ecopress
Νέο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, το δέκατο ένατο στη σειρά, υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού,... Μινωικός πολιτισμός: νέο κύμα παρεμβάσεων υπέρ της ένταξης στην UNESCO

Νέο κύμα παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων, προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων, το δέκατο ένατο στη σειρά, υπέρ της  ανάδειξης του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και της ανάγκης σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του στο καλεντάρι της UNESCO.

Στο νέο κύμα δηλώσεων σημαντικές προσωπικότητες με μακρά και επιτυχημένη πορεία στην επιστήμη και σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο βίο παίρνουν θέση και τονίζουν ότι στηρίζουν την καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου και την ανάγκη να  αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται  η καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των επιστημόνων, που ζητούν την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος.

Νέο κύμα δηλώσεων 

Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθρογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος  – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται  νέες δημόσιες δηλώσεις δέκα προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας, υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:

Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Επιτροπή Πρωτοβουλίας( Μινωικός πολιτισμός UNESCO):

-«Σήμερα κανένα μνημείο της Κρήτης δεν προστατεύεται από την UNESCO

Στην Κρήτη υπάρχουν μερικά από τα αρχαιότερα και ίσως σπουδαιότερα Μνημεία πολιτισμού της Οικουμένης. Συγκαταλέγονται μαζί με εκείνα των Πυραμίδων, των πόλεων, των νεκροπόλεων και των ναών των Φαραώ στην Αίγυπτο, καθώς και των κτισμάτων της Βαβυλώνας της δυναστείας του Χαμουραμπί.

Όλα τα παραπάνω ανάγονται στην δεύτερη χιλιετία προ Χριστού.

Τόσο οι Αιγυπτιακές όσο και οι Βαβυλωνιακές αρχαιότητες (που σήμερα ανήκουν στο Ιράκ), από αρκετά χρόνια έχουν ενταχθεί στην λίστα της UNESCO.

Στην προτεινόμενη λίστα  από την Ελλάδα στην UNESCO  – (tentative list) συμπεριλαμβάνονται:

1.Τα κέντρα Μινωικών Ανακτόρων (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία). Στην ίδια ενότητα  είναι οπωσδήποτε το Μουσείο του Ηρακλείου, που είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης είναι και η Ζώμινθος, η Αμνισός, η Τύλισος , η Πραισός , η Ίτανος, το νεκροταφείο Πετρά στη Σητεία και πολλά άλλα μέρη που έχουν βρεθεί αρχαιότητες Μινωικής εποχής.

2. Οι Οχυρώσεις της Σπιναλόγκα.

3. Το Φαράγγι της Σαμαριάς (ως τοπίο φυσικού κάλλους) στο οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί ο Ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO, ΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Σύμφωνα με την λογική και την διαδικασία της UNESCO, (επιλογή των προστατευόμενων μνημείων από την προτεινόμενη λίστα και πρόταση από την ενδιαφερόμενη χώρα στην UNESCO για έγκριση), πρέπει να διευρυνθεί η προτεινόμενη λίστα με τα ακόλουθα μνημεία της Κρήτης.

Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ.

1. Αρχαία Ελεύθερνα

2. Αρχάνες

3. Αρχαία Γόρτυνα

4. Ενετικό Φρούριο του Φραγκοκάστελλου

5. Τα σπήλαια Ιδαίον και Δικταίον Άντρον

Β. ΧΩΡΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, τα  Μοναστήρια  και σπήλαια που είχαν ενεργή εμπλοκή  στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, όπως:

1.Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, Τοπλού στη Σητεία,  Πρέβελη στο Ρέθυμνο, Γωνιάς στο  Κολυμπάρι Χανίων.

2. Τα σπήλαια, Μιλάτου, Κρυονερίδας Αποκορώνου Χανίων, Μελιδονίου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Γ. ΧΩΡΟΙ ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

1.Η Μεσαιωνική πόλη του Ρεθύμνου με το Ενετικό Κάστρο της Φορτέτζας και με τα σημαντικά Ισλαμικά στοιχεία των τριών τζαμιών της.

2.Η Μεσαιωνική πόλη των Χανίων, με το σύνολο των μνημείων από την Μινωική μέχρι την Οθωμανική περίοδο.

3.Το νησί ( φρούριο ) της Γραμβούσας στην Κίσσαμο Χανίων και ο μοναδικός γύρω χώρος της λιμνοθάλασσας του Μπάλου.

4.Η  Φαλάσαρνα και η περιοχή του Ελαφονησιού.

5.Οι πολλές εκατοντάδες ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου, οι οποίοι θα πρέπει να αναστηλωθούν γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται στην κατάσταση της κατάρρευσης.

6.Το μοναδικό φοινικόδασος στο Βάι.

Το να συμπληρωθεί η προτεινόμενη λίστα με 13 ακόμη μνημεία από την Κρήτη μπορεί να φαίνεται υπερβολή. Όμως μια  έρευνα κατά την γνώμη μου καταλήγει στο ότι όλα είναι αξιόλογα!»

Ιωάννης Μάτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός, π ΔΣ ΕΣΥΔ ΑΕ, π ΔΣ ΕΛΟΤ ΑΕ:

-«Ανατρέχοντας 5.000 χρόνια πίσω, στην Εποχή του Χαλκού, αναπτύχθηκε στο Αιγαίο ένας ιδιαίτερος, μοναδικός θα τολμούσα να πω, πολιτισμός που άκμασε για 15 αιώνες, αφήνοντας πίσω του πλούσια πολιτιστική αλλά και τεχνική κληρονομιά. Δεν είναι άλλος από τον Μινωικό, τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης. Τον πολιτισμό που ο ιστορικός Will Durant χαρακτήρισε ως «τον πρώτο κρίκο στην ευρωπαϊκή αλυσίδα». Επιβλητικά και περίτεχνα ανάκτορα, υδραυλικά δίκτυα, τοιχογραφίες, αγάλματα και άλλα τεχνουργήματα από μέταλλο και ορυκτά, συστήματα γραπτής επικοινωνίας (βλέπε Γραμμική γραφή Α και ιερογλυφικά) αλλά και η πρότυπη οργάνωση του Κράτους, το ανεπτυγμένο εμπόριο και η θαλασσοκρατία, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Ο Μινωικός πολιτισμός, επηρέασε  όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και αδιάψευστη απόδειξη αυτού είναι τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και τις λοιπές Κυκλάδες, στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στο Λεβάντε και στην Ανατολία. Θεωρώ λοιπόν ως αυτονόητη υποχρέωση στην Ιστορία, στον Πολιτισμό και στην Τέχνη της τυπική αναγνώριση του Μινωικού πολιτισμού ως κληροδοτήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας και την ένταξή του υπό την προστασία της UNESCO και συγχαίρω τον συνάδελφο Δ. Παυλόπουλο και την Ομάδα του για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία εύχομαι να βρει «ευήκοα ώτα» στους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες».

Λάμπρος Κασαγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, Δήμαρχος Γλυκών Νερών:

-«Ως Δήμαρχος, αλλά και ως ενεργός πολίτης έχω δείξει έμπρακτα μεγάλο ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό της χώρας. Ο πανάρχαιος Πολιτισμός μας είναι η καλύτερη διαφήμιση της Πατρίδας μας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Σήμερα, η UNESCO προστατεύει 18 Ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς είτε ως στοιχεία Πολιτισμού, είτε ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είτε ως μεικτά. Δυστυχώς, μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο Μινωικός Πολιτισμός με τόσα θαυμαστά έργα που μας έχει κληρονομήσει. Διάβασα στο ecopress ότι μία επιστημονική επιτροπή πρωτοβουλίας, αρθρογραφεί, για την προστασία του Μινωικού Πολιτισμού από την UNESCO, είτε με επιστημονικά επιχειρήματα, είτε δημοσιεύοντας απόψεις – δηλώσεις Κρητικών επιστημόνων, Καθηγητών Α.Ε.Ι., προσωπικοτήτων και Συλλόγων. Η δική μου άποψη είναι θετική και επιθυμώ να το δηλώσω για να συνδράμω στο έργο της

Διακρίνοντας από την κληρονομηθείσα γνώση ότι :

α. Τα ανάκτορα, με ύψος έως τέσσερις ορόφους και έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ήταν άρτια εξοπλισμένα μνημειακά οικοδομήματα, με μεγάλες ανοικτές αυλές για μαζικές συγκεντρώσεις, κιονοστοιχίες, οροφές που υποστηρίζονταν από κωνικούς ξύλινους κίονες, κλιμακοστάσια, ιερές κρύπτες, φωταγωγούς, εκτεταμένα αποχετευτικά συστήματα, μεγάλες αποθήκες, ακόμα και  “ θεατρικούς ” χώρους για δημόσια θεάματα ή θρησκευτικές τελετές.

β. Παράδειγμα του υψηλού βαθμού ανάπτυξης του πολιτισμού αυτού, είναι η ποικιλία και η ποιότητα των μορφών τέχνης που ασκούσαν οι Μινωίτες καθώς και αξιοσημείωτα έργα που αποκαλύπτουν ότι τους άρεσε να “ συλλαμβάνουν ” τα ανθρώπινα σώματα σε εντυπωσιακές κινούμενες θέσεις.

γ. Οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που ζωγράφισαν φυσικά τοπία χωρίς ανθρώπινη παρουσία· τόσος ήταν ο θαυμασμός τους για τη φύση. Ζώα όπως πίθηκοι, πουλιά, δελφίνια και ψάρια, απεικονίζονταν μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον».

Σπύρος Φασούλας, Δικηγόρος – Ιστορικός Ερευνητής – συγγραφέας, Μέλος του Δ. Σ. της “Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας” και διδάσκων στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού»:

-«Τα λαμπρά μνημεία του αρχαιότερου γνωστού πολιτισμού της Ευρώπης, του Μινωικού Πολιτισμού της Κρήτης , που άνθισε κατά την Μεσοελλαδική και την Υστεροελλαδική Περίοδο, και άφησε το αποτύπωμά του σε όλο το Αιγαίο, δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι σήμερα στα μνημεία που έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο των  Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού της Unesco, ως ώφειλε. Μνημεία όπως η Κνωσός, η Φαιστός και οι άλλες πόλεις της Μινωικής περιόδου λάμπουν δια της απουσίας τους από τον κατάλογο αυτόν. Ενώνω λοιπόν και εγώ την φωνή μου με όλους όσους ζητούν την ένταξη των ανακτορικών πόλεων του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης σ’ αυτόν τον κατάλογο των Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού που διατηρεί και εμπλουτίζει συνεχώς η UNESCO».

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) , Bath University Αγγλίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», π. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων:

-«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λέσβο. Σπούδασα και ζω από τη δεκαετία του ’60 στην Αθήνα. Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω, η Κρήτη πάντα μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία και έλξη. Η Ιστορία της η σύγχρονη, αλλά ιδιαίτερα η πανάρχαια, η Μινωική. Έχω διαβάσει και μπορώ να πω μελετήσει πολύ την Ιστορία της. Αρχαία αλλά και σύγχρονη. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα όταν διάβασα ότι οι Μινωίτες Κρητικοί μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και μεταλαμπάδευσαν εκεί τον Μινωικό πολιτισμό. Τον πολιτισμό που ήκμασε 2.000 χρόνια π.Χ. Αυτοί οι Μινωίτες Κρητικοί, είναι οι ονομαζόμενοι στην εποχή του Χριστού, Φιλισταίοι.  Από της εγκαταστάσεως τους στην περιοχή αυτή, οι τότε κάτοικοι αυτής, οι Φοίνικες, πήραν την Μινωική γραφή και το αντίστοιχο αλφάβητο. Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντριςπου κατάφερε τον περασμένο αιώνα να αποκρυπτογραφήσει την ΚρητικοΜυκηναϊκή γραφή τύπου Β, κατέληξε ότι η γλώσσα που μιλιόταν τότε ήταν η Ελληνική. Τούτο βεβαίως το έχουν πει και άλλοι ερευνητές. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι το αλφάβητο που πήραν οι Φοίνικες απ’ του Μινωίτες Κρητικούς, ήταν Ελληνικό. Το ανάποδο που για χρόνια πιστευόταν αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ας μη μας διαφεύγει ακόμη ότι το Φοινικικό αλφάβητο κακώς λέγεται αλφάβητο, αφού ως μη περιέχον φωνήεντα δεν περιλαμβάνει και το άλφα. Σ’ αντίθεση το ελληνικό αλφάβητο περιλαμβάνει επτά φωνήεντα και πρώτο το άλφα, που δικαιολογεί το όνομά του. Τούτο είναι  το αλφάβητο πάνω στο οποίο στηρίζεται το αλφάβητο όλων των Λαών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ως Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, κ.άλ., μηδέ των Ρώσων εξαιρουμένων (το Κυριλλικό αλφάβητο). Συμπερασματικά, είναι το αλφάβητο πάνω στο οποίο δομήθηκε όλος ο Δυτικός Πολιτισμός.  Με βάση τα προαναφερθέντα είναι Ηλίου φαεινότερο ότι ο Μινωικός πολιτισμός, ως η μήτρα του Ελληνικού και εξ αυτού του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αλλά και των χωρών του νέου Κόσμου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον Διεθνή Κατάλογο Μνημείων της UNESCO. Στον συνάδελφο Μηχανικό Δημήτρη Παυλόπουλο που ηγείται της σχετικής κινήσεως, απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου και του εύχομαι ταχεία ευόδωση των προσπαθειών του».

Γεώργιος Μισαηλίδης, Νομικός, πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ:

-«Αγαπητοί μου, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στον πολιτισμό της πατρίδας μας θα ήθελα να συνταχθώ και εγώ με τους επιστήμονες εκείνους που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία προκειμένου να αναδειχθεί και να προστατευθεί από την UNESCO ο πρώτος χρονολογικά πολιτισμός της ΕΥΡΩΠΗΣ, ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ όπως άλλωστε αποδεικνύει η λαμπρή κληρονομιά του ως τις μέρες μας!!! Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας».

Αλέξανδρος Αλεφαντίνος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, πρώην πρόεδρος Οδικής Ασφαλείας Οδικών Μεταφορών ΥΜΕ, πρώην αναπλ. ΔΣ ΟΛΠ:

-«Πληροφορούμαι ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης( ο Μινωικός) δεν προστατεύεται από την UNESCO. Παράλληλα ότι μια ομάδα επιστημόνων (Επιτροπή Πρωτοβουλίας) προσπαθεί με επιστημονική τεκμηρίωση και με την δημοσίευση συμπαράστασης από κρητικούς επιστήμονες, καθηγητές ΑΕΙ και προσωπικότητες να προωθήσει το θέμα. Συμφωνώ και εγώ και συμπαρίσταμαι».

Μανόλης Γιαμπουράς, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MBA, πρώην πρόεδρος ΕΜΗΠΕ, τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών TEE, μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ:

-«Ο Μινωικός Πολιτισμός, είναι ουσιαστικά ο πρώτος πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Οι οικισμοί που έχουν αναδειχθεί στην Κρήτη αποτελούν εξαιρετικά μνημεία τόσο από ιστορική όσο και από αρχιτεκτονική και κοινωνική άποψη. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας για την συμπερίληψη των μνημείων  του Μινωικού Πολιτισμού στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκφράζω την απόλυτη υποστήριξη στην προσπάθεια σας».

Παύλος Καλενδέρογλου, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης:

-«Το ενδιαφέρον μου για τα πολιτιστικά θέματα της πατρίδας μας είναι μεγάλο. Ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι αποτελούν την απόδειξη ενός πανάρχαιου και σπουδαίου πολιτισμού και πρέπει να έχουν την διεθνή αναγνώριση. Μαθαίνω ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης (ο Μινωικός) δεν προστατεύεται από την UNESCO και μια ομάδα επιστημόνων (Επιτροπή Πρωτοβουλίας) προσπαθεί με επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις καθηγητών ΑΕΙ και προσωπικοτήτων να προωθήσει το θέμα. Συμφωνώ και εγώ και συμπαρίσταμαι».

Μιχαλόπουλος Νικόλαος, Τεχνολόγος Γεωπόνος:

-«Διάβασα στο ecopress τις δηλώσεις πολλών διακεκριμένων  Επιστημόνων. O Mινωικός πολιτισμός σαν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της υφηλίου πρέπει να είναι στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από τον μινωικό πολιτισμό ξεκίνησαν αθλητικές δραστηριότητες, αρχιτεκτονική και αλλά. Πρέπει ο πολιτισμός αυτός να βρει την θέση του στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία».

 Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας

Στην πορεία της καμπάνιας, προηγήθηκαν δεκαοχτώ  κύματα παρεμβάσεων (δείτε αντίστοιχα, το δέκατο όγδοο,  δέκατο έβδομο   δέκατο έκτο  δέκατο πέμπτοδέκατο τέταρτο,  δέκατοτρίτο,  δωδέκατο, ενδέκατοδέκατο, ένατο, όγδοο,  έβδομο, έκτο,  πέμπτο, τέταρτο,   τρίτο,   δεύτερο,  πρώτο  κύμα δηλώσεων επιστημόνων και προσωπικοτήτων),  υπέρ της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τάσσονται οι:

-Ελένη Γεωργίου Αλεβίζου, Νηπιαγωγός

-Δρ. Γεώργιος Ι. Τσικαλάκης, Ph.D-M.A. Διεθνούς Πολιτικής, M.Sc. Ιστορίας Ε.ΔΙ.Π. – Πολιτικής και Δεοντολογίας της Διατροφής Τμήμα Επιστημών Διατροφής Διατολογίας Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  Τρυπητός, Σητεία-Κρήτης

-Μανώλης Κοκκινάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Αγρονόμος  Τοπογράφος Μηχανικός

-Γιώργος Αλεβίζος, Ναυτιλλόμενος

-Στέλιος Μαμαλάκης, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αγ.Δημητρίου,Υποψήφιος Δήμαρχος Αγ.Δημητρίου

-Γιάννης Ροβυθάκης, Πρόεδρος «Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, ΙΕRΑPΥΤΝΑ»

-Βαγγελης Φωτεινάκης, Ο. Πολιτικος Μηχανικός

-Λεωνίδας Τερζής, MSc Φυσικής Αγωγής ,Πρόεδρος Ελλήνων Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας πρώην Αντιδήμαρχος Σητείας

-Γεώργιος Κουτουλάκης, Δημοσιογράφος Οικονομολογος

-Μαρίνος Γεωργακάκης, Πολιτικός Μηχανικός Συνταξιούχος μέλος ΕΣΤΑΜΕΔΕ

-Κωνσταντίνος Μακέδος, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ, Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής

Ευγένιος  Χαϊτίδης, Πολιτικός  Μηχανικός, τ. Βουλευτής

-Παναγιώτα Αργίτη, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΔΠΘ, ΜΒΑ, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μέλος Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός, UNESCO

-Νικόλαος Χρ. Ζαχαριάς, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Πολεοδόμος Μελετητής, πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, πρώην υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής Κτηματολογίου του ΤΕΕ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Τοπογράφων European Group of Surveyors (EGOS), εκπρόσωπος του EGOS  στην Παγκόσμια Οργάνωση Τοπογράφων Federation international of Surveyors (FIG)

-Βαχαρίδη Γεωργία, Δικηγόρος Αθηνών, MSc στο Ναυτικό Δίκαιο, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Μέλος Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μινωικός Πολιτισμός, UNESCO

-Στέλιος Διαμαντίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, πρώην Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ, Γενικός Γραμματεύς του Δήμου Βόλου

-Βασίλειος Σιαδήμας, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών

-Τριαντάφυλλος Τσιτινίδης, (BSc/MSc/Dott. Ing) Δντής Μελετών Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αεροναυπηγών του TEE (νυν Επίτιμος Πρόεδρος) , Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροναυπηγικών Επιστημών International Council of the Aeronautical Sciences (ICAS),  Μέλος της Προγραμματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συλλόγων Αεροναυπηγικής Confederation European Aeronautical Sciences (CEAS)

-Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος ΔΑΠΕΕΠ

-Ματθαίος Λυγκιαρης, Συνταξιούχος Μηχανικός, μέλος ΔΣ ΠΕΤΟΜ

-Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

-Γιώργος Φούρλαρης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην ΓΔ περιφέρειας Αττικής.

-Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, MSc, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία-Social,Solidarity Economy, πρώην Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ, πρώην Πρόεδρος Ολυμπιακής Αεροπλοίας,  πρώην μέλος του Δ.Σ ΕΔΙΣΥ και ΟΣΕ, πρώην Διευθυντής ΟΣΕ.

-Γιώργος Μανούρης, Δρ. Μηχανικός, Δρ. Νομικής.

-Kώστας Κουρτάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ,  Πρόεδρος Εθνικός Συμβουλίου Διαπίστευσης ΕΣΥΔ

-Αιμιλία Ρόδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ,Πολεοδόμος Χωροτάκτης, πρώην Γεν. Διευθύντρια Περιφέρειας Αττικής

-Χαράλαμπος Μυγδάλης, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής Έργων «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε», Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Παντελής Λιάτας, Δικηγόρος Αθηνών  στον Άρειο Πάγο , τ.  ΓΔ των ΗΛΠΑΠ

-Στεφανόπουλος Ευστάθιος, τέως  Διευθυντής ΟΣΕ, πτυχιούχος Νομικής και Παντείου Πανεπιστημίου

-Παναγιώτης Έξαρχος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ , Φυσικός MS,  Στέλεχος OTE Group, Γενικός Γραμματέας FITCE

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ), με ανακοίνωση της, την οποίαν υπογράφει ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος ΔΣ. Η ΠΟΠΚΣ εντάσσει στη δράση της, την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συντάσσει τη φωνή της, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης. Η Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Δείτε εδώ στο ecopress

-Δημήτρης Γραικιώτης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π, πρώην: Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Έργων, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ε

-Νικόλαος Τσαμανδούρας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ηράκλειο Κρήτης

-Δημήτρης Π. Γεωργαράκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού / Υπουργείου Ανάπτυξης, Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Αντιπρόεδρος EUROCONTROL, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Μέλος ΔΕ του ΤΕΕ

-Αικατερίνη Κουναλάκη, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  (Εργ. Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας)

-Νικόλαος Νίνος, Πολιτικός Μηχανικός , πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου

-Γεώργιος Θ. Κανετάκης, Δημόσιος Υπάλληλος, Πολιτικό Προσωπικό ΓΕΣ

-Αναστασία Αντωνιάδου-Παλαιάκη, Ταμίας Παγκρητίου Ενώσεως, Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Μέλος ΔΣ ΟΠΑΝΔΑ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Msc in Strategic Human Resources Management

-Ρίτα Quartaroli Charitakis, Φιλόλογος Ιταλικής, Αγγλικής και Γαλλικής φιλολογίας, Συγγραφέας

-Δημήτρης Γαλανάκης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός (συνταξιούχος- μέλος ΠΕΤΟΜ)

-Ηλίας Παλαιάκης, Επιχειρηματίας Ηράκλειο

-Θόδωρος Μπεχράκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων

-Νίκος Μωραϊτακης, Νομικός, MSc Αρχαιολόγος

-Κωνσταντίνος Σιώζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας

-Χαράλαμπος Πίππος,  Γεωλόγος επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ερευνητής του Δημόκριτου, πρώην πρόεδρος Ομάδας Ενέργειας Συμβουλίου ΕΕ

-Σπύρος Οικονόμου, Δρ Επιστήμης Υλικών KULeuven, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-Δημήτριος Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ , πρώην Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ

-Παύλος Σκλαβούνος, MD, MPH, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

-Λευτέρης Μανωλάς, Πρώην Γενικός Διευθυντής ΟΣΕ, Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

-Λεωνίδας Μόσχος, Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής ΤΡΑΙΝΟΣΕ

-Μάκης Καράμαλης, Μηχανικός Ταμίας ΠΕΤΟΜ

-Ευάγγελος Ι. Σαπουντζάκης, Δρ.Μηχ.,M.Sc.,DIC,Πολ.Μηχ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών” ΕΜΠ, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής Ανάλυσης Κατασκευών, Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

-Αθανάσιος Δ. Παναγόπουλος, Καθηγητής ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

-Απόστολος Ξενάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Εμμανουήλ. Α. Βουγιούκας, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

-Αντώνιος Καραγεώργος, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δήμητρα Νικολάου, Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Αρχιτέκτων ΑΠΘ,M.Sc.UCL

-Δρ. Φώτης Κόκκορας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μαρία ΌξενκιουνΠετροπούλου, National Technical University Athens, School of Chemical Engineering , Laboratory of Inorganic and Analytical Chemistry

-Παναγιώτα Βασιλείου, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ

-Γιώργος Φ. Μπανιάς, Ερευνητής Β’, ΕΘνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΓΓ Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚ

-Γιώργος Δημόπουλος, Χημικός Δρ ΕΜΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Μιχάλης Ταμήλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, πρώην Βουλευτής Τρικάλων

-Πέτρος Κοτζώνης, τ. Διευθυντής στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Δημοσιονομικός Ελεγκτής στο C.E.S.E

-Γιώργος Στεργίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, π. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή

-Δημήτρης Καταπιστολης, Πολιτικός Μηχανικός, B. Eng, M. Eng. (Sheffield), Γενικός Γραμματέας ΠΕΤΟΜ

-Χρήστος Σταύρου, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Διδάκτορας ΕΜΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφίας & Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΛΣΤΑΤ τ. Διευθύνων Σύμβουλος Κτηματολόγιο ΑΕ

-Άγης Δήγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 -Μιχάλης Δρίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Νικόλαος Νίκος, Οικονομολόγος πρώην γενικός Διευθυντής ΟΣΕ

-Χρήστος Μπουρτσαλάς, Χημικός Μηχανικός, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

-Σταύρος Καπριδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρώην Executive Directory Ομίλου ΟΤΕ,  τέως  Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

-Δρ. Χρίστος Θ. Ξενάκης, τ. Καθηγητής Φυσικής στην Ecole Européenne de Bruxelles –III, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

Γεώργιος Εμμ. Χαριτάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου Καρδιολόγος

-Αντώνης Χουρδάκης, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), Πολεοδόμος (M.C.D., Univergity of Liverpool)

-Αντώνης Ανηψητάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

-Γιώργος Κατσαράκης, συνταξιούχος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας

-Μανώλης Πετρομανωλάκης, Ναυπηγός Μηχανικός

-Μαρία Πλακαντωνάκη, Πολιτικός Μηχανικός

-Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Οικονομολόγος Σητεία

-Χάρης Μαρκάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηράκλειο

-Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

-Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ

-Χάρη Τσιώλη, Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου

-Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ

-Τάκης Μαυρίδης, Προέδρος ΠΣΔΜΜ-ΜΜ

-Μιχαήλ Δ. Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

-Ευάγγελος Θ. Κασσελάς, Γεν. Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ

-Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

-Ιωάννης Δερμεντζόγλου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΣΕΔΕ

-Ευθύμιος Καράλης, Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. δικτύου ΣΠΑΠ

-Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

-Φώτης Λυκομήτρος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου»

Ιωάννης Κ.ΧατζηγεωργίουProfessor I.K. CHATJIGEORGIOU – VICE RECTOR, NTUA

-Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ευρωπαίων Ομότιμων Καθηγητών, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ, Μέλος της ΠΕΤΟΜ

-Σεραφείμ Πολύζος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Δρ. Καραφυλλης Ιωάννης, Χημικός –Μηχανικός ΕΜΠ

-Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Κωνσταντίνα Κόλλια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής ΕΜΠ

-Γεώργιος Σκόδρας, Καθηγητής ΠΔΜ

-Χρήστος Κάχρης, πρώην επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ, τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

-Νίκος Στ. Ζυγούρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

-Ρένα Καραλαριώτου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων, Γενική Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πρ. .Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

-Κ. Κωστάρας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

-Δρ Περής Χάλαρης, Διπλ. Ηλεκρολόγος Ε.Μ.Π, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υπουργείου Υγείας

-Χρήστος  Γεωργίου Δρ Μηχανολογος

-Χατζοπούλου – Τσαλαβούτα  Βασιλική, Δρ. Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc Strathclyde University of Glasgow), πρώην Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Σ ΑΕ

-Νικόλαος Δ. Μέκρας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π

-Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Συνεργάτης και Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΚΔΘ

-Σπύρος Κιαρτζής, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος

-Αλεξάνδρα  Βαβέτση, Δικηγόρος λαογράφος Κρητικών θεμάτων

-Κώστας Σ. Μανιατόπουλος, πρ. Γεν. Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, πρ. Πρόεδρος Οργανισμών και Εταιριών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

-Μιχάλης Σακκάς, τ. Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης Υπουργείου Πολιτισμού

Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

-Φεβρωνία Πατριανάκου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρ. Βουλευτής Λακωνίας

-Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολογος, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 -Χρήστος Τσατσανίφος, Δρ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D,M.Sc, DIC,  MASCE ΒΠΣ’69 ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε

-Δημήτρης Καραπάνος, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, επί 25ετια  αιρετό μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ  και (Ιουλιος 1989 εως  Μάρτιος 1993 ) επίκεφαλής του ΟΣΕ, Αντιδήμαρχος οικονομικών καί Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας

-Αντωνία Κονδύλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π, Ιστορικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής Paris I – Sorbonne, Καθηγήτρια Σχολής ΑΚΤΟ

-Παναγιώτης Παπασταματίου, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

-Αικατερίνη Γ. Κωνσταντοπούλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ ΕΜΠ, πρώην Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πρώην Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών

-Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, FRSA-UK,AMORA-FR

-Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Κωνσταντίνος Βασιλείου Κορδάτος, Καθηγητής, ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα: Χημικών Επιστημών, Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας

-Κωστής Μαγουλάς, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών

-Παναγιώτης Πιντέλας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών

-Θεόδωρος Ν. Κωστόπουλος, αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοιχείων Μηχανών

-Γ. Ι. Ξανθός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

-Βασιλική Καζαντζή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Παναγιώτης Κωττής, Καθηγητής Ε.Μ.Π

-Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας & Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Henan

-Κων/νος Δούκας Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ

-Καθηγητής Χρίστος Απ. Λαδιάς, Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Regional Science Inquiry Journal, www.rsijournal.eu

-Βασίλειος Γερογιάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

-Βασιλεία Κασελούρη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Ιωάννης Κ. Μουρμούρης, Καθηγητής ΔΠΘ, Professor, Dept. of Economics Democritus University of Thrace https://www.linkedin.com/in/john-c-mourmouris-2bb2a62b/

-Χρύσανθος Μαραβέας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-Ιωάννης Στράτης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς

-D. Papageorgiou Prof Dr. Eng Christos Imperial College PhD

-Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Panagiotis  Al. Patargias, Ph.D Civil Engineer N.T.U.A., Emeritus Professor University of Peloponnese

-Χάρης Κοκώσης, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Μανώλης  Ρογδάκης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Καθηγητής ΕΜΠ

-Ειρήνη Π. Κορωνάκη, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ

-Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, πρώην Αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ

-Τάσος Ευσταθίου, Πρόεδρος ΠΣΔΜΗ

-Μιχάλης Χωραφάς, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης

-Ευτυχία Κονταδάκη, Μικροβιολόγος

-Μανώλης Κασσοκεράκης, Οικονομολόγος

-Δημήτρης Μπριλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός

-Ευδοξία Κουτουλάκη Τσάπαλη, Φιλόλογος – Κάτοικος Δαράτσου

-Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

-Λευτέρης Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων και Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

-Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, Αντγος ε.α

-Αλέκος Βρανάκης, Ηλεκτρονικός

-Ανδρέας Μαρολαχάκης, Συγγραφέας και Κρητικός

-Βαγγέλης Κασσωτάκης, Οικονομολόγος

-Μαρία Παπαχατζάκη, ιατρός

-Κυριάκος Μιτσοτάκης, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕ (www.technochimiki.gr)

-Νατάσα Παγωμένου Τσιγένη, συνταξιούχος στρατιωτικός

-Μαρία Χαλκιαδάκη, ιατρός

-Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”

-Μαρία Παντέρη, Συμβολαιογράφος

-Αδαμάντιος (Μάκης) Γ. Κρασσανάκης, Επίτιμος Διευθυντής Υπ. Πολιτισμού, συγγραφέας, Πρόεδρος Κρητών Αγίας Παρασκευής

-Γεώργιος Φέριγκος, Τεχνολόγος – Ηλεκτρονικός

-Βασίλης Μαυρογένης, πολιτικός μηχανικός 1957 και μηχανολόγος 1978 ΕΜΠ

-Δημήτριος Σκουλικάρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, πρώην τοπικός Σύμβουλος περιοχής Κρίτσας

-Φανούριος Μπαντουβάκης, Κίσσαμος Χανίων

-Φαίδρα Πιτταρά, Κοινωνική Λειτουργός και Χανιώτισσα

-Γεώργιος Πελεκανάκης, Αντιναύαρχος (εα) ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

-Ανδρέας Χαριτάκης, Πολιτικός Μηχανικός

-Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ

-Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός

-Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

-Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Νομάρχης Λασιθίου

-Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος.

-Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια

-Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ)

-Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός

Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη

Στο άρθρο των  Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και  Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ  και εδώ  αναφέρθηκε ότι η χώρα μας,  έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της  (U.N.E.S.C.O),  του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο  εφαρμογής πολιτικών  που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί,  πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωικά ανάκτορα, του Μινωικού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π, M. Sc (Structural Engineering, Concordia University Montreal Canada), Ph.D (University of Maryland USA, Technology and Vocational Education),  τ. Ειδ. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (Μ.Ε.Α)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας