eng, M. Eng. (Sheffield), Γενικός Γραμματέας ΠΕΤΟΜ

-Χρήστος Σταύρου, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Διδάκτορας ΕΜΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφίας & Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ τ. Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματολόγιο ΑΕ

-Άγης Δήγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 -Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Νικόλαος Νίκος, Οικονομολόγος πρώην γενικός Διευθυντής ΟΣΕ

-Χρήστος Μπουρτσαλάς, Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

-Σταύρος Καπριδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

-Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de Bruxelles –III, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος

-Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool)

 Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

-Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας

-Μανώλης Πετρομανωλάκης, Ναυπηγός Μηχανικός

-Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός

-Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία

-Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 -Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

–Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π, M. Sc (Structural Engineering, Concordia University Montreal Canada),
Ph.D ( University of Maryland USA, – Technology and Vocational Education),  τΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ, 
τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (Μ.Ε.Α)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας